Sever: Zaštita radnih prava jedini je put u slobodan i siguran posao

Ona je kazala da je ideja Evropskog medijskog zakona, kojeg nazivaju akt o slobodi medija i kojeg bi morale primijeniti sve države članice, ojačati zaštitu profesionalnog novinarstva

3424 pregleda 1 komentar(a)
Detalj iz podkasta Sindikata medija Crne Gore, gost Maja Sever, Foto: Sindikat medija Crne Gore
Detalj iz podkasta Sindikata medija Crne Gore, gost Maja Sever, Foto: Sindikat medija Crne Gore

Zaštita radničkih prava jedini je put u slobodan, siguran i miran posao, smatra predsjednica Evropske federacije novinara (EFJ) Maja Sever.

Ona je, u podkastu Sindikata medija Crne Gore (SMCG), ocijenila da su brojni izazovi sa kojima se danas novinari suočavaju na evropskom tlu.

Sever najveći problem u Evropskom medijskom zakonu vidi u namjeri da se ozakoni špijuniranje novinara, a smatra i da novinarskoj zajednici treba malo više vremena da se osvijesti o određenim problemima kako bi ga adekvatno riješila.

Ona je kazala da je ideja Evropskog medijskog zakona, kojeg nazivaju akt o slobodi medija i kojeg bi morale primijeniti sve države članice, ojačati zaštitu profesionalnog novinarstva.

“Tokom ovog mandata Evropske komisije (EK) i potpredsjednice EK Vere Jourove, koja se dosta bavila pitanjem zaštite slobode medija i novinarstva, ovo je trebalo biti kruna, finalni akt kojim bi Evropska unija pokazala zaista svoju privrženost izjavama da je novinarstvo javno dobro i stub svake demokratije”, navela je Sever.

Kako je dodala, u predlogu zakona EK se bavila nizom tema vezanih za zaštitu slobodnog novinarstva: od zaštite izvora, zaštite novinara/ki od špijuniranja, regulatornih tijela, jačanja nezavisnosti javnog medijskog servirsa.

“U samom početku Evropska federacija novinara (EFJ) pozdravila je inicijativu i sali smo podršku ideji da se na taj način osnaži novinarstvo. No, već u prvom naletu, predložili smo brojne amandmane. Već tada smo upozorili na manjkavost čvrstih mehanizama da se ostvari ideja zaštite novinarstva”, navela je Sever.

Ona je kazala da je EK predložila novo evropsko regulatorno tjelo od kojeg bi previše zavisili i previše bilo povezano sa EK.

“Tražili smo da se ta veza relaksira, da regulatorno tijelo bude još nezavisnije, da ne odgovara samo Evropskoj komisiji, jer to se onda reflektuje i na regulatorna tjela i na nacionalnom nivou”, rekla je Sever.

Ona je kazala da svakako postoje pozitivne strane Evropskog medijskog zakona, od kojih je prva prihvatanje ideje, odnosno poruke struke u trenutku kada je novinarstvo izloženo napadima sa svih strana.

“Nije više rječ samo o političkom uticaju, cenzuri, tu je sada rječ o sve težim i lošijim radničkim uslovima. To je sada riječ o sve većim napadima populista, za kojima se povodi dio javnosti, fizički napadima, prijetnjima, onlajn kampanjama protiv novinara”, rekla je Sever.

Ona je ponovila da su mediji iz dana u dan izloženi sve jačim i novim napadima.

“Sama ideja je dobra – idemo donijeti zakon, koji će se spustiti na nacionalne nivoe i koji će urediti mehanizam, sistem zaštite novinarstva i zaštite sa ciljem nezavisnog, slobodnog, profesesioanlog, jakog novinarstva kao javnog dobra”, rekla je Sever.

Prema njenim riječima, ohrabrujuće je da institucije EU naglašavaju važnost kolektivnog pregovaranja i taj način zaštite radničkih prava.

“Ja znam da je to osnova slobode novinarstva, jer zaštita radničkih prava, zaštita vaše egzistencije je jedini put u slobodan, siguran i miran posao”, rekla je Sever.

Ona je kazala i da zaposleni u medijima moraju shvatiti da su jači kad su udruženi.

“Najslabije si zaštićen kad si sam. I sindikat ne služi samo onim stvarima o kojima smo znali iz nekakve prošlosti. I to je put zaštite naše profesije, a moramo se štititi i moramo se pomagati. Moramo se boriti da zaštitimo profesiju”, poručila je Sever.

Bonus video: