Vodovod u Pljevljima u skoro bezizlaznoj situaciji

Predsjednik Opštine Pljevlja zatražio da se označe krivci zbog katastrofalne situacije i da se spriječi najgori scenario

4216 pregleda 8 komentar(a)
Dario Vraneš, Foto: Goran Malidžan
Dario Vraneš, Foto: Goran Malidžan

Predsjednik opštine Pljevlja Dario Vraneš zatražio je od novog rukovodstva opštinskog preduzeća Vodovod da javnost informišu o finansijskoj situaciji koju su zatekli i označe krivce koji su preduzeće doveli u skoro bezizlaznu situaciju.

Vraneš je to kazao na sastanku sa rukovodstvom Vodovoda, predstavnicima radnika i Sekretarijata za finansije i stambeno-komunalne poslove i vode.

Vraneš je kazao da Vodovod, iako ima ogromna dugovanja ne smije otići u stečaj, obećavši da će Opština kao osnivač, preduzeti sve zakonom dozvoljene mjere kako bi pomogli rad preduzeća i spriječili najgori scenario.

Nedavno je za vršiteljku dužnosti direktorice Vodovoda izabrana Biljana Đondović, koja je do sada radila u ekonomskoj službi preduzeća.

Đondović je nedavno ocijenila da je jedino rješenje da se riješe nagomilani finansijski problemi da Opština Pljevlja, kao osnivač, izvrši dokapitalizaciju preduzeća.

U Vodovodu je na neodređen vrijeme zaposleno 126 radnika.

Vodovod je prošle godine poslovao sa gubitkom od skoro 235. 000 eura, dok je ukupan neraspoređeni gubitak iz prethodnih godina dostigao iznos od 2,65 miliona eura.

To pokazuje Izvještaj o radu preduzeća u prošloj godini.

Po osnovu reprograma poreskog duga iz 2014 preduzeće duguje 905.000 eura, a 976.000 eura po osnovu reprograma iz 2022 godine, a obaveze za tekuće poreze i doprinose 110.000 eura.

Đondović je kazala da preduzeće nije uplatilo nijedan cent po osnovu obaveza iz ugovora o reprogramu poreskog duga koji je potpisan u novembru prošle godine na iznos 976.134 eura.

Preduzeće je, kako se obavezalo ugovorom, trebalo da uplati odmah deset odsto iznosa duga, a ostatak da otplaćuje u ratama od 14.650 eura.

Krajem prošle godine godine u Vodovodu je stalno zaposleno bilo 118 radnika, a preko agencije za privremeno ustupanje zaposlenih angažovano je 15 radnika.

Od navedenog broja, na postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda je angažovano njih 29 za koje, u skladu sa ugovorom o povjeravanju poslova upravljanja i održavanja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, troškove bruto zarada nadoknađuje Opština Pljevlja.

Ukupni rashodi u 2022. godini iznosili su 2.181.673 eura.

Na zarade, naknada zarada i ostala lična primanja potrošeno je 1.243.895 eura.

Opština Pljevlja je nadoknadila troškove bruto zarada za radnike na postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda u iznosu 284.170 eura.

Prihod Vodovoda po osnovu usluga javnog vodosnabdijevanja i prihvatanja i odvođenja komunalnih otpadnih voda prošloj godini iznosio je 810.892 eura.

Opština Pljevlja kao osnivač Vodovoda tehnički je opremila novom mehanizacijom vozni park kupovinom nove cisterne za vodu, kombinovane mašine, dostavnog vozila, uređaja za snimanje vodovodne i kanalizacione mreže a tokom 2023. godine očekuje se isporuka novog kombinovanog vozila kanal džete za crpljenje komunalnih otpadnih voda održavanje kanalizacione mreže u gradu.

Takođe realizacijom projekta Prekogranične saradnje Srbija Crna Gora očekuje se isporuka “multi džet kombi vozila koje se koristi za održavanje manjih kanalizacionih profila i crpljenje komunalnih otpadnih voda se koristi za održavanje manjih kanalizacionih profila i crpljenje komunalnih otpadnih voda.

Bonus video: