Anđelić: DPS zapošljavao i gomilao gubitke

Predsjednik Odbora direktora pljevaljskog Vodovoda kazao da je situacija katastrofalna, da su akumulirani gubici skoro tri miliona eura i da bez dokapitalizacije osnivača nema izlaza iz takve situacije

12258 pregleda 14 komentar(a)
Miroslav Anđelić, Foto: Demokrate
Miroslav Anđelić, Foto: Demokrate

Iako se nalazi u ozbiljnim finansijskim problemima, bivše rukovodstvo pljevaljskog opštinskog preduzeća Vodovod, koji su predvodili kadrovi DPS-a, samo u aprilu i maju zaposlilo je deset novih radnika na neodređeno vrijeme, a za više njih koji su angažovani po ugovoru o djelu produžilo ugovore do kraja godine.

To je “Vijestima” potvrdio predsjednik nedavno izabranog Odbora direktora Miroslav Anđelić.

“Pored izrazito teške finansijske situacije firma je opterećena sa još deset zarada. Pritom, ljudima koji su angažovani preko Agencije produženi su ugovori do kraja godine, a sve je to urađeno prije nego što smo mi došli na čelo Vodovoda. Nekim od njih kojima su ugovori isticali u junu oni nisu čekali da isteknu, već su ih produžili do kraja godine. Oni su nam na taj način vezali ruke i čini mi se da im je namjera bila da dođemo u što goru situaciju”, kazao je Anđelić.

On je rekao da će analizirati sve ugovore koji su potpisani sa Agencijom kako bi se utvrdila osnovanost takvog zapošljavanja.

Kazao je da je zatečeno stanje u Vodovodu katastrofalno i da je preduzeće “godinama u zapuštenom stanju”.

Upravljanje Vodovodom novo rukovodstvo preuzelo sredinom juna. U Vodovodu trenutno je stalno zaposleno 126 radnika, a deset ih je angažovano preko Agencije za privremeno ustupanje zaposlenih.

U Vodovodu smatraju da bez dokapitalizacije osnivača Opštine Pljevlja, Vodovod ne može izaći iz sadašnje situacije i neće imati novca da finansira redovne aktivnosti.

Enornmno povećan broj zaposlenih
Enornmno povećan broj zaposlenihfoto: Goran Malidžan

“Opština Pljevlja treba da se aktivno uključi u rješavanje ovih problema, jer bez njene pomoći mi sigurno sami ne možemo izaći iz sadašnje situacije. To bi bila strogo namjenska dokapitalizacija koja bi se koristila za pokrivanje troškova iz prethodnog perioda. Mi sa tom dokapitalizacijom ne bi pokrivali tekuće poslovanje nego one dugove koji opterećuju preduzeće. Dugovi prema dobavljačima su 400.000 eura, a dug prema Poreskoj upravi nam je bukvalno za vratom i ako to ne budemo rješavali doći ćemo u situaciju da nećemo moći da funkcionišemo”.

Anđelić je kazao da se od septembra prošle godine isplaćuju zarade bez uplate poreza i doprinosa i da se ne poštuje reprogram duga koji je potpisan na period od 2022. do 2027.

“Nije uplaćena ni prva rata od skoro stotinu hiljada eura, niti se uplaćuju mjesečni anuiteti. Pored toga, preduzeće je uzelo avanse od opštine za određene radove koji nisu urađeni a pare su potrošne. Ono što je dodatno opterećenje što su u periodu od 2017. do 2021. pogrešno obračunavane zarade zaposlenim i po osnovu vansudskog poravnanja postoji skoro sto hiljada eura koje treba da se zaposlenima isplati u narednom periodu. Sve kad se sabere izrazito je loše stanje i bez konkretne pomoći osnivača opštine Pljevlja teško može da bude bolje”, rekao je Anđelić.

Kazao je da Vodovod u poslednjih petnaestak godina svake godine poslovao sa gubitkom koji se kretao između 150.000 i pola miliona eura.

“Sad je akumulirani gubitak skoro tri miliona eura. Pored menadžmenta, po meni veliku odgovornost za ovakvo stanje snosi i osnivač opština Pljevlja s obzirom na to da Sekretarijat za komunalno-stambene poslove, puteve i vode obavlja nadzor nad radom Vodovoda, a po ovim podacima vidimo kako su to radili u prethodnom periodu. Tri predstavnika osnivača su u Odboru direktora i oni su većina i biraju izvršnog direktora. Iako su godinama bili negativni finansijski pokazatelji, Skupština opštine usvajala je izvještaje o radu Vodovoda”, rekao je Anđelić.

Bonus video: