Zajednica opština Crne Gore podržala opštine sa 320 hiljada eura

"I u narednom periodu, Zajednica opština će nastaviti sa snažnom podrškom lokalnim samoupravama kroz jačanje njihovih kapaciteta i stvaranje preduslova za što veće privlačenje sredstava i uspješnu realizaciju razvojnih projekata."

2407 pregleda 0 komentar(a)
Podgorica, Foto: Shutterstock
Podgorica, Foto: Shutterstock

Zajednica opština Crne Gore je u budžetu za ovu godinu opredijelila 500 hiljada eura za finansiranje tehničke dokumentacije za investicione projekte opština, koje će se raspodijeliti u dvije faze.

"Prvi javni poziv objavljen je u maju 2023. godine, a odnosio se na već ugovorene i planirane razvojne projekte za koje je Zajednica, u utvrđenom iznosu, preuzela obavezu plaćanja. Na poziv se prijavilo 17 opština koje su i ostvarile pravo na navedena sredstva i to: Andrijevica, Berane, Bijelo Polje, Gusinje, Danilovgrad, Žabljak, Zeta, Kolašin, Kotor, Plav, Petnjica, Plužine, Pljevlja, Rožaje, Tuzi, Šavnik i Glavni grad Podgorica.", navodi se u saopštenju Zajednice opština Crne Gore.

Istakli su da će drugi dio sredstava namijenjenih za istu svrhu biti raspodijeljen po novom pozivu planiranom za drugu polovinu ove godine.

Poručili su da je ovo pored zastupanja interesa svojih članica pred centralnim vlastima i međunarodnim organizacijama, stručne podrške u jačanju njihovih kapaciteta i drugih vidova logistike koju im u kontinuitetu pruža asocijacija, prva finansijska podsticajna mjera Zajednice lokalnom razvoju, koja je od velikog značaja za opštine.

"Naime, tehnička dokumentacija koja se na ovaj način finansira predstavlja osnov za realizaciju višemilionskih razvojnih projekata opština, prije svega za osnovnu infratsrukturu (vodovodi, lokalne saobraćajnice), ali i za izgradnju objekata javnih službi. Takođe, sa pripemljenom tehničkom dokumentacijom opštine ispunjavaju osnovni uslov za povlačenje sredstava iz međunarodnih fondova, što je u primarnom fokusu Zajednice. I u narednom periodu, Zajednica opština će nastaviti sa snažnom podrškom lokalnim samoupravama kroz jačanje njihovih kapaciteta i stvaranje preduslova za što veće privlačenje sredstava i uspješnu realizaciju razvojnih projekata.", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: