U Nikšiću obilježen Dan olimpizma

Nikšićani u gradskom parku, uz mnoštvo sportskih aktivnosti, uživali u Danu olimpizma

1482 pregleda 55 reakcija 0 komentar(a)
Detalj sa manifestacije, Foto: Svetlana Mandić
Detalj sa manifestacije, Foto: Svetlana Mandić

Najmlađi Nikšićani su sportskim aktivnostima u gradskom parku obilježili Dan olimpizma. Događaj, kome se i ove godine odazvao veliki broj nikšićkih sportskih kolektiva, organizovao je Biciklistički klub (BK) “Perun” pod pokroviteljstvom Crnogorskog olimpijskog komiteta (COK).

Ana Petrović Njegoš, iz “Perun”-a, podsjetila je da je Olimpijski dan ustanovljen 1948. godine u znak sjećanja na 23. jun 1894. kada je u Parizu formiran Međunarodni olimpijski komitet. Kako je istakla, sport je univerzalan jezik među ljudima i na pravi način prenosi mladim sportistima univerzalna načela olimpizma – izvrsnost, prijateljstvo i poštovanje.

Ana Petrović Njegoš
Ana Petrović Njegošfoto: Svetlana Mandić

"Nikšić je grad sporta i iznjedrio je mnogo sportista koji su već nastupali na Olimpijskim igrama. Nadam se da su među vama i oni koji će u budućnosti afirmisati ne samo naš grad, nego i Crnu Goru", kazala je Petrović Njegoš. Kako je istakla, sport je nezamisliv bez zdravih stilova života , a ordinacija "Balans" se potrudila da zainteresovanim učesnicima omogući mjerenje šećera u krvi i krvnog pritiska, ali i podijeli savjete o zdravoj ishrani. "Sportski turizam je nezaobilazan vid turističke ponude i sa nama je Turistička organizacija", kazala je Petrović.

Milan Jovićević iz Sekretarijata za spot, kulturu, mlade i socijalno staranje, kazao je da Opština nastavlja da bude partner COK-u i „Perunu“ u obilježavanju Dana koji slave milioni ljudi širom svijeta koji promovišu olimpijske vrijednosti i prijateljstvo, poštovanje, zajedništvo, fer plej i sportski duh.

Milan Jovićević
Milan Jovićevićfoto: Svetlana Mandić

„Nikšić kao osvjedočeni grad , zahvaljujući rezultatima svojih sportista, na najbolji način promoviše važnosti bavljenje sportom i zdrave stilove života. Ove godine Dan olimpizma usmjeren je na ukazivanje važnosti na svakodnevne fizičke aktivnosti, jer smo svjedoci da savremeni trend življenja, kao i nove tehnologije, utiču na nivo fizičke aktivnosti koja često nije dovoljna za održavanje mentalnog i fizičkog zdravlja“, kazao je Jovićević i istakao da je lokalna uprava ove godine izdvojila „rekordna sredstva za sufinansiranje programa sportskih klubova“, a tu su i sredstva za sportsku infrastrukturu.

Tamara Gardašević
Tamara Gardaševićfoto: Svetlana Mandić

Učesnicima manifestacije dodijeljene su zahvalnice, a njih je uručila džudistkinja Tamara Gardašević.

„Važnost Olimpijskog dana ogleda se u vrijednostima Olimpijade i osobinama koje se tokom cijelog sporta grade, uče i vrednuju poput poštovanja, prijateljstva, motivacije, tolerancije. Sport pomaže u izgradnji fizičkih i mentalnih sposobnosti, odnosno u cjelokupnoj ličnosti djeteta. Sportisti su najbolji ambasadori jedne zemlje i san svakog sportiste je učešće na Olimpijskim igrama i ostvarenje što boljih rezultata“, kazala je Gardašević i poručila mladima da se bave sportom, sanjaju snove i rade na njihovom ostvarenju.

Za učesnike manifestacije organizovane su razne sportske aktivnosti, a priređen je i bogat kulturno-umjetnički program u kome su učestvovali mališani iz JPU „Dragan Kovačević“ i plesnog kluba „Royal“.

Bonus video: