Od srijede počinje primjena smart tehnologije u kotorskom saobraćaju

Nakon jednonedjeljne faze prikupljanja podataka neophodnih za početak rada, sofisticirane aplikacije će početi da upravljaju semaforima mijenjajući vrijeme trajanja svjetlosnih signala u skladu sa trenutnim stanjem saobraćaja na glavnoj kotorskoj saobraćajnici

8480 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Sredinom naredne sedmice u Kotoru će biti puštena u rad prva faza pametnog upravljanja saobraćajem u centralnoj gradskoj zoni.

Kako je saopšteno iz Opštine Kotor, nakon jednonedjeljne faze prikupljanja podataka neophodnih za početak rada, sofisticirane aplikacije će početi da upravljaju semaforima mijenjajući vrijeme trajanja svjetlosnih signala u skladu sa trenutnim stanjem saobraćaja na glavnoj kotorskoj saobraćajnici.

Postavljanje signalizacije sa "pametnim" semaforima predstavlja najsavremeniji način upravljanja saobraćajem u gradovima. Signale dobijene iz detektora postavljenih u kolovoz i sa tastera za najavu kretanja pješaka, u realnom vremenu obrađuju savremeni upravljački programi kreirajući optimalan plan odvijanja saobraćaja. Implementacija planova primjenjuje se gotovo trenutno promjenom signala na semaforima. Rezultat je značajno bolji protok saobraćaja, odnosno manje čekanje na semaforskoj dionici.

Na semaforima koji regulišu ponašanje pješaka postavljeni su tasteri za najavu prelaska koji daju prioritet pješacima uz najmanji uticaj na ostali saobraćaj. Na svim prelazima su i uređaji koji emituju zvučni signal za pomoć slijepim i slabovidim osobama.

"Uporedo sa primjenom 'smart' semafora i upravljačkih programa koji se oslanjaju na AI tehnologiju, na svim prilazima centralnoj gradskoj zoni uvedena je signalizacija koja pokazuje trenutni broj slobodnih parking mjesta na gradskim parkiralištima. Zahvaljujući tome vozači mogu da planiraju svoje kretanje, izbjegnu traženje slobodnog parking mjesta i štede vrijeme. Istovremeno, to znači i manje gužve na prilazima za parkirališta i manje zagušenje na cijelom potezu glavne saobraćajnice kroz Kotor", pojašnjeno je iz Opštine Kotor.

smart saobraćaj Kotor
foto: Opština Kotor

Kompleksno rješenje koje će se od sada primjenjivati u Kotoru, dodaju, podrazumijeva i promjenu režima saobraćaja na određenim dionicama.

"Novoprojektovani jednosmjerni režim saobraćaja oko zgrade Suda omogućava bolju protočnost na glavnom pravcu. Uvođenjem tri saobraćajne trake očekuje se smanjenje gužve na tom kritičnom potezu. Posebna traka za vozila koja čekaju ulaz na parkiralište TC Kamelija i parkiralište Benovo i posebna traka za turističke autobuse rasteretiće središnju dio saobraćajnice za redovan saobraćaj. Vozila koja na ovom potezu nastavljaju kretanje ka Tabačini uključivaće se, u povratku, saobraćajnicom iza Suda na glavnu ulicu".

Ulica prema Tabačini, od TC Kamelija, i dalje je u režimu dvosmjernog saobraćaja. Novoizgrađeno parkirališta CEDIS za korisnike sa pretplatnim kartama rasteretiće parkiralište Benovo. Površina malog parkinga na Tabačini koristiće se ubuduće samo za kraća zadržavanja dostavnih vozila i za vozila koja prevoze djecu.

"U cilju što ažurnijih informacija o trenutnom stanju u saobraćaju biće postavljane i table o očekivanom vremenu vožnje na trasi od Dobrote do Škaljara. Na krtoljskoj raskrsnici uskoro će biti postavljen signalizator o stanju saobraćaja kroz tunel Vrmac. Ta informacija će biti korisna vozačima kako bi se mogli opredijeliti za alternativni prilaz centralnoj gradskoj zoni i dalje kroz Boku. Sigurno je da ovaj inovativni sistem regulacije saobraćaja neće funkcionisati ukoliko svi ne budu dosljedno poštovali uvedene mjere i saobraćajne propise. U svim ulicama u gradu biće strogo zabranjeno zadržavanje ili parkiranje vozila na mjestima koja nisu za to predviđena. Dosljedno će se primjenjivati zakonom predviđene kaznene mjere za kršenje saobraćanih propisa. Opštinska administracija je pripremila detaljna obavještenja kojima će upoznati turističke agencije, turoperatore i posade kruzera o novom režimu ponašanja u saobraćaju i kaznenoj politici u slučajevima kršenja pravila. Nakon kraćeg perioda upozorenja, primjenjivaće se dosljedna kaznena politika, u kojoj će značajnu ulogu imati i tzv. “pauk” koji će uklanjati sva vozila koja su nepropisno zaustavljena ili parkirana", navode iz Opštine.

Realizacijom svih mjera i postupaka, dodaju, očekuje se povećanje protočnosti saobraćaja na dionici regulisanoj semaforima za 20 do 30 procenata.

"Osim pozitivnog uticaja na ubrzanje protoka kroz centralnu gradsku zonu, sistem pametnog upravljanja saobraćajem će prvi put prikupiti stvarne pokazatelje o saobraćaju u Kotoru. Ovi podaci će biti od krucijalnog značaja u pripremi druge faze projekta regulacije saobraćaja. Oni garantuju značajno veću efikasnost u iznalaženju optimalnog rješenja za saobraćajne gužve. To neće predstavljati i konačno rešenje problema koje će se dugoročno tražiti u saradnji sa državnim organima. Uz neophodno razumijevanje i dosljedno poštovanje svih uvedenih mjera i saobraćajnih propisa, kako vozača tako i pješaka, primijenjeno rješenje dovešće nas do ostvarenja zajedničkog interesa – manja saobraćajna gužva kroz Kotor", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: