Nakon porodiljskog odsustva ostala bez norme

Profesorica nikšićke Gimnazije, i pored sudske odluke ne može da ostvari zakonsko pravo. Iz škole kažu da žele da pomognu, ali da časova sociologije jednostavno nema dovoljno

15014 pregleda 29 reakcija 29 komentar(a)
Gimnazija u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
Gimnazija u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić

Nakon pet godina rada na određeno vrijeme profesorica Jelena Jovanović 2013. godine u nikšićkoj Gimnaziji dobila je rješenje na neodređeno, ali je nakon petogodišnjeg odsustva zbog porodiljskog ostala bez norme, iako je, kako navodi, samo koristila svoje zakonom garantovano pravo da koristi trudnička i porodiljska odsustva. Ona je kazala da je time prekršen zakon, a osim smanjenja norme prima i manju platu.

“Prvi put sam na porodiljsko otišla 2015. godine i na posao se, nakon trećeg porođaja, javila 2020. Kada sam se vratila rekli su mi da to radno mjesto u suštini više ne postoji za mene. Tada mi sekretar škole i tadašnji direktor pišu rješenje na devet časova sedmične norme. Za njih Zakon o radu nije važio i zarada mi je smanjena”, priča Jovanović koja živi u selu Brčeli, nadomak Virpazara.

Obratila se svim institucijama, ali i sudu koji je nakon dvije godine presudio u njenu korist. Međutim, iz škole joj je ponuđen aneks ugovora na šest časova sedmično, iako je norma 18, što ona nije prihvatila. U međuvremenu, rodila je još jedno dijete.

“Ne pristajem na tih šest časova, jer se tada sve smanjuje, radni staž, zarada. Oni samo kažu da nemaju časove. Želim svoje radno mjesto u skladu sa ugovorom i zakonom”, ističe Jovanović.

Jelena Jovanović
Jelena Jovanovićfoto: Svetlana Mandić

Sudskom odlukom joj je isplaćena razlika u zaradi do pune norme i do kraja ove školske godine primaće punu platu. Ističe da su pored suda, i zaštitnik ljudskih prava i Ministarstvo rada i socijalnog staranja naložili da se postupi u skladu sa zakonom. U međuvremenu je dobila i drugi aneks ugovora na 18 časova sedmično, kolika je norma za profesora sociologije, i koji takođe ne želi da potpiše jer, kako ističe, umjesto broja časova želi da i dalje stoji, kao na njenom ugovoru, da je primljena na punu normu. Razlog je što je 2013, kada je dobila rješenje na neodređeno, norma za profesore sociologije bila 20 časova sedmično, sada je smanjena na 18, a niko joj ne garantuje da ponovo neće doći do promjene u sedmičnom broju časova.

Ističe da žena može i mora da bude i majka i prosvjetni radnik i da joj to pravo pojedinci ne mogu uskratiti. Čeka septembar i nada se ponovnom ulasku u učionicu.

“Prave od nas socijalni slučaj. Šta smo sada nego to ako sam ja jedina koja prima platu u našoj šestočlanoj familiji. I to nije do zakona, nego je to samovolja određenih ljudi. Zakoni postoje i na njihovoj su strani, ali institucije su tu i možda neki pojedinci koji te zakone krše. Hoću da budem primjer drugim ženama, jer znam da su mnoge prošle kroz ovo i izašle su kao poražene”, poručila je Jovanović

Prema riječima Slobodana Savovića, generalnog direktora Direktorata za opšte srednje obrazovanje, slučaj Jelene Jovanović je u njihovom fokusu interesovanja već duži vremenski period, i sa njom i sa upravom škole organizovali su sastanke.

“Jovanović je u vremenu dok je koristila zakonsko pravo na porodiljsko odsustvo, zbog smanjenja fonda časova aktivu sociologije, ostala bez većeg dijela norme. Ipak, do 31. avgusta tekuće godine ostvaruje punu zaradu, iako postoji samo šest slobodnih časova sociologije za nju. Zajednički zaključak, koji je prezentovan i njoj i upravi škole, je da shodno odredbama Granskog kolektivnog ugovora, prilikom ovogodišnje podjele časova na nivou aktiva škola u Nikšiću i u Podgorici ona bude prioritet prilikom raspodjele eventualnih slobodnih časova sociologije. Treba imati u vidu da u školi nema slobodnih časova, a da se fond časova sociologije u obrazovnim programima značajno smanjio”, kazao je Savović. Sv.M.

Kilibarda: Obavijestićemo sve škole da nam pomognu

Direktor Gimnazije Dušan Kilibarda kazao je da trenutno imaju svega 18 časova sociologije, kao i još dvije profesorice koje imaju više radnog staža od Jovanović. Ističe da su pokušali sve što je u njihovoj moći da riješe problem i obezbijede joj dopunu norme, ali da im to za sada nije pošlo za rukom, kao i da se nadaju da će, zajedno sa resornim ministarstvom, slučaj biti riješen na jesen.

Dušan Kilibarda
Dušan Kilibardafoto: Svetlana Mandić

“Željeli smo da joj pomognemo, pa smo u Ekonomskoj školi našli 12 časova, tako da je imala pun fond. Ali ona je tada bila na bolovanju i nije htjela to da prihvati. Rekla je kako je u osnovnoj školi u Virpazaru moguće da se otvori radno mjesto asistenta u nastavi, i da bi joj to odgovaralo, pošto ona živi blizu Virpazara. Međutim, direktorica te osnovne škole nije specifikacijom to mjesto otvorila, tako da to nije mogla da dobije. Onda smo se obratili Mašinskoj školi u Podgorici, jer je ona tvrdila da tamo ima uslova za profesora sociologije, kao i Trgovinskoj i Elektroškoli, takođe u Podgorici. Sve su nam te škole odgovorile kako nemaju slobodne časove sociologije”, kazao je Kilibarda.

Prema njegovim riječima, više puta su se obraćali Direktoratu za opšte srednje obrazovanje ističući da je slučaj Jovanović primaran jer ima četvoro djece i da im je egzistencija ugrožena.

“Nadamo se da će Ministarstvo prosvjete naći način da joj pomogne, a mi ćemo mejlom obavijestiti sve škole da ukoliko postoji mogućnost da nam pomognu i da nam zaposle koleginicu koja ovdje možda neće imati ni pola norme”, poručio je Kilibarda.

Bonus video: