Peticija u Novom: Bijela vila ne smije da nestane

Inicijatori peticije kažu da su neprijatno iznenađeni i tužni kada su čuli da uskoro neće postojati jedno od najljepših kupališta koje je imalo dušu i draž, kao i sam grad
285 pregleda 1 komentar(a)
Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 04.09.2017. 18:06h

Neformalna grupa Novljana i turista najavljuje pokretanje peticije da se sačuva jedna od najstarijih i najpopularnijih hercegnovskih plaža - Boka ili kako se nekada zvala - Bijela vila .

Strategija razvoja gradske luke, koja je bila na javnoj raspravi, između ostalog, predviđa i rušenje betonske plaže površine oko hiljadu kvadrata, jer kako je objašnjeno na prezentaciji projekta, “plaže nigdje ne postoje u okviru gradske luke”.

Novljanin Lazar Doklestić koji se godinama kupa na toj plaži i čija je porodica bila stalni posjetilac Bijele vile, o čemu svjedoče i fotografije iz porodičnog albuma, ogorčen je i samom pomišlju da bi ona mogla nestati.

“Plaža je neodvojiva od istorije ovog grada. Treba li sve srušiti da ne ostane ni traga od onoga što čini Herceg Novog”, pita Doklestić i podsjeća da je grupa mladića, među njima i njegov stric Špiro, dvadesetih godina prošlog vijeka na Bijeloj vili osnovala istoimeni vaterpolo klub čiji su članovi kasnije prešli u VK Jadran.

“Plaža je imala kabine, ligeštule, suncobrane i čovjeka koji je vodio računa o čistoći, ali i redu na plaži. Generacije pamte Obrada Miloševića, Špira Miščevića koji su se o Bijeloj vili starali kao o sopstvenoj kući”.

On smatra da se pretjeralo sa brojem planiranih i započetih gradnji marina unutar Zaliva, uvjeren da će to donijeti više štete nego koristi. Doklestić ističe da je u planu izložba fotografija plaže iz različitih perioda.

Plaža ove godine nema zakupca, ali kupači, među kojima je i Beograđanka Dara Vukadinović, sami održavaju čistoću. Ona se već četiri decenije svakog ljeta kupa na Bijeloj vili. Prvo je dovodila svog sina, a sada unuka.

“Godinama se kupam na ovoj plaži i bila sam, kao i drugi koji kao i ja decenijama dolaze na Boku, neprijatno iznenađeni i tužni kada su čuli da uskoro neće postojati jedno od najljepših kupališta koje je imalo dušu i draž, kao i sam grad zbog čega dolazimo godinama na odmor u ovaj dio Boke i Crne Gore”, kaže Vukadinović.

Novljanka Svetlana Antić Čolak koja je živjela i radila u Francuskoj, nakon čega se vratila u rodni grad ističe da je plaža neodvojivi dio sjećanja na kultni hotel Boka izgrađen prije devedeset godina, ali zbog oštećenja u zemljotresu srušen početkom osamdesetih godina prošlog vijeka. Ističe da je veliki broj njenih prijatelja spreman da potpiše peticiju da se sačuva plaža koja je, kada je izgrađen hotel Boka bila hotelska, ali i glavno gradsko kupalište.

Prof. dr Duško Lučić, član projektantskog tima koji je radio Strategiju razvoja gradske luke ističe da bi lokalna uprava trebalo da dostavi primjedbe građana koje su se čule u javnoj raspravi, kao i da lokalni parlament da “zeleno svijetlo” za nacrt plana.

Strategijom se predviđa sanacija južnog lukobrana gradske luke i izgradnja novog, zapadnog, produženog doka za 60 metara, a kao luka nautičkog turizma imala bi udvostručen broj vezova. Cjelokupni projekat bi mogao koštati oko devet miliona eura.

Bonus video: