Jelić: Odluke donosim u skladu sa zakonom i statutom škole, nisu nam potrebne novinske kuće za razgovor

Jelić je rekla da je u školi čija je direktorica zakonom zaštićena svaka odluka koju je donijela, dodajući da to nikada nije učinila samovoljno već uz konsultaciju resornog Ministarstva prosvjete

7256 pregleda 144 reakcija 23 komentar(a)
Gimnazija Cetinje, Foto: JU Gimnazija Cetinje
Gimnazija Cetinje, Foto: JU Gimnazija Cetinje

Direktorica cetinjske Gimnazije Sanja Jelić reagovala je na pismo koje joj je uputio gradonačelnik Prijestonice Cetinje Nikola Đurašković, rekavši da odluke donosi u skladu sa zakonom i statutom škole, te da su sva djeca su za nju jednaka i imaju ista prava.

Đurašković je uputio otvoreno pismo direktorici Gimnazije Sanji Jelić povodom tvrdnji maturantkinje Marije Jovićević da ju je ona eliminisala iz procesa prijavljivanja za đaka generacije, a povodom te situacije reagovali su i pojedini učenici Gimnazije, koji su i sami bili kandidati za đaka generacije.

"Poštovani g-dine Đuraškoviću, neprijatno iznenadjena Vašim obraćanjem ovim vidom komunikacije, koji kao akademski i uzoran građanin smatram pogrešnim, odgovoriću Vam iz poštovanja prema funkciji gradonačelnika koju obavljate. Mislim da Vaše obraćanje meni na ovaj način i sa toliko jasno ispoljenog ličnog animoziteta meni kao jedinom odgovornom licu JU Gimnazije šteti ugledu našeg grada", kazala je Jelić.

Ona je rekla da je u školi čija je direktorica zakonom zaštićena svaka odluka koju je donijela, dodajući da to nikada nije učinila samovoljno već uz konsultaciju resornog Ministarstva prosvjete, za koje kaže da se zalaže za obrazovanje i primjer školstva u Crnoj Gori.

"Ako ste se već odlučili za javno obraćanje ovim putem bilo bi lijepo da pohvalite našu ustanovu koja niže mnogobrojne uspjehe u svim vidovima obrazovanja. Smatram da za javna prozivanja nije bilo potrebe. Ljudski i profesionalno je bilo da me pozovete i pitate o čemu je riječ", poručila je Jelić.

Đak generacije, kazala je, treba u svakom pogledu biti primjer kulture, obrazovanja, posvećenosti.

"Ne podržavam stav pojedinaca koji šire medijsku propagandu da đak generacije najstarije crnogorske Gimnazije prepisuje na maturskom ispitu, ima preko 400 izostanaka, nije radio više pismenih zadataka u toku školske godine i imao je izrečenu vaspitno disciplinsku mjeru zbog skidanja slika oko zbornice. A ako je neko već zbog kompleksa niže vrijednosti odlučio da se bavi sa mnom lično i poslovno jer ne može “medijski “ ostvariti prava, već u skladu sa zakonom, trebali ste, kada već čitate žutu štampu i osluškujete insinuacije bez ikakvog osnova da više posvetite pažnje tome o čemu priča čitav grad, što je profesorica na konkurs u Gimnaziji prijavila preminulu ženu, našu uvaženu bivšu koleginicu i u "ovakvim i onakvim" postupcima zaustavite takav kadar zbog interesa Društva ,a ne im dajete "vjetar u ledja", prozivajući mene koja se držim zakona", navela je Jelić u svom reagovanju.

Gradonačelniku Cetinja je poručila da je u školi svakog dana i da je dobrodošao za svaki razgovor i rješavanje problema, te da će time doprinijeti gradu i obrazovanju, što bi joj bilo i čast da uradi.

"Ovim putem Vas i pozivam na otvoreni razgovor u školi gdje Vam obećavam da će i svaki Vaš predlog biti usvojen i uvažen, zato Vas srdačno molim da zaustavite prepiske ovakve vrste. Razgovoru i dijalogu u institucijama nema alternative. Vjerujem u to da ste Vi gradonačelnik svih građana Cetinja bez selekcije. Vjerujem u Vas. Ono sto bih Vam predložila prvenstveno kao covjek , a zatim kao rukovoilac JU Gimnazija je da prestanemo sa javnim dopisivanjima i zakažemo sastanak na kom ne smatram da su potrebne novinske kuće, već Vi i ja i članovi bilo koje institucije u Crnoj Gori koji će se uvjeriti još jednom da su sva djeca za mene ista i da je zakon u našoj školi nešto što svi moraju naučiti da se poštuje", rekla je Jelić.

Ona je, kako kaže, saglasna sa Đuraškovićem da je Gimnazija na Cetinju predstavljala i još uvijek predstavlja središte obrazovnog razvoja, te da je ta škola temelj na kojima je počivao progres tog grada i društva.

"Još jednom Vas molim da zajedničke snage usmjerimo za najbolji doprinos i obrazovanje našeg Cetinja i države Crne Gore", zaključila je Jelić.

Bonus video: