KUD "Duga Montenegro" osvojio prvu nagradu na festivalu folklora u Rumuniji

KUD Duga Montenegro je osvojio prvu nagradu za cjelokupan program u kategoriji ansabala iz inostranstva

3228 pregleda 270 reakcija 1 komentar(a)
KUD "Duga Montenegro", Foto: Media Biro
KUD "Duga Montenegro", Foto: Media Biro

Desetak najeminentnijih stručnjaka, profesora i doktora koji se bave folklorom i etnomuzikologijom procijenili su da KUD Duga Montenegro zaslužuje prvo mjesto na prestižnom festivalu folklora, održanom u Rumuniji u gradu Dorohoi, prenosi Media Biro.

KUD Duga Montenegro s ponosom ističe da su djeca iz Berana i Podgorice zasjenila sve ostale grupe i igrom i pjesmom. Dugogodišnji trud i rad su se isplatili, a koreografsko umjeće Marijane Maje Dakić je očaralo kako članove žirija, tako i prisutnu publiku.

KUD 'Duga Montenegro'
KUD "Duga Montenegro"foto: Media Biro

U prethodnih 17 godina grad Dorohoi je domaćin internacionalnog folklornog i muzičkog festivala ,,Mugurelul", koji propagira pjesmu, igru i izvorne, tredicionalne pjesme kako iz različitih dijelova Rumunije, tako i iz mnogih zemalja širom Evrope. Ovaj događaj je organizovao Dorohoi Children's Club pod pokroviteljstvom Ministarstva obrazovanja, a uz pomoć Inspektorata za školstvo okruga Botosani, Gradske skupštine Dorohoi, gradonačelnika i Asocijacije ,,Mugurelul" Dorohoi. Ovogodišnje sedamnaesto izdanje je organizovano i u čast pokojnog muzičara Iuliana Cojocarua koji je bio član orkestra ,,Mugurelul". Više od 600 učesnika iz Rumunije, Crne Gore, Slovačke, Moldavije i Ukrajine su sudjelovali u ovom događaju.

Marijana Maja Dakić
Marijana Maja Dakićfoto: Media Biro

Prvog festivalskog dana, 24. juna, mogli su se vidjeti i čuti vokalni solisti i instrumentalisti koji su nastupali uz pratnju ,,Mugurelul" orkestra Dorohoi Children's Cluba. Drugog dana festivala mogla se vidjeti dodjela nagrada u dvije kategorije, a po uzrastu. Takmičenje se nastavilo kroz plesne formacije, vokalnih i instrumentalnih grupa, pjevanje i igranje ansambala, folklornih grupa iz Rumunije i drugih navedenih zemalja. Kao učesnici ovog takmičenja, takmičari su imali priliku da pokažu njihove muzičke i folklorne sposobnosti i vještine, a bili su pod budnim okom sudija čija je specijalnost iz oblasti obrazovanja, folklora i tradicionalne kulture Rumunije.

KUD 'Duga Montenegro'
KUD "Duga Montenegro"foto: Media Biro

KUD Duga Montenegro je osvojio prvu nagradu za cjelokupan program u kategoriji ansabala iz inostranstva.

Bonus video: