U Budvi otvorene turističke ambulante tokom sezone

Kompletnu zdravstvenu uslugu turisti mogu dobiti u Budvi, Rafailovićima, Svetom Stefanu (Pržno) i Petrovcu

3602 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Turisti koji se bude odlučili da Budvu izaberu ovoga ljeta za mjesto gdje će provesti odmor, imaće kompletnu zdravstvenu zaštitu u četiri turističke ambulante, koje je Javna zdravstvena ustanova Dom zdravlja otvorila na području opštine.

Direktor Doma zdravlja Blažo Radoman kazao je za “Vijesti” da su otvorene turističke ambulante u Budvi, Rafailovićima, Svetom Stefanu (Pržno) i Petrovcu.

“Turističke ambulante u Budvi i Petrovcu rade u dvije smjene, dok turističke ambulante u Rafailovićima i Svetom Stefanu - Pržno rade u jednoj smjeni, a uskoro će i one pružati usluge u dvije smjene”, kazao je Radoman.

Prema njegovim riječima, turističke ambulante predstavljaju vid turističke ponude i na usluzi su turistima koji trebaju neku od zdravstvenih usluga.

“Kvalitet zdravstvene zaštite i mogućnost pružanja zdravstvenih usluga turistima jedna je od determinanti koje opredjeljuju turistu za odabir destinacije za odmor. Koliko su zdravstveni sistem i turistička privreda povezani dovoljno govori da je tokom pandemije kovida 19 značaj primarnog nivoa zdravstvene zaštite došao do izražaja jer smo bili na usluzi kako domaćem stanovništvu tako i turistima. Organizovanje rada turističkih ambulanti omogućili smo angažovanjem sopstvenog kadra, ljekara i medicinskih tehničara”, naveo je Radoman.

On je naglasio da imaju odličnu saradnju sa Turističkom organizacijom Budva.

“U budućem period kada se radi o promociji Budve kao turističke destinacije, Turistička organizacija će promovisati i zdravstvene usluge koje je moguće ostvariti u Budvi. U Domu zdravlja organizujemo još jednu službu. Veliki broj pacijenata, turista se u ranijem periodu koji imaju potrebu za hemodijalizom, obraćalo Domu zdravlja Budva i pitali da li imamo takav vid usluge. Tako da je jedna od novina ove sezone holiday hemodijaliza jer ćemo omogućiti turistima koji imaju potrebu za ovom vrstom zdravstvene usluge da je mogu ostvariti u JZU Dom zdravlja Budva”, kazao je Radoman.

Radoman je kazao da slijedi veliki investicioni cklus, te sa zadovoljstvom može da objavi da su tokom minule sedmice urađena revizija glavnog projekta rekonstrukcije i adaptacije prvog sprata u JZU Dom zdravlja Budva.

“Nakon urađene revizije, administrativno su završeni svi preduslovi za otpočinjanje radova kako je predviđeno projektnom dokumentacijom. Sve je dostavljeno Ministarstvu zdravlja i u saradnji sa Upravom za javne radove uskoro očekujemo raspisivanje javnog poziva za odabir najpovoljnijeg ponuđača. Predviđena je sanacija krova, rekonstrukcija Higijensko epidemiološke službe. Radi se o površini od oko 200 kvadrata, a pored rekonstrukcije ova odjeljenja dobiće i savremenu opremu. Sve će biti urađeno po standardima Evropske unije.

Takođe, prilikom rekonstrukcije i adaptacije prvog sprata predviđene su i nove specijalističke ordinacije, jer JZU Dom zdravlja Budva očekuje u narednom periodu povratak određenog broja ljekara sa specijalizacijama. Samim tim, proširiće se dijapazon usluga koje će građani moći da ostvare u našoj ustanovi, a koje se pružaju na nivou primarne zdravstvene zaštite. Rekonstrukcijom i adaptacijom ustanove postižu se i bolji uslovi rada zaposlenih, što je i jedan od naših ciljeva”, kazao je Radoman i zahvalio se svim zaposlenima u JZU Dom zdravlja Budva, prije svega na njihovom odnos prema poslu.

On je poručio da će JZU Dom zdravlja Budva biti i dalje lider kada se govori o ustanovama primarne zdravstvene zaštite.

Postojeća zgrada Doma zdravlja izgrađena je nakon zemljotresa 1979. godine kao donacija naroda SAD. U proteklom periodu, u prizemlju Doma zdravlja u saradnji sa Opštinom Budva potpuno je renovirano odjeljenje pedijatrije, kao i odjeljenje opšte prakse. Vrijednost radova koji su predviđeni u okviru projekta rekonstrukcije prvog sprata procijenjena je na million eura. Nakon rekonstrukcije, Javna zdravstvena ustanova će krenuti u postupak akreditacije ustanove, što je od velikog značaja za turističku privredu i sam Dom zdravlja.

Bonus video: