Ministarstvo: Kome smetaju reforme u zdravstvu?

Iz Ministarstva zdravlja reagovali na izvještavanje o odlasku ljekara iz Kliničkog centra, tvrde da popravljaju urušeni sistem

4366 pregleda 74 reakcija 20 komentar(a)
Ministarstvo se ne raduje odlasku ljekara: Šćekić, Foto: Luka Zekovic
Ministarstvo se ne raduje odlasku ljekara: Šćekić, Foto: Luka Zekovic

Ministarstvu zdravlja se već izvjesno vrijeme, na perfidan i krajnje neprimjeren način od strane dobro uigrane ekipe koja u kontinuitetu sabotira promjene koje su neizbježne i prijeko potrebne urušenom zdravstvenom sistemu, omalovažaju i nipodaštavaju konkretni rezultati i dostignuća, kojima svi svjedočimo i spočitava nešto što nije u vezi sa aktuelnom zdravstvenom politikom

To je juče saopšteno iz resora, kojim rukovodi Dragoslav Šćekić, u reagovanju na izvještavanje medija o odlasku većeg broja ljekara iz Kliničkog centra Crne Gore.

Upitali su kome i zašto smeta uređivanje i unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite u javnom sektoru, izgradnja novih zdravstvenih ustanova, decentralizacija zdravstvenog sistema, uvećane zarade medicinskom i nemedicinskom kadru, transparentna dodjela 200 specijalizacija i 50 supspecijalizacija.

“Da li neko smatra da za godinu može da se ispravi višedecenijsko DPS umišljajno urušavanje zdravstvenog sistema”, upitali su.

Poručuju da se Ministarstvo ne raduje odlasku ljekara iz naših ustanova.

“Ali su nekada ti odlasci uslovljeni razlozima koji su van domena politika koje kreira Ministarstvo ili menadžmenti ustanova. Dolazaka odnosno prijema ljekara u sistem javnog zdravlja bilo je i biće ih i ubuduće, isto kao i odlazaka, jer određene situacije i trendovi diktiraju odnos ponude i potražnje na tržištu rada. Posao Ministarstva zdravlja jeste da taj odnos bude i kvalitativno i kvantitativno u korist dolazaka ljekara u javni zdravstveni sistem”, poručili su iz Ministarstva.

Sumnjaju da ljekari napuštaju državne ustanove zbog usvajanja Predlog Zakon o zdravstvenoj zaštiti, koji onemogućava angažman u privatnim ustanovama ukoliko na njihovim odjeljenjima postoje liste čekanja.

“Poštovani građani i pacijenti, da bi ovakvim i sličnim situacijama zajedno stali na kraj, potrebno je da odmah podnesete prijavu za nesavjesno postupanje, jer samo zajedno možemo pobijediti ukorijenjenu višegodišnju praksu DPS struktura, koji su kroz pojedince sprovodili i radili isključivo u ličnom interesu”, poručili su iz Ministarstva.

“Napominjemo da je u prethodnoj godini u zdravstveni sistem uloženo preko 50 miliona eura. Započeta je izgradnja nekoliko klinika, rekonstrukcija i adaptacija svih zdravstvenih objekata, otvaranje novih jedinica Hitne medicinske pomoći u mjestima gdje ih do sada nije bilo, kao i rekonstrukcija postojećih, kupovina najsavremenijih medicinskih aparata, stvaranje najboljih uslova za medicinske radnike, i pružanje najkvalitetnije zdravstvene zaštite. Takođe napominjemo da imamo značajan priliv iskusnih ljekara u javni sektor, što je dokaz o zamjeni teza i pokušaju manipulacije javnosti da dolazi do ‘značajnog’ odliva kadra”, zaključili su.

Bonus video: