AZLP ćuti na zahtjev za SPI

Zaštitnik ljudskih prava donio mišljenje u odnosu na pritužbu na rad institucije na čijem je čelu Ivan Medojević

5032 pregleda 1 komentar(a)
Medojević, Foto: Privatna arhiva
Medojević, Foto: Privatna arhiva

Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP) nije u zakonskom roku odgovorila na zahtjev za SPI licu koje se obratilo toj instituciji, niti je podnosioca obavijestila o ishodu zahtjeva, pa zaštitnik za ljudska prava i slobode ocjenjuje da su time prekršena načela dobre uprave i prava podnosioca pritužbe.

To se, pored ostalog, navodi u mišljenju Ombudsmana na pritužbu na postupanje institucije na čijem je čelu Ivan Medojević.

Kako piše u tom dokumentu, 12. januara podnosilac pritužbe obratio se AZLP sa zahtjevom za slobodan pristup informacijama, kojim je tražio da mu se dostavi kopija svih zapisnika o izvršenom nadzoru u Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK) na osnovu kojih je donijeto rješenje Agencije 05-19-2772-19/22. Podnosilac je tražio i sva akta Povjerenika za informaciju od javnog značaja Republike Srbije koji su dostavljeni Agenciji u vezi sa tim rješenjem.

Zaštitnik u mišljenju, koje potpisuje Siniša Bjeković, navodi da nema dokaza da je AZLP postupila po tom zahtjevu i donijela odluku.

“Na osnovu stanja u spisima predmeta, zaštitnik je konstatovao da se AZLP podnosilac pritužbe obratio zahtjevom za dobijanje određenih informacija, po kojem Agencija do dana podnošenja pritužbe nije postupila, odnosno obavijestila podnosioca zahtjeva o ishodu svog postupanja. AZLP, po mišljenju Zaštitnika, bila je dužna da u zakonskom roku postupi po zahtjevu podnosioca i da ga o ishodu postupanja obavijesti”, piše u mišljenju.

Zaštitnik, kako se dodaje, ocjenjuje da takvo postupanje nadležnog organa “ukazuje na neažurnost u njegovom postupanju, kršenje načela dobre uprave i prava podnosioca pritužbe”.

Bjeković
Bjekovićfoto: Savo Prelević

“Zaštitnik ukazuje da organi javne vlasti dužni su da, u okviru svojih zakonom određenih nadležnosti, postupaju po zahtjevima građana na dosljedan način, poštujući opravdana očekivanja građana, jer bilo kakvo drugo ponašanje je akt loše uprave koji za posljedicu ima neostvarivanje prava građana, kod kojih se stvara osjećaj sumnje i nesigurnosti. Uskraćivanjem odgovora na podnijeti zahtjev... po ocjeni Zaštitnika nije u skladu sa odredbom člana 57 stav 1 Ustava Crne Gore, kojim se određuje da svako ima pravo da se obrati državnom organu ili organizaciji koja vrši javna ovlašćenja i da dobije odgovor”, piše, pored ostalog, u mišljenju.

Bjeković dodaje da “smisao ustavne odredbe o pravu na odgovor po zahtjevu ili obraćanju stranke podrazumijeva pružanje mogućnosti stranci koja je nezadovoljna odgovorom da iskoristi raspoloživa pravna sredstva za zaštitu svojih prava”.

“Stoga, polazeći od naprijed citirane ustavne odredbe i dovodeći je u vezu sa utvrđenim činjeničnim stanjem, zaštitnik je mišljenja da je na ovakav način podnosiocu pritužbe povrijeđeno pravo na odgovor u smislu obavještavanja o toku postupka po podnijetom zahtjevu”, piše u mišljenju.

Zaštitnik je Agenciji za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama uputio preporuku da “bez daljeg odlaganja odluči o zahtjevu podnosioca pritužbe za SPI” i dostavi mu odluku. Agenciji je preporučeno i da u budućim istim/sličnim situacijama, blagovremeno i ažurno postupa prema zahtjevima građana i obavještava ih o ishodu svog postupanja.

“Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup dužna je da, u roku od 15 dana od dana prijema ovog mišljenja, Zaštitniku ljudskih prava i sloboda dostavi izvještaj o radnjama i mjerama koje su preduzete radi izvršenja preporuke”, piše u dokumentu.

Bonus video: