Nobelovac Novoselov otvoriće naučni skup "Dani dijaspore i prijatelja Crne Gore 2023"

Njegov rad na grafenu sa Andreom Geimom, kako se navodi, donio mu je Nobelovu nagradu za fiziku 2010. godine

2129 pregleda 0 komentar(a)
Konstantin Kostja Novoselov, Foto: Ucg.ac.me
Konstantin Kostja Novoselov, Foto: Ucg.ac.me

Naučnik i dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 2010. godine Konstantin Kostja Novoselov otvoriće dvodnevni naučni skup "Dani dijaspore i prijatelja Crne Gore 2023", u organizaciji Univerziteta Crne Gore, 18. oktobra 2023. godine, sa početkom u 9.00 sati.

"Skup posvećen temama u domenu prirodnih nauka okuplja najveća imena u svijetu nauke koja potiču sa ovih prostora, a danas rade na prestižnim naučnoistraživačkim institucijama i univerzitetima Evrope i Amerike", navodi se u saopštenju Univerziteta Crne Gore.

Kako se navodi na sajtu Univeziteta, Novoselov je fizičar i profesor u Centru za napredne 2D materijale, Nacionalnog univerziteta u Singapuru (od 2019. godine), takođe je nosilac zvanja „Langworthy professor“ Škole za fiziku i astronomiju na Univerzitetu u Mančesteru.

Njegov rad na grafenu sa Andreom Geimom, kako se navodi, donio mu je Nobelovu nagradu za fiziku 2010. godine.

“Pokazali smo da dvodimenzionalni materijali mogu biti stabilni i dostupni za istraživanje i primjenu. Takođe, demonstrirali smo veoma neobična svojstva grafena - dvodimenzionalnog oblika ugljenika”, objasnio je Novoselov suštinu naučnog otkrića zbog kojeg je nagrađen, za sajt Univerziteta Crne Gore.

Rođen je u Nižnjem Tagilu (Sovjetski Savez) 1974. godine. Diplomirao je na Moskovskom institutu za fiziku i tehniku 1997. godine, a doktorirao je na Radboud univerzitetu u Nijmegenu 2004, u Holandiji, pod mentorstvom Andre Geima.

Svestran u svojim interesovanjima, dodaje se, iz studentskih dana kaže da pamti mnoštvo slobode, mnoštvo mogućnosti.

“Imao sam sreće da mogu da se oprobam u mnogim različitim oblastima nauke, tehnologije, biznisa. To mi je mnogo pomoglo u životu”, kazao je Novoselov.

Studentima Univerziteta Crne Gore poručio je “Ne slušajte savjete. Slijedite svoja interesovanja”, i dao predlog kako da se unaprijedi nauka u Crnoj Gori. “Postoji samo jedan put za prirodne nauke – podrška talentima. Crna Gora ima dovoljno talentovanih, ali svakom talentu treba podrška”.

Novoselov je 2014. godine uvršten na listu najcitiranijih istraživača. Takođe je imenovan među 17 najaktuelnijih istraživača širom svijeta—pojedinaca koji su objavili najveći broj aktuelnih radova tokom 2012–2013, ali i u 2007-2008 i 2009.

Objavio je više od 370 recenziranih istraživačkih radova o nekoliko tema, uključujući mezoskopsku supravodljivost, subatomska kretanja zidova magnetnih domena, otkriće geko trake i grafen.

Učestvovao je u Graphene Flagship projektu – inicijativi Evropske komisije od milijardu eura. Bio je prvi direktor Nacionalnog instituta za grafen i član je Međunarodnog naučnog savjetodavnog komiteta australijskog ARC Centra izvrsnosti u budućim niskoenergetskim elektronskim tehnologijama. Dobitnik je brojnih međunarodnih nagrada i priznanja.

Od Nobelovca, imamo obećanje za opširniji razgovor po njegovom dolasku. Za sada, kratko, jezgrovito i poučno, odgovorio je na par pitanja koja smo imali za njega.

Bonus video: