TO Tivat: Podrška od 13,5 hiljada eura za realizaciju projekata valorizacije kulturne baštine

TO Tivat prezentovala projekte valorizacije kulturne baštine koje će finansijski pomoći

3103 pregleda 1 komentar(a)
Detalj iz Gornje Lastve, Foto: TO Tivat
Detalj iz Gornje Lastve, Foto: TO Tivat

Turistička organizacija Opštine Tivat medijskim poslenicima predstavila je projekte koji su shodno Javnom pozivu učestvovali u postupku raspodjele sredstava za realizaciju projekata valorizacije kulturne baštine koji se odnose na arheološka istraživanja, konzervatorske i restauratorske radove, rekonstrukciju i promociju kulturnih dobara na teritoriji opštine Tivat.

Na prezentaciji su govorili aktuelna i bivša direktorica TO Tivat Nina Lakičević i Danica Banjević, koja je bila i inicijator ovog projekta, predsjednica Komisije za odabir projekata Maja Marović, članica Komisije Patricija Pobrić, dok su prisutnima predstavili projekte njihovi realizatori Dragan Rajčević (NVO „Crni Plat“), Marija Nikolić (NVO „KZD Napredak Gornja Lastva“) i Marija Novaković (NVO „Evropski dom“).

Pravo na podnošenje zahtjeva protekle godine imale su javne ustanove, nevladine organizaciuje i druge asocijacije i udruženja. Komisija u sastavu Maja Marović, Patricija Pobrić, Dijana Đinović i Dejan Kandić od ukupno šest pristiglih projekata podržala je tri i to NVO „Evropski dom“ sa projektom „Izrada projekta (tehnička dokumentacija) rekonstrukcije starog rezervoara za vodu u Velikom gradskom parku“; NVO „KZD Napredak Gornja Lastva“ sa projektom „Prirodno i kulturno istorijsko naslijeđe na teritoriji opštine Tivat“ te NVO „Crni Plat“ sa projektom „Kulturno naslijeđe antičkog Rima na prostorima Opštine Tivat“.

Tim trima projektima dodijeljena su sredstva u ukupnom iznosu od 13.560 eura. Shodno Zakonu o boravišnoj taksi, predviđeno je da se 10% od ukupnog prihoda boravišne takse opredjeljuje za valorizaciju kulturne baštine. Stoga će TO Tivat će uskoro raspisati novi javni poziv sa sredstvima iz 2022.godine u ukupnom iznosu od 51.699 eura, a o čemu će blagovremeno obavijestiti javnost.

Bonus video: