Lučić pobjednik konkursa "Proizvodnja humusa u mom domaćinstvu": Smanjujemo otpad koji dospijeva na deponije

"O kompostiranju smo učili tokom radionica koje su organizovane u školi. Nastavnica ekologije i zaštite životne sredine nam je objasnila proces i količinu organskog otpada koji svakodnevno proizvodimo", rekao je Petar Lučić za "Vijesti"

2113 pregleda 33 reakcija 0 komentar(a)
Lučić, Foto: Privatna arhiva
Lučić, Foto: Privatna arhiva

Petar Lučić, učenik drugog razreda Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole u Nikšiću, pobjednik je konkursa "Proizvodnja humusa u mom domaćinstvu", koji je, u okviru projekta "Približi se prirodi" organizovalo Udruženje biologa Crne Gore – Cellula.

Takmičenje je bilo namijenjeno učenicima osnovnih i srednjih škola iz Crne Gore.

"O kompostiranju smo učili tokom radionica koje su organizovane u školi. Nastavnica ekologije i zaštite životne sredine nam je objasnila proces i količinu organskog otpada koji svakodnevno proizvodimo. Odlučio sam da kompostiram u kućnim uslovima. Dobili smo bokaši mikroorganizme koji ubrzavaju proces. Veoma je jednostavno. Preporučujem svima, smanjujemo količinu otpada koji dospijeva na deponije i dobijamo organsko đubrivo", kazao je Petar za "Vijesti".

Petar je uradio veoma uspješnu prezentaciju na temu "Bokaši kompostiraju otpad, zemljištu daju novi sjaj i osnov za zdrav sad".

U obrazloženju stručnog žirija, na čijem čelu je bila mr Milica Vušurović, stoji da Petrova prezentacija predstavlja jednu naučnu cjelinu od zanimljivog tekstualnog uvođenja u kompostiranje (od objašnjenja što je kompostiranje, vrste kompostiranja, kako se radi, prednosti i mane) do kreativnog rješavanja određenog problema u postupku kompostiranja koji je koristan za kućni budžet (dvije kante umjesto kupovanja specijalnih posuda,) te do dokumentovanja procesa kompostiranja.

"Predstavljeni materijal može se podijeliti široj javnosti kao uputstvo koje ih vodi korak po korak kroz proces kompostiranja", piše u obrazloženju stručnog žirija.

Drugo mjesto pripalo je Filipu Mićunoviću, učeniku šestog razreda OŠ "Milorad Musa Burzan" iz Podgorice i jednom od najmlađih učesnika konkursa, dok je Petra Gavrić, učenica sedmog razreda iz podgoričke osnovne škole "Dr Dragiša Ivanović" bila treća.

Projekat "Približi se prirodi", koji realizuju Udruženje biologa Crne Gore – Cellula u saradnji sa Udruženjem ljubitelja Gorice i prirode, finansijski je podržalo Ministarstvo ekologije prostornog planiranja i urbanizma na javnom konkurusu za finansiranje projekata u vezi rasterećenja deponija- smanjenje odloženih količina organskog otpada.

Bonus video: