Pobratimili se gradovi Tivat i Novi Sad

Krunisana dugogodišnja saradnja dva grada

3775 pregleda 6 komentar(a)
Sa ceremonije, Foto: Siniša Luković
Sa ceremonije, Foto: Siniša Luković

Gradonačelnici Tivta i Novog Sada Željko Konenovič i Milan Đurić danas su na prigodnoj ceremoniji u zgradi Opštine Tivat, potpisali Povelju o bratimljenju dva prijateljska grada.

Potpisivanju su prisutvovali čelici Opštine Tivat i Grada Novog Sada čija delegacija boravi u radnoj posjeti Tivtu. Kako se čulo, potpisivanje Povelje o bratimljenju je logičan nastavak koninuiramo dobre višedecenijske prijateljske saradnje Tivta i Novog Sada kao i efektuiranje u praksi pisma namjere koje je s tim u vezi, potpisano početkom ove godine u Tivtu.

Dva grada koja već decenijama gaje izuzetno prisne i dobre odnose, kako se čulo, ovom Poveljom stvaraju preduslove za intenziviranje međusobnih odnosa na raznim poljima, prvenstveno u domenu kulture, obrazovanja, privrede i turizma.

Sa ceremonije
Sa ceremonijefoto: Siniša Luković

"Treba da budemo ponosni jer je Novi Sad, pored postojeća 24 grada-prijatelja koje već ima, dobio još jednog novog, i da je to grad Tivat koji je sada i zvanično naš pobratim . Kažu da je bogatsvo upravo u broju prijatelja ali je svakako važno i održavati te veze. Mi to godinama činimo, posjećujemo se i za Dan Novog Sada i za Dan Opštine Tivat i uvjek smo dobrodošli jedni kod drugih . Nastavljamo da i dalje sarađujemo i ovo će biti najava još boljih veza i saradnje u oblasti kulture, sporta, turizma, zaštite životne sredine. Mislim da možemo jedni od drugih puno da naučimo i da jedni drugima puno pružimo", kazao je novosadski gradonačelnik Milan Đurić.

Obećao je podršku Novog Sada koji je već bio u konkurenciji za Evropsku prijestonicu kulture naporima Budve i gradova Boke Kotorske da i Budva ponese tu prestižnu titulu.

"Naši ljudi će vama, ovdje na terenu pomagati u borbi za nju. Mi ćemo se, pak, učiti od vas u oblasti turizma, a u obrazovanju ćemo raditi na tome da pošaljemo naše učenike u Tivat da se upoznaju sa njim i da se druže sa ovdašnjim novim prijateljima. Ovo je, kako za mene tako i za Novosađane, jedan izuzetan dan kada smo i formalno pravno postali bratski grad sa našim dragim prijateljima u Tivtu", podvukao je Đurić.

Zadovoljstvo činom bratimljenja Tivta i glavnog grada Vojvodine nije krio ni tivatski gradonačenik Željko Komnenović koji je podsjetio na dosadašnju višedecenijsku uspješnu saradnju tih gradova i brojne prijateljske, rodbinske i prvredne veze Tivćana i Novosađana.

"U jednom trenutku smo shvatili da se ti odnosi moraju formalizovati i ja se zahvaljujem kako Milošu Vučeviću, bivšem gradonačelniku Novog Sada sa kojim smo potpisali pismo namjere, tako i sadašnjem gradonačelniku Milanu Đuriću sa kojim ćemo intezivirati saradnju u svim oblastima koji su od interesa za građaneTivta i Novog Sada , a sa fokusom na kulturu, kulturnu razmjenu i saradnju", istakao je Komnenović.

Nama je dragocjeno iskustvo, dodao je on, koje je Novi Sad stekao u takmičenju za dobijanje titule Evropske prestonice kulture.

"Trudićemo da to njihovo znanje i iskustvo iskoristimo za naše potrebe, da ga prenesemo na tivatski nivo, posebno imajući u vidu našu namjeru da inteziviramo pripreme oko uspostavljanja Gradskog muzeja i priče oko mornaričkog nasljeđa u Tivtu, jer Novi Sad ima u toj oblasti ogromna iskustva", kazao je Komnenović dodajući da će se uspostaviti saradnja i razmjena učenika i profesora između tivatske Muzičke škole i muzičkih institucija Novog Sada koje prednjače u regionu i ovom dijelu Evrope.

“Ima dosta modela i prostora za saradnju a tu su i jake i žive bratske, porodične, rođačke i prijateljske veze. Sve je tu, samo da iskoristimo naše šanse i sigurana sam da ćemo biti zadovoljni i mi u Tivtu i naši prijatelji u Novom Sadu", dodao je Komnenović.

Bonus video: