Šahmanović: Izvršiti ekstradiciju okrivljenih za zločin nad porodicom Klapuh

Delegacija Bošnjačkog vijeća na obilježavanju 31. godišnjice od tragičnog stradanja porodice Klapuh u Plužinama

7566 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Bošnjačko vijeće
Foto: Bošnjačko vijeće

Procesuiranje i kažnjavanje ratnih zločina je moralna, pravna i politička obaveza Crne Gore na evropskom putu i zalog za budućnost kako se zločini ne bi više ponavljali, kazao je potpredsjednik Bošnjačkog vijeća Bejto Šahmanović.

Danas je u Plužinama obilježena 31. godišnjica otkako je, tokom rata u Bosni i Hercegovini, 6. jula 1992, ubijena tročlana porodica Klapuh - Hasan, Ferida i Sena iz Foče, na mostu „Obrada Cicmila“ u Plužinama. Taj ratni zločin počinili su, podsjećaju iz Bošnjačkog vijeća, pripadnici specijalnog odreda „Dragan Nikolić“ Vojske Republike Srpske.

Delegacija Bošnjačkog vijeća koju su činili Bejto Šahmanović i Sead Šahman položilla je cvijeće u spomen tragičnog stradanja porodice Klapuh, podsjetivši javnost i nadležne državne institucije da osuđeni za taj ratni zločin još uvijek nijesu privedeni pravdi.

Šahmanović je pružio podršku Inicijativi mladih za ljudska prava koja od predstavnika nadležnih institucija zahtijeva da se na ovom mjestu postavi spomen obilježje, kao i da činjenice iznijete u presudi budu dio obrazovnog programa.

BV Plužine
foto: Bošnjačko vijeće

On je pozvao nadležno Ministarstvo pravde i Vladu da "preuzme određene nadležnosti" kako bi se izvršila ekstradicija okrivljenih za ovo djelo.

Za ovaj ratni zločin su, odlukom Višeg suda u Podgorici, na po 20 godina zatvora osuđena četiri pripadnika Vojske Republike Srpske – Janko Janjić, Radomir Kovač, Zoran Simović i Zoran Vuković. Međutim, nijedan od njih nije izdržao kaznu zatvora. Kaznu od osam mjeseci zatvora odslužio je samo Vidoje Golubović iz Crne Gore i to zbog neprijavljivanja zločina.

Iz Bošnjačkog vijeća podsjećaju da je ubistvo tri člana porodice Klapuh prvi presuđeni ratni zločin koji se dogodio na teritoriji Crne Gore tokom rata devedesetih.

Obilježavanju su prisustvovali i viša državna tužiteljka u Specijalnom tužilaštvu Tanja Čolan Deretić, Ljubica Kulić ispred opštine Plužine, kao i programska koordinatorka Inicijative mladih za ljudska prava Vaskrsija Klačar.

Bonus video: