Misija OEBS-a u Crnoj Gori podržala uvođenje radne terapije za žene koje su bile izložene rodno zasnovanom nasilju

Šefica Misije Dominik Vag posjetila NVO SOS Telefon

1868 pregleda 0 komentar(a)
Međedović i Vag, Foto: OEBS
Međedović i Vag, Foto: OEBS

Misija OEBS-a u Crnoj Gori nastavlja sa podrškom za NVO SOS Telefon – Telefon za žene i djecu žrtve nasilja – Nikšić, kroz uvođenje uzgoja mikrobilja, kao vida radne terapije za žene koje su bile izložene rodno zasnovanom nasilju.

U maju i junu ove godine, podsjećaju, Misija je obezbijedila opremu i materijal za uzgoj mikrobilja, kao i stručnu pomoć na izradi Priručnika za kultivaciju mikrobilja. Tu aktivnost će pratiti i obuka za žene koje su pretrpjele nasilje, kao i za zaposlene u toj nevladinoj organizaciji.

Šefica Misije Dominik Vag je, kako je saopšteno, danas posjetila NVO SOS Telefon i pohvalila holistički i inovativni pristup koji je ta NVO primijenila u radu sa korisnicama, kako bi one mogle živjeti nezavisno i bez nasilja.

„Ništa nije važnije od obezbjeđivanja zaštite i smještaja za one koje su pretrpjele nasilje. Pored sigurnog skloništa, uzgoj mikrobilja može pomoći ženama da se oporave od nasilja i prevaziđu traumu“, izjavila je ambasadorka Vag.

Izvršna direktorica NVO SOS Telefon za žene i djecu žrtve nasilja – Nikšić, Nataša Međedović, zahvalila se Misiji na podršci i istakla da je radna terapija jedan od ključnih resursa koji prevazilazi one uobičajene koristi od usluga u skloništu.

„Kroz praktičan rad, uzgoj mikrobilja pomaže ženama koje su pretrpjele nasilje da očuvaju mentalno zdravlje i da nauče vještine koje mogu koristiti po napuštanju skloništa“, kazala je Međedović.

Ona je dodala i da radna terapija ima potencijal da osnaži žene koje su pretrpjele nasilje i da unaprijedi njihove šanse za sticanje finansijske nezavisnosti.

"Za OEBS, rodno zasnovano nasilje nije samo prijetnja po pojedince i zajednice, već je to i bezbjednosno pitanje. Misija će nastaviti da radi zajedno sa državnim organima i organizacijama građanskog društva na promovisanju rodne ravnopravnosti i omogućavanju života u zajednici sa nultom tolerancijom za rodno zasnovano nasilje", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: