Sindikat: Pekić se lažno predstavlja

Od članice UO Fonda rada zatraženo da hitno prestane sa zakazivanjem sjednica jer na to nema pravo

3135 pregleda 0 komentar(a)
SSFR će tražiti provjeru validnosti odluka koje potpisuje Pekić, Foto: Savo Prelević
SSFR će tražiti provjeru validnosti odluka koje potpisuje Pekić, Foto: Savo Prelević

Samostalni sindikat Fonda rada (SSFR) zatražio je od članice Upravnog odbora te ustanove Nađe Pekić da hitno prestane sa zakazivanjem sjednica jer na to nema zakonsko pravo.

Taj Sindikat tvrdi da je “samozvana zamjenica predsjednika nezakonito sazvala sjednicu za srijedu” i poručuju da će to “spriječiti, a članovima Upravnog odbora neće dozvoliti da uđu u zgradu”.

U dopisu Sindikata piše da Pekić nema pravo da zakazuje sjednice, sve dok Vlada ne imenuje predsjednika Upravnog odbora.

“Pred nadležnim pravosudnim organima provjerićemo validnost svih odluka odbora koje su donijete za vrijeme vašeg nezakonitog presjedavanja”, naveli su iz SSFR, ističući da su o svemu obavijestili premijera Dritana Abazovića.

Iz SSFR su istakli i da po Zakonu o Fondu rada Upravnim odborom može predsjedavati samo predsjednik kojeg imenuje Vlada, kao i da funkciju zamjenice predsjednika ne poznaju ni Zakon ni Statut te ustanove. U dopisu piše i da se Pekić “lažno predstavlja državnim institucijama”, zloupotrebljavajući pečat Fonda rada kao ovlašćeno lice u Upravnom odboru.

Upravni odbor Fonda rada je prošlog mjeseca na petogodišnji mandat izabrao za direktoricu Vesnu Ćalović koja je bila najlošije rangirana na konkursu.

“Vijesti” su ranije objavile da Upravni odbor te ustanove onemogućava žalbe ostalih kandidata na konkursu za direktora, tako što ih usmjerava na pokretanje spora pred Upravnim sudom, iako se u sličnoj situaciji ta sudska instanca oglasila kao nenadležna. Pravna pouka iz dokumenta upućuje ostale dvije kandidatkinje Anu Mrdović i Jelisavetu Zorić-Jović da se na odluku žale Upravnom sudu.

Pekić, koja je potpisala dokument upućen Upravi za ljudske resurse, “Vijestima” je kazala da Fond rada nema predsjednika Upravnog odbora pa je njoj kao potpredsjednici “bilo nametnuto da potpiše dokument”.

“Ja sam psiholog i ne poznajem pravne okolnosti, a vrijeme će pokazati da li smo napravili dobar izbor. Ja mislim da jesmo”, kazala je Pekić u odgovoru na pitanje “Vijesti” da li znaju da Upravni sud nije adresa za žalbe.

Bonus video: