Univerzitetu Crne Gore dodijeljena Erasmus povelja za visoko obrazovanje

"Naime, na osnovu ove povelje, Evropska komisija dodjeljuje visokoškolskim institucijama iz programskih zemalja akreditaciju uz koju mogu konkurisati i učestvovati u projektima Erasmus+ programa. Ova mogućnost je, od decembra prošle godine, otvorena i za univerzitete Zapadnog Balkana."

2099 pregleda 4 komentar(a)
Univerzitet Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Univerzitet Crne Gore, Foto: Boris Pejović

Evropska komisija dodijelila je Univerzitetu Crne Gore Erasmus povelju za visoko obrazovanje 2023. - 2027., saopšteno je iz PR centra Univerziteta Crne Gore.

Oni su istakli da se dobijanjem povelje, Univerzitetu Crne Gore otvara mogućnost za učešće u velikom broju internacionalnih projekata kojima će nastavni i naučnoistraživački proces dobiti značajnu podršku za dalji razvoj i unapređenje.

"Naime, na osnovu ove povelje, Evropska komisija dodjeljuje visokoškolskim institucijama iz programskih zemalja akreditaciju uz koju mogu konkurisati i učestvovati u projektima Erasmus+ programa. Ova mogućnost je, od decembra prošle godine, otvorena i za univerzitete Zapadnog Balkana.", piše u saopštenju.

Poručili su da povelja predstavlja i priznanje Univerzitetu Crne Gore za kvalitet evropske i internacionalne saradnje i ujedno obavezuje Univerzitet da poštuje osnovna načela Erasmus programa.

"Riječ je o načelima ravnopravnosti, transparentnosti, i usklađenosti standarda obrazovanja sa standardima EU. Poveljom se Univerzitet obavezuje da će i dalje podsticati članove akademske zajednice na internacionalnu saradnju, bilo kroz program mobilnosti ili realizaciju internacionalnih projekata i kontinuirano raditi na unapređenju uslova za mobilnost studenta i osoblja po uzoru na razvijene evropske univerzitete. Takođe, u skladu sa prioritetima Erasmus+ programa za period 2021-2027. godine, UCG se obavezuje da će podsticati učešće u programima mobilnosti studenata koji dolaze iz ranjivih grupa, podsticati aktivnosti koje doprinose očuvanju životne sredine i održivom razvoju, raditi na daljoj digitalizaciji procesa te na realizaciji inicijative Erasmus studentske kartice i stvarati uslove za uvođenje i promovisanje Erasmus mobilne aplikacije za studente Univerziteta Crne Gore.", dodaju oni.

"Univerzitet Crne Gore (UCG) je dominantno posvećen politici i ideji internacionalizacije. Povelja je ishod kontinuiranog nastojanja UCG da obezbijedi atraktivne uslove za naučni i umjetnički rad, kako za svoje zaposlene, tako i za strane istraživače, kroz stvaranje kvalitetnih predispozicija za kratkoročne ili dugoročne periode dolazne i odlazne mobilnosti. Cilj je i privući što veći broj stranih studenata, kroz akademsku otvorenost i ponudu određenog broja predmeta i studijskih programa na engleskom jeziku.", navodi se u saopštenju.

Objasnili su da su aktivnosti na polju internacionalizacije takođe usmjerene i na jačanje postojećih i izgradnju novih partnerstava sa renomiranim visokoobrazovnim ustanovama iz regiona i Evrope, zasnovanih na uspostavljanju zajedničkih studijskih programa na svim nivoima studija, na pripremi i realizaciji zajedničkih istraživačkih i strukturnih projekata.

"Rezultati na polju internacionalizacije, među kojima su i nedavno dobijeno punopravno članstvo u konzorcijumu evropskih univerziteta ULISEUS i članstvo u mreži Evropskog koledža za bezbjednost i odbranu (ESDC), ukazuju da mali univerzitet koji dolazi iz zemlje koja nije članica Evropske unije, ostvaruje veliki uspjeh, te da je sve više prepoznatljiv u Evropskom prostoru visokog obrazovanja.", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: