"Hu-hu projekat doprinio razvoju turizma u prekograničnom području između Crne Gore i Srbije"

Projekat se sprovodi u osam opština - Pljevljima, Bijelom Polju, Beranama, Petnjici, Rožajama, te Tutinu, Sjenici i Prijepolju

1442 pregleda 0 komentar(a)
Foto: PR Centar
Foto: PR Centar

Hu-hu projekat: Tragovima sova i drugih divljih vrsta, koji sprovode nevladine organizacije Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) iz Podgorice i Sjeverna zemlja iz Berana, u partnerstvu sa Regionalnom turističkom organizacijom Sandžak iz Novog Pazara i Udruženjem građana „Jadovnik“ iz Prijepolja, doprinio je osnaživanju razvoja turizma zasnovanog na prirodnom nasljeđu i divljim biljnim i životinjskim vrstama u prekograničnoj oblasti između Srbije i Crne Gore, saopšteno je na pres konferenciji.

Predstavnica CZIP-a Bojana Sekulić kazala je, kako prenosi PR Centar, da se projekat sprovodi u osam opština prekograničnog područja između Crne Gore i Srbije - Pljevljima, Bijelom Polju, Beranama, Petnjici, Rožajama, te Tutinu, Sjenici i Prijepolju.

„Edukativne i promotivne aktivnosti i radovi na turističkoj infrastrukturi, čijim sprovođenjem se dao doprinos unapređenju turističkih ponuda na obje strane granice, rezultirale su formiranju novog brenda Hoo Trails Experience. Ovaj brend predstavlja novi koncept turističke ponude destinacije. Njegovu prepoznatljivost na turističkom tržištu osigurali su program obuka i razvijeni trening materijali za wildlife vodiče, treninzi za seoska domaćinstva i druge pružaoce turističkih usluga, razmjena iskustava na studijskom putovanju, razvoj planinarske staze i novih itinerera koji spajaju prirodne atrakcije i sa njima povezano kulturno nasljeđe na obje strane granice, kao i promocija putem savremenih kanala komunikacije – društvene mreže i blogovi“, navela je Sekulić.

Pojasnila je da je ovaj brend zasnovan na vrijednostima biodiverziteta, kao i da je postavio prirodno nasljeđe na mjesto koje mu i pripada – da bude inspiracija posjetiocima da borave u ovom području i da mu se rado vraćaju. „Na drugoj strani, brend daje novi impuls očuvanju životne sredine čineći lokalnu zajednicu bogatijom za estetiku očuvanog ambijenta u kome žive i rade njeni članovi“, istakla je Sekulić.

Prema njenim riječima, wildlife vodiči biće spremni i kompetentni da posjetiocima predstave biodiverzitet na licu mjesta, navodeći da su u cilju edukacije organizovana četiri treninga.

„Kad je u pitanju trening za pružaoce turističkih usluga, teme ovog događaja bile su usmjerene ka snažnijoj afirmaciji turizma zasnovanog na prirodi, kao i na sticanju znanja i vještina na kojima se prirodno nasljeđe uvezuje sa kulturnim nasljeđem. Pošto ruralni turizam iz godine u godinu dobija na popularnosti, pa se održivim praksama i načinima promocije ovakvih destinacija posvećuje sve više pažnje, učesnici treninga su bili pružaoci turističkih usluga, najvećim djelom predstavnici seoskih domaćinastava iz prekograničnog područja“, navela je Sekulić.

Učesnik projekta Gojko Jakšić iz Prijepolja kazao je da su iskustva i znanja, koja je stekao tokom projekta, pozitivna i korisna.

„Saznali smo puno toga novog, što do sad nismo znali. U okviru projekta je bilo raznih obuka, između ostalog jedna se odnosila na seoska domaćinstva. Tu smo čuli dosta važnih tema koje se odnose na domaćinstva koja se bave seoskim turizmom. Smatram da su kod nas nisu u dovoljnoj mjeri zastupljene promocije seoskog turizma, a trebalo bi da budu dosta više zastupljene. Potrebno je da bude više obilazaka seoskih domaćinstava ili realizovanje projekata kao što je ovaj, kako bi se ljudima pomoglo da rješavaju probleme u toj oblasti“, naveo je Jakšić.

Hu-hu projekat: Tragovima sova i drugih divljih vrsta realizuje se uz finansijsku podršku Evropske unije u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Srbija-Crna Gora 2014-2020, i uz kofinansiranje Ministarstva javne uprave Crne Gore.

Bonus video: