Policija istražuje nabavku podgoričke Čistoće: Leži li korupcija u kontejnerima?

Prijavu je protiv više osoba krajem 2020. godine zbog osnovane sumnje da u njihovim radnjama i postupanjima ima elemenata korupcije i da su na taj način nanijeli značajnu materijalnu štetu privrednom društvu “Čistoća”, podnio Denis Hot

39801 pregleda 186 reakcija 27 komentar(a)
Jedna od fotografija koje upujuću na to da je “Čistoća” sama radila montažu, Foto: Facebook/Glavni grad
Jedna od fotografija koje upujuću na to da je “Čistoća” sama radila montažu, Foto: Facebook/Glavni grad

Policija istražuje da li ima koruptivnih radnji u poslu nabavke polupodzemnih kontejnera, u vrijednosti više od 400.000 eura, koju je podgorička “Čistoća” sprovela prije više od tri godine.

Prijavu je protiv više osoba krajem 2020. godine zbog osnovane sumnje da u njihovim radnjama i postupanjima ima elemenata korupcije i da su na taj način nanijeli značajnu materijalnu štetu privrednom društvu “Čistoća”, podnio Denis Hot.

On je prijavu tada podnio Osnovnom državnom tužilaštvu (ODT). ODT je, kako je “Vijestima” nezvanično rečeno, kao i Specijalno državno tužilaštvo (SDT), odbacilo tu prijavu. Hot je, međutim, sredinom decembra 2022. i odbačaja prijave ponovo pozvan da izjavu o tome, ali i drugim prijavama koje je ranije podnosio u vezi sa sumnjama na poslovanje “Čistoće”, da Upravi policije, odnosno Stanici kriminalističke policije za suzbijanje ekonomskog kriminala.

Hot je ranije radio u “Čistoći”, gdje je dobio otkaz, pa je prije nekoliko dana, po sudskoj presudi i vraćen na posao. On je juče o investiranju u polupodzemne kontejnere govorio iz odborničke klupe na sjednici Skupštine glavnog grada, a redakciji je ustupio i kopiju prijave koju je 2020. podnio u vezi sa tim nabavkama.

“Investicija u polupodzemne kontejnere je neisplativ posao, ne za ‘Čistoću’, nego za mnogo zdravija društva. Nigdje u zakonu nije propisano kako će da izgleda posuda, odnosno jeste ova od 1,1 kubika, ona zadovoljava sve zakonske uslove, tako da niko nije morao da kupuje tolike kontejnere...”, rekao je, pored ostalog, Hot juče na sjednici.

Denis Hot
Denis Hotfoto: Boris Pejović

Prijavom koju je podnio 28. decembra 2020. godine obuhvaćeni su tadašnji gradonačelnik Ivan Vuković, bivši izvršni direktor “Čistoće” Andrija Čađenović i njegovi pomoćnici Slobodanka Čabarkapa i Vojin Katnić, Stanislava Martinović, tadašnja predsjednica Odbora direktora u “Čistoći”, dobavljač Željko Pejanović, kao odgovorno lice Baranka Export-Importa Pejanović iz Bara, te ostala lica koja su učestvovala u tim javnim nabavkama.

Hot je pojasnio da je tenderom traženo da ponuđač obezbijedi i ugradnju polupodzemnih kontejnera, a da je, kako tvrdi, ugradnju na kraju radila “Čistoća”.

U izjašnjenju u Stanici za suzbijanje ekonomskog kriminala u koje su “Vijesti” imale uvid, on je o tom slučaju naveo da “imamo situaciju da naručilac postaje ponuđač, a ponuđač naručilac”.

“Odnosno, ‘Baranka Pejanović’ DOO iz Bara traži od ‘Čistoće’ DOO posude za ugradnju kontejnera i to se ponavlja nekoliko puta”, stoji u izjavi Hota od 13. decembra 2022, gdje dodaje i da “rokovi za ugradnju kontejnera nisu ispoštovani”.

U prijavi iz 2020, Hot navodi da je ukupna vrijednost ugovora koji su potpisani za pet spornih tendera preko 437.000 eura sa PDV-om, da sve javne nabavke - do nabavke 24. jula 2019, dva ponuđača, ujedno i jedina koja su dobijala posao, uvijek imaju podizvođača za montažu polupodzemnih kontejnera, a da je u tri gdje je posao dobila “Baranka”, kontejnere montirala “Čistoća”, iako je po uslovima iz javnog poziva to bio u obavezi da uradi ponuđač. Hot napominje da je tom ponuđaču plaćen iznos za nabavku kontejnera sa montažom i navodi sumnje da je u tri takve nabavke “Čistoća” oštećena za preko 71 hiljadu eura.

On u prijavi, pored ostalog, u pitanje dovodi i javni poziv, u kojem je navedeno da je rok za montažu 45 dana, “bez obzira na broj kontenjera”.

“Što ukazuje da ni ‘Čistoća’, ni ponuđač nisu razmišljali o montaži kontejnera kako je to tenderom traženo, već na taj način znaju da će ih ‘Čistoća’ ugrađivati”, naveo je Hot u prijavi.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Podgorica.me

Pored ostalog, on dodaje i da je po ugovoru od 7. avgusta 2020. godine, montaža trebalo da bude završena do 21. septembra 2020, a po ostalim mnogo ranije, “pa se nameće pitanje kako ‘Čistoća’ 23. oktobra 2020. objavljuje na svojoj Fejsbuk stranici da je ugradila pet polupodzemnih kontejnera (dva od tri kubika i tri od pet). Glavni grad 7. decembra 2020. na svojoj Fejsbuk stranici objavljuje da su ugrađeni polupodzemni kontejneri na šest lokacija, kao i da će se nakon stabilizacije vremenskih uslova nastaviti sa ugradnjom preostalih sedam. ‘Čistoća’ je podijelila ovu objavu na svojoj Fejsbuk stranici, a na fotografijama se vide vozila i zaposleni ‘Čistoće’ koji ugrađuju kontejnere”, napisao je Hot u prijavi.

Dodao je i da su kontejneri od pet kubika nabavljeni po ugovoru koji je potpisan 30. marta 2020, da je trebalo da budu ugrađeni do 14. maja iste godine, pa bi, kaže Hot u prijavi, “Čistoća” trebalo da objasni zašto su ugrađeni tek pet mjeseci kasnije.

Ukazao je na tekst ugovora, prema kojem se montaža vrši prema zapisniku koji potpisuju ovlašćeni predstavnici ugovorenih strana, “pa treba provjeriti da li isti postoje, kao i ko ih je potpisao”.

U pitanje je doveo i to da komisije u pojedinim nabavkama broje pet i sedam članova, “pa se postavlja pitanje opravdanosti angažovanja većeg broja članova od tri, jer se radi o tenderima koji su ‘Čistoći’ već dobro poznati i nejasno je kakav su doprinos ti članovi dali”.

U prijavi on problematizuje i nabavku specijalnih vozila za pražnjenje polupodzemnih kontejnera i kaže da je procijenjena vrijednost nabavke na prvom tenderu bila 170.000 sa PDV-om, na drugom 220.000, “razlika između nabavljenih vozila je samo što drugo, skuplje vozilo ima i mogućnost pražnjenja nadzemnih, klasičnih kontejnera”.

“Nisam baš siguran da je opravdana ovolika razlika u cijeni od 50.000 eura”.

Hot je policiji za suzbijanje ekonomskog kriminala u decembru 2022, osim za nabavku polupodzemnih kontejnera, dao izjavu i vezi sa drugim sumnjama na nezakonita postupanja “Čistoće”. Pored ostalog, tvrdi da je bilo zloupotreba službenih kartica za točenje goriva na “Lukoil” pumpama, na način da je gorivo točeno u vozila koja nisu vlasništvo tog Društva. Spornom smatra i nabavku polovne radne mašine koja je plaćena 46.000, a on navodi da je njena realna tržišna i kataloška vrijednost “u najboljem slučaju 20.000”.

U istom izjašnjenju on je naveo da treba ispitati sva spoznorstva i donacije od 2019. godine, koje je “Čistoća” davala kako NVO sektoru, tako i sportskim klubovima. O spornim donacijama i pomoći, “Vijesti” su pisale i ovih dana.

Naveo je i da su troškovi smještaja i ishrane, naknade troškova prevoza na službenom putu iznosile preko 220.000, a da su ranije iznosili svega nekoliko hiljada eura.

Hot u izjavi policiji tvrdi i da je kod nabavke reciklažnog dvorišta sve rađeno da se taj posao omogući jednoj firmi “Li Commerce” DOO Podgorica. Tražio je da se ispita i nabavka polovnih putničkih vozila od firmi “Zeta car” iz Podgorice i “VN Motors” iz Bara, i svih autosmećara, čiji je dobavljač “Ljetopis Automotive” DOO Podgorica.

“Dokaz ovakvog poslovanja ‘Čistoće’ se ogleda u činjenici rasta duga prema privrednom društvu ‘Deponija’ Podgorica, i to u trenutku kada je ‘Čistoća’ povećala cijenu svojih usluga za čak 50 odsto. Da napomenem da ‘Čistoća’ naplaćuje i usluge ‘Deponija’, odnosno građani uplaćuju naknadu na račun ‘Čistoće’, koja to kasnije prosljeđuje ‘Deponiji’”, navodi Hot u izjavi, uz molbu da se ispitaju i nabavke male vrijednosti - putovanja, troškovi reprezentacije...

Bonus video: