Zagrad: Da li će nadležni reagovati u riješavanju problema ili će Morački put i dalje ostati simbol nebrige institucija

"Put nije značajan samo za poljoprivredu već i za razvoj seoskog turizma jer visoravan Konjsko se nalazi između ski-centara Vučje i sve više turistički atraktivne Lukavice i Kapetanovog jezera."

2092 pregleda 2 komentar(a)
Mještani na Moračkom putu, Foto: Privatna arhiva
Mještani na Moračkom putu, Foto: Privatna arhiva

Da li će nadležni adekvatno reagovati u rješavanju višedecenijskog problema, ili će Morački put na visoravni Konjsko i dalje ostati simbol nebrige institucije, rekao je predsjednik NVO Zagrad, Ivan Đurović.

Istakao je da su mještani opravdano apelovali na Opštinu i Ministarstvo poljoprivrede da konkretno pristupi rešavanju ovog problema i da se asfaltira Morački put.

Morački put
Morački put foto: Privatna arhiva

"Pored zahtjeva građana i nevladina organizacije Zagrad Crne Gore podnijela je zahtev da se asfaltira Morački put u dužini od oko 900 metara. Zahtjev je predat prošle godine, o čemu su obaviješteni čelnici Opštine Nikšić, predsjednik opštine Nikšić Marko Kovačević, predsjednik Skupštine Opštine Nemanja Vuković i činovnički nadležni državni sekretar. Takođe je upoznata i MZ Župa koja pokušava u skladu sa mogućnostima da pomogne. Nedavno je ministar poljoprivrede Vladimir Joković obišao dionicu puta i uvjerio se da se put nalazi u lošem stanju. Obećao je da će pomoći u rekonstrukciji aktuelnog puta.", kazao je Đurović.

Đurović je dodao da su dioničari parcela kuda se pruža makadamski put više puta samorganizovano mehanizacijom nasipali put ali zbog vodenih nanosa put se nalazi konstantno u lošem stanju, pa je neophodno isključeno asfaltiranje.

"Morački makadamski put koristi preko 100 župskih domaćinstava koji u ljetnjem i jesenjem periodu obrađuju parcele ili borave na katunu. Put nije značajan samo za poljoprivredu već i za razvoj seoskog turizma jer visoravan Konjsko se nalazi između ski-centara Vučje i sve više turistički atraktivne Lukavice i Kapetanovog jezera.", zaključio je Đurović.

Bonus video: