Milenko Vlaović pobjednik "Mojkovačkog otkosa"

Tradicionalna manifestacija okupila u revijalnom dijelu 50 kosaca iz Crne Gore i Srbije, a takmičilo se njih 19. Najmlađi učesnik revijalnog dijela bio je devetogodišnji Sava Jokić, a najstariji osamdesetpetogodišnji Nikola Delić

10225 pregleda 5 komentar(a)
Takmičenje na nekadašnjem jalovištu, Foto: Opština Mojkovac
Takmičenje na nekadašnjem jalovištu, Foto: Opština Mojkovac

Milenko Vlaović iz Mojkovca najuspješniji je kosac ovogodišnje manifestacije “Mojkovački otkos”.

On je parcelu povšine 59 metara kvadratnih pokosio za minut i 24 sekunde.

Samo tri sekunde sporiji bio je Pljevljak Radoš Kotlaja, dok je treće mjesto pripalo Miću Mrđi iz Surduka, kod Nove Pazove, kome je za isti posao trebalo minut i 47 sekundi.

Tradicionalna manifestacija “Mojkovački otkos”, koja se svake godine održava na prostoru bivšeg jalovišta, juče je okupila u revijalnom dijelu 50 kosaca iz Crne Gore i Srbije (Vrbas i Stara Pazova), dok se takmičilo njih 19. Najmlađi učesnik revijalnog dijela bio je devetogodišnji Sava Jokić, a najstariji osamdesetpetogodišnji Nikola Delić.

Cilj te manifestacije je da njeguje stare zanate i čuva tradiciju od zaborava, a prije svega da sačuva sjećanje na pomalo zaboravljenu vještinu ručne kosidbe.

“Mojkovački otkos je manifestacija koja nas svake godine podsjeti na naše korijene i tradiciju. Vraćanje korijenima i želja da se tradicija sačuva od zaborava, da mi mladi vidimo kako su živjeli naši đedovi i očevi, bili su osnovni motiv pokretanja ove manifestacije. Kako je 21. vijek donio brojne novine na svim poljima, prije svega tehnološkom, danas je rijetkost vidjeti ljude da ručno kose svoje livade. Međutim, Mojkovčani nastoje da sačuvaju tradiciju i običaje, a potvrda za to je da svake godine imamo sve veći odziv učesnika”, kazao je predsjednik Opštine Vesko Delić na otvranju manifestacije.

Prema njegovim riječima “Mojkovački otkos” je prilika da se, pored starih običaja, sačuva osjećaj zajedništva. On je kazao da su manifestacije poput ove garancija čuvanja autentičnosti identiteta, ali istovremno i dobra prilika da se upotpuni turistička ponuda.

“Treba da budemo ponosni na našu tradiciju, jer ovakve manifestacije čine naš identitet autentičnim. Današnji turisti upravo žele autentičan doživljaj i posebnu vrijednost, koju mi možemo da im ponudimo. Moram istaći da sam jako ponosan na činjenicu da naša opština zaista ima bogat turistički sadržaj, posebno u ljetnjem periodu, i da turisti koji posjete Mojkovac mogu da uživaju ne samo u prirodnim ljepotama našeg kraja, nego i u neobičnim i nesvakidašnjim manifestacijama, kao što je i ova danas”, kazao je on.

Delić je najavio da će Opština nastaviti da podržava i unapređuje slične manifestacije.

Organizatori “Mojkovačkog otkosa” su lokalna Turistička organizacija, Opština i Komunalno preduzeće “Gradac”.

Bonus video: