Asanović: Nećemo dozvoliti izgradnju kolektora u Botunu

U zajedničkom dogovoru sa građanima Botuna ćemo preuzimati sljedeće korake, najavio je Asanović

19814 pregleda 91 reakcija 31 komentar(a)
Asanović, Foto: Asanović, Foto: Opština Zeta
Asanović, Foto: Asanović, Foto: Opština Zeta

Opština Zeta neće dozvoliti gradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Podgorice u selu Botun.

To je “Vijestima” kazao predsjednik Opštine Mihailo Asanović.

“To što je odbijena primjedba ne znači da ćemo dozvoliti gradnju kolektora u našoj Opštini”, kategoričan je Asanović.

“Dan” je juče objavio da je, bez obzira na primjedbe Opštine Zeta tokom javne rasprave, Botun ostao lokacija za podgorički kolektor u Prostorno urbanističkom planu (PUP) Glavnog grada.

Obrađivač plana za argument uzima to što je lokacija za kolektor definisana prije 15 godina, da su za nju rađene studije izvodljivosti i studije opravdanosti…

Asanović, međutim, poručuje da bez obzira na stav resornih ministarstava, Opština Zeta neće dozvoliti narušavanje života građana Gornje Zete.

“I bićemo uz njih. Razgovaraćemo sa građanima, vidimo da su i čelnici Glavnog grada najavili razgovor sa njima, i u zajedničkom dogovoru sa građanima Botuna ćemo preuzimati sljedeće korake. Sigurno nećemo dozvoliti da se gradi kolektor na koji Zeta nije povezana, a da se on nalazi na našoj teritoriji”, poručio je Asanović.

Do kraja avgusta trebalo bi, piše “Dan”, prema ranije saopštenom kalendaru, da bude završen glavni projekat za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, kao i urađen elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu najznačajnijeg infrastrukturnog projekta Glavnog grada i Vodovoda.

Sa jednog od protesta mještana Botuna zbog izgradnje kolektora
Sa jednog od protesta mještana Botuna zbog izgradnje kolektorafoto: Luka Zeković

Nakon toga, slijedi proces dobijanja građevinske dozvole, a izvođač radova mogao bi do kraja godine da počne gradnju u Botunu, ukoliko se ne nađe drugo rješenje.

Ugovor o izgradnji glavnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Botunu potpisan je prije godinu sa izvođačem - turskim firmama Kuzu grup i Alkatraš.

Ugovor su potpisali bivši gradonačelnik Ivan Vuković, bivši direktor gradskog preduzeća “Vodovod i kanalizacija” Mehmet Emre Bastopku, direktor firme Kuzu grup, i Bauram Albauark, član borda direktora Alkataša.

Prema ugovoru, rok završetka radova je 36 mjeseci.

Mještani Botuna dugo protestuju protiv izgradnje kolektora u tom zetskom naselju.

Više puta su poručivali bivšoj podgoričkoj administraciji da neće ugrožavati svoje zdravlje i imovinu i da ni pod kojim uslovima neće dozvoliti gradnju postrojenja na teritoriji Botuna.

Nova uprava Glavnog grada najavila je razgovor sa mještanima Botuna.

Bonus video: