Radnici bjelopoljskog komunalnog preduzeća neregistrovanim vozilima idu i preko granice

Dio radnika bjelopoljskog preduzeća Komunalno “Lim” tvrdi da rukovodstvo ugrožava bezbjednost zaposlenih, između ostalog, tjerajući ih da voze neregistrovana vozila, ali i vozila za koja nisu obučeni

21826 pregleda 21 reakcija 21 komentar(a)
Dio voznog parka Komunalnog, Foto: Komunalno Lim
Dio voznog parka Komunalnog, Foto: Komunalno Lim

Više vozila bjelopoljskog komunalnog preduzeća radi neregistrovano, a takvim kamionima skoro svakodnevno prolaze i granični prelaz sa Srbijom u Dobrakovu.

Optužbe radnika tog preduzeća da su vozila neregistrovana potvrdio je i novoimenovani direktor Muradif Grbović, koji je na više pitanja “Vijesti”, upućenih još 19. juna jedino odgovorio da je nedavno izabran za direktora, da neka od vozila jesu neregistrovana, ali da je za takvo stanje odgovoran raniji menadžment, te da će vremenom preduzeće registrovati vozila.

Vladan Kojović je sa tim problem upoznao inspekcije i ombudsmana, tvrdeći da firma na razne načine ugrožava svoje radnike, tjerajući da voze neregistrovana vozila, ali i vozila za koja nisu obučeni.

“Firma DOO Komunalno ‘Lim’ Bijelo Polje maksimalno ugrožava radnike tako što na teren šalju ljude sa neregistrovanim vozilima. Jedna od tih mašina prelazi granični prelaz Dobrakovo i to obilaznom trakom bez policijske kontrole, čime se krši zakon. Firma raspolaže i sa građevinskim mašinama (kombinirka, bager točkaš, valjak, greder, dvije ulte i traktor terion) i sve te mašine su takođe neregistrovane. Kada se radnici usprotive nelegalnom upravljanju oni ‘riješe’ problem tako što dovedu drugog radnika da vozi potrebnu mašinu i samim takvim ponašanjem diskriminiše i omalovažava radnika”, kazao je on, dodajući da je dugogodišnji radnik koji je zbog svega obavijestio i ombudsmana.

Pored tih problema, naveo je da firma radnicima ne da platne liste i da nemaju uvid odbijanja od plate, niti uvid za šta im se odbija taj novac.

“Takođe, podnio sam tužbu protiv firme za isplatu prekovremenih časova unazad šest godina, provjeru koeficijenta i ostalih nepravilnosti ukoliko ih bude imalo, ali glavni problem je što nam poslodavac ne daje radne naloge i radnici rade sa neregistrovanim mašinama, pa se pitam da li je državna firma uzoran primjer da se tako bahati i ista krši ustav i zakon, dok obični građani moraju da ga poštuju”, naveo je Kojović.

Posebnu opasnost, upozorio je on, predstavlja to što radnici koji su povrijeđeni na radu ne mogu da naplate osiguranje, jer upravljaju neregistrovanim vozilima.

“Imali smo situaciju prošle godine kada se vozač kamiona Nusret Mujović prevrnuo na terenu kamionom BP-CG 107 i zadobio lakše povrede i naravno zbog nedostatka potrebne dokumentacije od firme nije mogao da naplati osiguranje, iako je zadobio povredu na radu i to potres mozga i povreda pršljenova. Kada radniku poslodavac da usmeni zadatak koji spada u obavljanje posla van potpisanog rješenja i ako se desi da radnik odbije taj posao koji nije dužan da obavlja po rješenju za koji je primljen uz obrazloženje da nije po zakonu dužan i obavezan da vozi drugu mašinu ili specijalno vozilo, jer isto ne spada u tu kategoriju za koju je radnik kvalifikovan, isti poslodavac laganom pričom kroz razgovor pomene isto to rješenje da će se naći način da se promijeni iako radnik nema položenu kvalifikaciju, što upućuje na prijetnju ili primoravanje”, kazao je Kojović.

Vladan Kojović
Vladan Kojovićfoto: Jadranka Ćetković

On je kazao da je to osjetio na svojoj koži, kada je nedavno od koordinatora firme traženo da vozi specijalno vozilo koje nije u opisu njegovog rješenja i za koje nema kvalifikaciju, jer fali radnika.

“Smatram da nijedna firma tako ne omalovažava svoje radnike nanoseći im nepravdu u duševni bol kao Komunalno Lim i da krši zakon zajedno sa sindikatom firme koji je skoro totalno pasivan. Želim da napomenem da ljudi iz uprave firme zadnjih mjeseci jedni protiv drugih podnose prijave policiji, jer firma posluje neprofesionalno i to se dešava zbog nacionalnosti, kršenja zakona i ustava i političkih radnji na terenu što je opštepoznata praksa godinama”, kazao je Kojović.

On je pojasnio da se to odnosi na puteve u opštini koji se grade ukoliko lokalna uprava favorizuje ljude sa tog terena.

Bonus video: