CRBC: Građevinski materijal i otpadne vode nikako ne dospijeva u Taru

"U toku je priprema Akcionog plana za zaštitu rijeke Tare, koji će identifikovati sve moguće uticaje građevinskih radova i objekata na rijeku i dati predlog mjera za zaštitu. Priprema ovog plana isključivo je iskaz posvećenosti naše kompanije očuvanju Tare i činjenju svih neophodnih koraka u tom cilju"
99 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 04.09.2017. 15:03h

Građevinski materijal, uključujući i otpadne vode, sa gradilišta autoputa nikako ne dospijeva u Taru. Proizvodni proces u fabrici za izradu betona Jabuka se temelji na sistemu recirkulacije, kao što je definisano u Procjeni uticaja na životnu sredinu, na osnovu koje su izdate ekološka i vodna dozvola za betonjerku Jabuka.

To su saopštili iz kineske kompanije CRBC, koja izvodi radove na autoputu, a komentarišući skorašnje fotografije objavljena na društvenim mrežama. Autori fotografija tvrde da je u Tari primjetana zabrinjavajući količina otpadnih voda od fabrike betona. Zamućenost rijeke ovih dana je, takođe, veća nego ikada raije.

"Sistem recirkulacije podrazumijeva zatvoreni sistem, u kojem se otpadne vode iz proizvodnje ne ispuštaju u finalni recipijent (rijeku), već se vraćaju u proces proizvodnje betona. Zahvaljujući ovakvom sistemu, ne postoji mogućnost da otpadne vode iz procesa proizvodnje betonjerke dospiju u vode rijeke Tare", tvrdi Mileva Seralić PR CRBC.

Iz PR službe CRBC navode da je "važno je napraviti razliku između otpadnih voda iz proizvodnje i otpadnih voda koje nastaju na platformi fabrike, a koje su najvećim dijelom vode nastale iz atmosferskih padavina".

Zbog toga su, kažu, pored sistema recirkulacije za otpadne vode iz proizvodnje, preduzeli dodatne zaštitne mjere za otpadne vode sa platforme.

"S ciljem zaštite rijeke Tare uradili smo dalja poboljšanja sistema prerade otpadnih voda (kanali za prikupljanje atmosferskih padavina) na platformi pomenute fabrike. U tu svrhu je postavljen dodatni set taložnih bunara u blizini kanala, nakon kojih otpadne vode dolaze do separatora za ulje/gorivo i tek nakon takvog pročišćavanja mogu se ispustiti u finalni recipijent".

Seratlićeva napominje da se, u skladu s sigurnosnim mjerama iz Procjene uticaja na životnu sredinu i Programom praćenja uticaja na životnu sredinu koji je razvila kompanija CRBC, obavlja stalni monitoring i kontrola pomenutih otpadnih voda od strane akreditovanih laboratorija.

Čvrsti otpad, betonski mulj i otpadne vode, kaže ona, tretira se u skladu sa nekliko dokumenata, među kojima su i Procjena uticaja na životnu sredinu za autoput Bar-Boljare, Program praćenja uticaja na životnu sredinu, potom planovi koje je razvila kompanija CRBC - Plan upravljanja otpadom, Plan upravljanja opasnim otpadom, Procjena uticaja na životnu sredinu za betonjerku

"Želimo da istaknemo da smo u kompaniji CRBC itekako svjesni značaja rijeke Tare i njene zaštite. U tom cilju, u toku je priprema Akcionog plana za zaštitu rijeke Tare, koji će identifikovati sve moguće uticaje građevinskih radova i objekata na rijeku i dati predlog mjera za zaštitu. Priprema ovog plana isključivo je iskaz posvećenosti naše kompanije očuvanju Tare i činjenju svih neophodnih koraka u tom cilju".

Sertlićeva kaže i da se "u javnosti često zanemaruje činjenica da smo ove godine svjedoci gotovo nikad nižeg vodotoka rijeke Tare, koji je na površinu iznio sve izazove sa kojim se ova rijeka suočavala u prošlosti".

Posebna pažnja na rijeku Taru

Uz stalni monitoring građevinskih radova i sprovođenje definisanih mjera, CRBC će obraćati, kažu iz PR službe, posebnu pažnju na rijeku Taru i nastaviti s naporima da se ona zaštiti, kako bi se preduprijedili eventualni budući rizici po životnu sredinu.

"Čvrsti otpad skuplja i transportuje lokalno komunalno preduzeće Kolašin, i isti se odlaže na deponiji Kolašin, dok opasni otpad redovno skuplja i transportuje akreditovana kompanija. Betonski mulj iz betonjerke se smješta u namjenski projektovane boksove odakle se može prikupljati i sušiti", tvrde iz CRBC

Inspekcija za vode redovno posjećuje gradilišta

Inspekcija za vode, kažu u CRBS-u redovno posjećuje gradilišta. Prilikom inspekcije 21. jula inspektori su tražili da se ugrade dodatni taložni bunari pored fabrike za izgradnju betona, kao dodatnu sigurnosnu mjeru za zaštitu rijeke Tare.

"Radovi na tome su završeni u datom roku. CRBC je inspekciju upoznala s projektom regulacije vodotoka rijeke Tare, kao i s vodnom dozvolom koju je izdala Direkcija za vode. Monitoring radova na regulaciji Tare će se nastaviti, a odgovorni inspektori će se putem mjesečnih izvještaja obavještavati o napredovanju radova".

Galerija

Bonus video: