Čestitke povodom Kurban-bajrama

Islamski vjerski praznik obilježava se u srijedu, četvrtak i petak

15677 pregleda 27 reakcija 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.06.2023. 20:04h

Čestitke povodom predstojećeg islamskog vjerskog praznika Kurban-bajrama uputili su i predstavnici partija, lokalnih samouprava, kao i Bošnjačko vijeće, Savjet Muslimana...

Taj vjerski praznik obilježava se u srijedu, četvrtak i petak (28, 29. i 30. jun).

Jokić: Želim da ovaj praznik ispuni vaše domove ljubavlju, mirom i blagostanjem, prenoseći univerzalne ljudske vrijednosti empatije, plemenitosti, pravednosti na generacije kole dolaze

Predsjednik Opštine Kotor, Vladimir Jokić, čestitao je svim vjernicima islamske vjeroispovijesti Kurban Bajram.

Jokić
Jokićfoto: Facebook

"Glavnom imamu za Boku Kotorsku i Budvu, gospodinu Mehu ef. Martinoviću, svim vjernicima islamske vjeroispovijesti u ime Opštine Kotor i u svoje lično ime čestitam Kurban bajram. Želim da ovaj praznik ispuni vaše domove ljubavlju, mirom i blagostanjem, prenoseći univerzalne ljudske vrijednosti empatije, plemenitosti, pravednosti na generacije kole dolaze.", navodi se u čestitci.

Raičević: Kurban Bajram simbol je spremnosti na ličnu žrtvu za veće dobro i nosi plemenite poruke čija vrijednost je značajna u svakom vremenu

“Kurban Bajram simbol je spremnosti na ličnu žrtvu za veće dobro i nosi plemenite poruke čija vrijednost je značajna u svakom vremenu. Prihvatajući različitosti kao svoje najveće bogatstvo, spremni da drugima želimo jednako ili čak više nego sebi, iskreno pružajući ruku svakom čovjeku, Bar već vjekovima istinski živi takve vrijednosti. Zato želim da vam zahvalim što svojim primjerom i vrijednim radom, kontinuirano dajete nemjerljiv dorinos razvoju takvog društva.", kazao je Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević.

Raičevićeva poruka
Raičevićeva porukafoto: Opština Bar

On je čestitao Kurban Bajram svim građanima Bara i poželio da ga proslave u zdravlju, radosti i ličnoj i porodičnoj sreći, sa dragim ljudima.

Bajram šerif mubarek olsun”, navodi se u čestitki predsjednika Raičevića.​

Šehović: Poruka koju nosi Kurban bajram poziva na poštovanje, zahvalnost, skromnost i darežljivost i simbolizuje spremnost na požrtvovanost

Kurban bajram je povod da se osvrnemo na sve ono što proizilazi iz ljudskog u nama solidarnost i uzajamno pomaganje, osvrtanje na ljude oko sebe i značaj zajedništva koje podstiče slogu i sklad, kazao je Predsjednik Socijaldemokrata Crne Gore (SD) Damir Šehović.

Damir Šehović
foto: SD

Šehović je uputio čestitku povodom Kurban bajrama svim vjernicima islamske vejroispovijesti uz želju da vrijednosti ovog praznika budu vodilja u svakodnevnom postupanju.

"Kurban bajram je prilika da se podsjetimo da briga za najbliže, dobri i prijateljski odnosi sa susjedima i spremnost da pokažemo saosjećanje sa slabijima, čine bitnu okosnicu društvenog napretka”, naveo je Šehović.

Šehović je istakao da praznični dani pored toga što okupljaju rodbinu i prijatelje, ukazuju i na bogatstvo različitosti i ljepotu skladnog suživota, koji su, kako kaže, značajan činilac multivjerskog i građanskog društva, koje treba da njegujemo i čije temelje treba dodatno da učvršćujemo.

"Poruka koju nosi Kurban bajram poziva na poštovanje, zahvalnost, skromnost i darežljivost i simbolizuje spremnost na požrtvovanost. Ovaj praznik uči nas da je jedinstvo bitna komponentna na putu postizanja opšteg boljitka", zaključio je Šehović

Nimanbegu: Na trpezama svih vjernika da vlada blagostanje, mir i dobrota

Danas je prvi dan Kurban Bajrama, praznika koji simbolizuje žrtvu i poniznost prema Bogu, dok vjernici iskazuju svoju poslušnost i pobožnost prinošenjem žrtve i solidarnošću sa bližnjima i nemoćnim, kazao je predsjednik Nove Demokratske Snage - FORCA Genci Nimanbegu.

Genci Nimanbegu
foto: Luka Zeković

"Čast mi je i zadovoljstvo da u ime Nove Demokratske Snage FORCA i u svoje lično ime, svim vjernicima islamske vjeroispovijesti čestitam praznik Kurban Bajram", dodao je on.

Nimanbegu je istakao da želi da na trpezama svih vjernika vlada blagostanje, mir i dobrota, kao i posebna briga prema nemoćnim i siromašnim

Banović: Samo zajedno naš prosperitet je zagarantovan

Povodom predstojećeg praznika, zamjenik predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) Borislav Banović je svim vjernicima islamske vjeroispovijesti poželio da ga "provedu sa najbližima u sreći, slozi i ljubavi".

Borislav Banović
foto: Savo Prelević

“Ovaj praznik nas podsjeća koliko je važno da se međusobno poštujemo, uvažavamo i držimo zajedno. Samo zajedno naš prosperitet je zagarantovan i jedino tako ima smisla. Pozivam vas da u ovim blagim danima još jednom istaknemo najljepše strane našeg društva, da obiđemo svoju rodbinu i prijatelje i prisjetimo se koliko smo važni jedni drugima.

“Neka ovaj praznik donese još više međusobne ljubavi i poštovanja, a mi ćemo nastaviti da čuvamo Crnu Goru kao društvo čije je drugo ime zajedništvo, kao što je to bilo kroz vjekove. Neka je sa srećom Kurban Bajram” zaključio je Banović.

Mandić: Poštujući običaje i porodične vrijednosti stvaramo važan zalog za budućnost

Predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić rekao je da je Crnoj Gori potrebno da, "konačno, zakorači u stvarnu demokratiju" gdje se različitosti međusobno uvažavaju i ne predstavljaju prepreku za napredak društva i države.

Andrija Mandić
foto: Boris Pejović

On je čestitao Kurban-bajram reisu Rifatu Fejziću i svim pripadnicima islamske vjeroispovijesti.

"Poštujući običaje i porodične vrijednosti, stvaramo važan zalog za budućnost u kojoj su takva životna načela nužnost ukoliko težimo da ih sačuvamo u vremenima koja dolaze. Crnoj Gori je zaista potrebno da, konačno, zakorači u stvarnu demokratiju gdje se različitosti međusobno uvažavaju i ne predstavljaju prepreku za napredak društva i države.

"Želim Vam da bajramske dane provedete u miru, zdravlju i sreći sa najbližima, uz nadu da ćemo zemlju blagostanja graditi zajedno", naveo je Mandić u čestitki.

Vuković: Nastavićemo da pažljivo osluškujemo potrebe sugrađana

Predsjednik Skupštine opštine Nikšić Nemanja Vuković čestitao je praznik reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatu Fejziću, glavnom imamu za Podgoricu i Nikšić Džemu Redžematoviću, nikšićkom imamu Damiru Hodžiću i svim građanima islamske vjeroispovijesti.

Nemanja Vuković kurban bajram
foto: SO Nikšić

„U ime SO Nikšić, i u svoje ime, najsrdačnije vam čestitam ovaj veliki praznik koji nas podsjeća da kroz žrtvovanje za bližnjeg svog i sami postajemo bolji, afirmišući tako i velikodušnost, razumijevanje, solidarnost i humanost kao neke od temeljnih ljudskih vrijednosti.

"Opština Nikšić će, i ubuduće, nastaviti da njeguje partnerske odnose sa IZ i pažljivo osluškuje potrebe naših sugrađana islamske vjeroispovijesti, duboko svjesni neophodnosti zajedništva i istinskog uzajamnog poštovanja i razumijevanja, u nastojanjima da zajednički damo dodatan impuls sveobuhvatnom razvoju našeg grada i države.

"Proslavljanje Kurban-bajrama prenosi duh praznika na sve naše sugrađane, doprinoseći izgradnji čvrstih i trajnih veza među komšijama i prijateljima. Neka radost, porodični sklad i dobro zdravlje uvijek obasjavaju vaše domove“, poručio je Vuković.

Injac: Zajedništvo da nas povede putem napretka i prosperiteta

Gradonačelnica Podgorice Olivera Injac je, u čestitki reisu Rifatu Fejzić u i građanima islamske vjeroispovijesti, kazala da je Kurban-bajram praznik koji simbolišu solidarnost i požrtvovanost.

Olivera Injac
foto: Luka Zeković

"Kurban-bajram je praznik koji simbolišu solidarnost i požrtvovanost, pa su moje želje da svi zajedno ljubav i pažnju usmjerimo prema onima kojima je naša pomoć najviše potrebna. Uz veliko poštovanje za Vaše nesebično djelovanje i uzvišenu vjeru u jedinstvo, slogu i ljubav u Crnoj Gori i svijetu, želim da nas zajedništvo povede putem napretka i prosperiteta.

"Ovo je vrijeme kada dijelimo sreću i blagostanje, uz vrijedne pouke o društvenoj harmoniji i razumijevanju, uvjereni da ljubavlju i tolerancijom, gradimo bolju budućnost za sve nas. Uz najiskrenije želje srdačno Vas pozdravljam", navodi se u čestitki.

Belan: Crna Gora istinski živi vrijednosti koje simboliše Kurban-bajram

Predsjednik Liberalne partije Vatroslav Belan čestitao je praznik građanima islamske vjeroispovijesti i predstavnicima Islamske zajednice u Crnoj Gori.

Vatroslav Belan
foto: Liberalna partija

"Vrijednosti koje simboliše ovaj praznik vanvremenske su i univerzalne. Spremnost na ličnu žrtvu za uzvišene ciljeve, pružanje ruke svima bez obzira na razlike i human odnos prema svakom čovjeku, nešto su što nas sve zajedno spaja i uvezuje. Crna Gora istinski živi te vrijednosti čiji čvrst temelj je upravo i bogata islamska tradicija na ovim prostorima.

"Još jednom vam upućujem srdačne čestitke sa željom da blage dane srećno i radosno provedete sa najbližima, uz poruku: Bajram šerif mubarek olsun", naveo je Belan.

Nenezić: Čuvati vrijednosti bez kojih Bar ne bi bio ono što jeste

Predsjednik Skupštine opštine Bar Branislav Nenezić kazao je da se uz međusobno poštovanje i razumijevanje može ići naprijed ka izgradnji prosperitenijeg društva.

Branislav Nenezić
foto: SO Bar

"Predstavlja mi veliku čast i zadovoljstvo da u ime Skupštine opštine Bar i svoje lično ime uputim srdačne čestitke reisu Islamske zajednice Crne Gore gospodinu Rifatu Fejziću, gospodinu glavnom imamu barskom efendiji Muidinu Milaimiju i vjernicima islamske vjeroispovijesti povodom Kurban bajrama jednog od najvećih i najradosnijih praznika Islama, sa željom da praznične dane provedete u lijepom raspoloženju i da radost Bajrama podijelite sa svojom rodbinom, komšijama i prijateljima.

"Slaveći Kurban bajram sa svojim kumovima, prijateljima, komšijama i iskreno se radujući tome učvršćujemo ono najvrijednije u nama, a to je da poštujemo različitosti i shvatimo ih kao naše bogatstvo i prenesemo taj amanet naših slavnih predaka na buduće generacije.

"Praznik Kurban bajrama simbolizuje žrtvu za mir, sreću svih ljudi i jača osjećaj solidarnosti. Sve su to vrijednosti koje su utkane u dugoj istoriji našeg grada i bez kojih naš grad ne bi bio ono što danas jeste i što mi moramo očuvati, jer tako čuvamo jedni druge.

"Neka nas i ovaj praznik, kao simbol praštanja i međusobnog približavanja, podsjeti da treba da istrajavamo zajedno i složno u ovim izazovnim vremenima i da uz međusobno poštovanje i razumijevanje možemo ići naprijed ka izgradnji prosperitenijeg društva u svim sferama", naveo je Nenezić.

Ibrahimović: Prilika da se podsjetimo na iskušenja i osnažimo vjerom

Predsjednik Bošnjačke stranke i potpredsjednik Vlade Ervin Ibrahimović uputio je čestitku reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatu Fejziću, te građanima islamske vjeroispovijesti u državi i dijaspori.

Ervin Ibrahimović
foto: Boris Pejović

“U danima kada prinosimo žrtvu i jačamo međusobne veze, prisjećajući se iskušenja Ibrahima a.s., otvorimo svoja srca i pomozimo onima kojima je pomoć najpotrebnija i iskažimo solidarnost prema onima koji su u bilo kakvoj potrebi, napušteni ili bolesni.

"Kurban-Bajram svojom simbolikom zajedništva, darivanja, požrtvovnosti i brige može poslužiti kao trajna inspiracija svima koji vjeruju u univerzalne ljudske vrijednosti. Bajramski blagdani su prilika da se podsjetimo na iskušenja koja smo prošli i osnažimo vjerom kako bismo savladali ona koja su pred nama.

"Neka nam radost Bajrama oplemeni dušu i upotpuni našu vjeru, ojača jedinstvo i učvrsti međusobno povjerenje. U ime Bošnjačke stranke i svoje lično ime, čestitam Kurban-Bajram, uz želju da ove dane provedemo u istinskoj porodičnoj sreći i radosti. Bajram šerif mubarek olsun”, navodi se u čestitiki.

Vojinović: Praznik da ojača duh mira i tolerancije

Ministar prosvjete Miomir Vojinović uputio je svim pripadnicima islamske vjeroispovijesti čestitke povodom Kurban-bajrama.

Miomir Vojinović
foto: Luka Zeković

„U ime Ministarstva prosvjete, i u svoje lično ime svim pripadnicima islamske vjeroispovijesti čestitam predstojeći Kurban Bajram. Želim vam da predstojeće blage dane provedete u zdravlju i radosti sa svojim najmilijima.

"Neka dani velikog i radosnog praznika, koji je izvorište duboke duhovne snage, budu vrijeme koji će novom snagom ojačati duh mira, tolerancije i skladnih međuljudskih odnosa na dobro Crne Gore i njenih građana“, piše u čestitki .

Vulić: Praznik da donese jedinstvo

Predsjednik nacionalnog Savjeta Muslimana Crne Gore Sabrija Vulić čestitao je praznik reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatu Fejziću, imamima, te svim građanima islamske vjeroispovijesti.

"Želim da ovaj veliki praznik provedu u miru, blagostanju i radosti uz svoje najbliže, rodbinu, prijatelje i komšije bez obzira na vjeru i naciju njegujući mir, toleranciju i međusobno poštovanje, kao najveće ljudske vrijednosti.

"Neka predstojeći Kurban Bajram donese jedinstvo među muslimanima Crne Gore bez obzira kako se oni nacionalno izjašnjavali. Neka donese razumijevanje za različitosti u interesu svih građana naše zemlje. Bajram Šerif Mubarek Olsun", naveo je Vulić u čestitki.

Bečić: Kurban-bajram simbol velikodušnosti i solidarnosti

Predsjednik Demokrata Aleksa Bečić rekao je da Kurban-bajram predstavlja simbol velikodušnosti i solidarnosti.

Bečić i Fejzić
foto: Demokrate

"U ime Demokratske Crne Gore i svoje ime, upućujem najiskrenije čestitke povodom Kurban-bajrama, Reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori, gospodinu Rifatu Fejziću, kao i svim građankama i građanima islamske vjeroispovijesti, sa željom da praznične dane provedete u miru, dobrom zdravlju, blagostanju i porodičnoj sreći.

"Ovaj islamski praznik predstavlja simbol velikodušnosti i solidarnosti, a kao takav i priliku da se osvrnemo na naše zajedničke vrijednosti, koje nas povezuju i čine nas jačima - čestitost, poštovanje, ljubav, tolerancija i međusobno razumijevanje.

"Sve ove vrijednosti, za sve nas, imaju posebno značenje u predstojećim blagim danima. One su sastavni dio multietničnosti i multikulturalnosti koje oplemenjuju Crnu Goru i nas, njene građane. Takođe su i zvijezda vodilja ka jačanju zajedništva, podsticaj za nastavak reformi i ekonomskog razvoja Crne Gore.

"Zato, neka ovi dani sa sobom donesu radost, mir i duh zajedništva, koji su ključni za naše društvo i neka budu podsticaj da gradimo mostove među različitim kulturama, religijama i tradicijama u našem predivnom i raznolikom crnogorskom društvu. U to ime svim građankama i građanima islamske vjeroispovijesti još jednom čestitam Kurban-bajram", naveo je Bečić.

Mustafić: Približavanje Stvoritelju znači bliskost čovjeku

Predsjednik Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori Suljo Mustafić je uputio čestitku reisu Islamske zajednice Rifatu Fejziću i svim građanima islamske vjeroispovijesti u Crnoj Gori i dijaspori.

Mustafić
Mustafićfoto: Bošnjačko vijeće

„Poštovani Reise Islamske zajednice, u ovim svetim danima, podsjećamo se da je požrtvovanost sastavni dio ljudskog života. Hadž je naš podsjetnik na kretanje i napor u potrazi za smislom i izvorom života, a kurban na žrtvu koju podnosimo na putu približavanja Bogu Uzvišenom. Trud i žrtva oblikuju svakog slobodnog čovjeka koji se jedino pokorava Stvoritelju.

"Naša bogobojaznost je ono što našim kurbanima daje suštinsku vrijednost i značaj. Približavanje Stvoritelju znači bliskost čovjeku - bratu svome, u samilosti i praštanju, međusobnom pomaganju, pažnji i toploj riječi.

"Želimo da nas radost i ljepota ovih blagdana učvrsti na putu dobrote, jedinstva i solidarnosti u porodicama, narodu i društvu u kome živimo! U ime Bošnjačkog vijeća, i u svoje lično ime, čestitam Kurban-bajram Vama, našim imamima i svim svim pripadnicima islamske vjere u Crnoj Gori i dijaspori! Bajram šerif mubarek olsun", naveo je Mustafić.

Borovinić Bojović: Kurban-bajram podsjeća na velikodušnost prema bližnjima

Predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović kazala je da Kurban-bajram podsjeća na velikodušnost prema bližnjima.

"Velikodostojnicima Islamske zajednice u Crnoj Gori, kao i svim pripadnicima islamske vjeroispovijesti u našoj državi, čestitam Kurban-bajram sa željom da ga proslave u miru i radosti sa svojim porodicama, prijateljima i komšijama", navodi se u čestitki.

borovinić kurban bajram
foto: PG Biro

Borovinić Bojović je rekla kako istinski vjeruje da proslavljanje vjerskih praznika oplemenjuje cjelokupno društvo: "Pa im se zato iskreno radujem - i kada dočekujem goste, i kada sam gost. Iako na različite načine, svi slavimo zapravo iste ljudske vrijednosti, osnažujući ih u sebi i postajući na taj način plemenitiji prema ljudima koji nas okružuju."

Rekla je da predstojeći veliki islamski praznik podsjeća i opominje na velikodušnost, samilost i saosjećanje prema onima koji su u nevolji i nemaštini. "Neka nam to svima bude inspiracija. Srećan Kurban-bajram", zaključila je.

borovinić kurban bajram
foto: PG Biro

Borovinić Bojović je, kako je saopšteno, na poziv reisa Islamske zajednice Rifata Fejzića sinoć prisustvovala prijemu koji je upriličen povodom predstojećeg vjerskog praznika.

Knežević: Crna Gora se pred svijetom može pohvaliti bogatstvom vjerskih različitosti

Predsjednik Demokratske narodne partije Milan Knežević čestitao je praznik reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatu Fejziću, kao i svim pripadnicima islamske vjeroispovijesti.

Kazao je da je Kurban-bajram jedan od najvećih vjerskih datuma u našoj zemlji, pozivajući na "opšte dobro i skladan suživot svih vjera i kultura u zajedničkoj kući Crnoj Gori".

Milan Knežević
foto: Luka Zeković

"Visoko poštujući praznik, koji vjernici Islama slave u cijelom svijetu, predsjednik DNP-a im želi dobro zdravlje, ličnu i porodičnu sreću, i pritom ističe miroljubive poruke Kurban Bajrama uz poziv na svepraštanje po pravilima Šerijata, uz primjere dobre volje i pažnje prema drugima", saopšteno je iz DNP-a.

Knežević je, dodaju, ukazao na osobenosti Kurban-bajrama kao porodične slave, na koju se pozivaju najbliži, rođaci i prijatelji, "uz darove onih koji imaju više, onima drugima, u atmosferi duhovne harmonije i buđenja nade u bolje dane za sve".

Crna Gora se, ističe, pred čitavim svijetom može pohvaliti bogatstvom vjerskih različitosti, "kao vječnim temeljem mirnog suživota zemlje, uz multikonfesionalni sklad", čime se "afirmišu univerzalne ljudske vrijednosti, kao i nada u bolje sjutra Crne Gore i njenih građana svih vjera i nacija".

Bonus video: