Tivat: Povećan broj napada, kazne i do 500 eura

Apel vlasnicima pasa u Tivtu da poštuju Odluku o uslovima i načinu držanja kućnih ljubimaca

6163 pregleda 20 reakcija 0 komentar(a)
Psi lutalice (Ilustracija), Foto: Svetlana Mandić
Psi lutalice (Ilustracija), Foto: Svetlana Mandić

Iz Sekretarijata za komunalni i inspekcijski nadzor Opštine Tivat najavili su da će narednih dana raditi pojačanu kontrolu načina na koji vlasnici pasa u Tivtu postupaju da svojim kućnim ljubimcima, posebno prilikom šetnje pasa i njihovog izvođenja na javne površine

Naime, u tom gradu je posljednjih sedmica zabilježen porast broja napuštenih i pasa lutalica, a zabilježen je i određeni broj incidenata sa napadima pasa na ljude, zbog kojih su građani zatražili medicinsku pomoć.

“U proteklih mjesec dana u porastu je broj pacijenata koji se javljaju Domu zdravlja zbog ugriza pasa”, upozorava dr Jelena Mršulja, epidemiolog u Domu zdravlja.

Opština Tivat i Sekretarijat za inspekcijske i komunalne poslove tim povodom su u saopštenju podsjetili građane, u prvom redu vlasnike kućnih ljubimaca, na odredbe opštinske Odluke o uslovima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja sa napuštenim i izgubljenim životinjama.

“Psi se mogu izvoditi u šetnju na povocu koji odgovara veličini i snazi psa. Rase pasa koje se definišu kao “opasne” može izvoditi punoljetna osoba na povocu ne dužem od 1,5 metara i sa zaštitnom korpom”, navela je sekretarka Jelena Šćekić.

Nadležne službe evidentirale su problem vlasničkih i lutajućih pasa koji se slobodno kreću na potezu od Aerodroma do Ostrva cvijeća, u blizini kontejnerskih mjesta na Seljanovu, a incidenti su zabilježeni i u Velikom gradskom parku.

“Službenici Sekretarijata u redovnom su kontaktu sa Azilom - skloništem za napuštene kućne ljubimce koji vrše poslove sakupljanja, prevoženja i zbrinjavanja napuštenih i izgubljenih kućnih ljubimaca. Vlasnici pasa su dužni svaki nestanak ljubimca prijaviti Skloništu u roku od tri dana”, istakla je Šćekić.

Uz apel Opština objavila i poster
Uz apel Opština objavila i posterfoto: Opština Tivat

Iz Azila koji posluje pri Komunalnom preduzeću Kotor, a koji svojim djelovanjem pokriva opštine Tivat i Kotor ističu da se najveći broj prijava građana kada su u pitanju napušteni i psi lutalice, odnosi na prostor Gošića, Radovića i Krašića, te da zaposleni u skloništu svakodnevno vrše obilazak opštine Tivat.

Oni apeluju na vlasnike da čipuju i sterilišu svoje ljubimce. Shodno Odluci o uslovima i načinu držanja kućnih ljubimaca, psi se mogu izvoditi na javnim i drugim površinama, isključujući dječja i sportska igrališta, uređene cvjećnjake i travnjake, pijace, groblja, šetališta. Vlasnici su u obavezi i da pokupe i u adekvatne kante za prikupljanje otpada odlože, izmet svojih ljubimaca, a na nepoštovanje ove obaveze vlasnika pasa često su u proteklom periodu na društvenim mrežama upozoravali građani i posjetioci Tivta.

“Vršićemo kontrole, sankcionisati nesavjesne vlasnike pasa, a propisane novčane kazne kreću se u rasponu od 50 do 500 eura”, naglašavaju iz opštinskog Sekretarijata.

Bonus video: