ASK ne polaže račune građanima: Zakon ne važi za „nezavisne”

Agencija za sprečavanje korupcije odbila da kroz postupak provjeri da li krši propise

22169 pregleda 53 reakcija 36 komentar(a)
Direktorica ASK-a Jelena Perović, Foto: Boris Pejović
Direktorica ASK-a Jelena Perović, Foto: Boris Pejović

Agencija za sprečavanje korupcije i zvanično je odlučila da nije u obavezi da javno objavljuje putne naloge i potrošnju goriva za službena vozila, iako je tu instituciju osnovala država, ima javna ovlašćenja i finansiraju je građani iz budžeta.

Dok u ASK-u tvrde da Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja u tom dijelu za njih ne važi, iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora poručuju da menadžment pribjegava takvom pravnom tumačenju, kako bi nesmetano mogao da zloupotrebljava institucionalne resurse.

ASK je 19. juna ove godine odlučila da ne pokreće postupak protiv te institucije kako bi utvrđivali povrede Zakona u dijelu obaveze objavljivanja putnih naloga za službene automobile na sedmičnom nivou. To su obrazložili činjenicom da se, prema članu 43 Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, odnosi samo na državni organ, organ lokalne samouprave, javnu ustanova, državni fond, privredno društvo čiji je osnivač i većinski ili djelimični vlasnik država ili jedinica lokalne samouprave.

U odluci ASK-a, koju potpisuje pomoćnica direktorice Nina Paović, piše da su samostalno i nezavisno tijelo koje ima svojstvo pravnog lica i da se na njih ta zakonska obaveza ne primjenjuje.

Ipak, ASK prilikom odlučivanja nije tumačila član 38 istog Zakona, koji propisuje da su sve budžetske jedinice na državnom i lokalnom nivou dužne da, od dana raspisivanja do dana održavanja izbora, kao i mjesec dana nakon održavanja izbora, sedmodnevno na svojoj internet stranici objavljuju analitičke kartice sa svih računa koje imaju u svom posjedu i dostavljaju ih radnom tijelu Skupštine nadležnom za poslove antikorupcije i toj Agenciji.

Osnivač ASK-a je Skupština, a finansira se iz budžeta države, kao samostalna potrošačka jedinica.

Direktor Istraživačkog centra MANS-a Dejan Milovac smatra da menadžment ASK, tom odlukom, nastavlja da kreira pravne presedane, pokušavajući na svaki način da tu instituciju izmjesti iz pravnog okvira države.

“Odgovarajući na incijativu kojom smo tražili da se ispita da li je ASK kršio Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja (ZFPP), ova institucija je donijela odluku kojom sebe proglašava nezavisnom institucijom koja ima status pravnog lica, ali ne i organom uprave koja je obveznik pomenutog zakona”, istakao je Milovac.

Milovac: Promovisanje ASK u naddržavnu instituciju
Milovac: Promovisanje ASK u naddržavnu institucijufoto: BORIS PEJOVIC

On je podsjetio da je ASK, sve do predsjedničkih izbora, poštovao obaveze iz Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, nakon čega je naprasno odlučeno da prekinu s tom praksom i to u dijelu koji se tiče objave putnih naloga.

Naglasio je da su se analitičke kartice s potrošnjom još neko vrijeme objavljivale.

“Imajući u vidu da se pomenuti Zakon nije mijenjao, niti je bilo kojim pravnim dokumentom promijenjen status ASK, jasno je da je menadžment ove institucije pribjegao ovakvom ‘pravnom tumačenju’ kako bi neometano mogao da zloupotrebljava institucionalne resurse koji su mu povjereni prije svega za borbu protiv korupcije, a ne za zadovljavanje ličnih interesa”, ocijenio je.

Milovac tvrdi da se ozbiljno kritikuje sposobnost ASK-a da nepristrasno i objektivno određuje prioritete u svom radu, iako međunarodne institucije konstatuju napredak u proaktivnom djelovanju kada je u pitanju statistički broj pokrenutih predmeta.

“Upravo ovakvi primjeri pokazuju da ova institucija ima ozbiljne probleme s integritetom i da su nerijetko lični interesi menadžmenta i politički uticaj, ispred obaveze da se zakoni i propisi sprovode dosljedno i nepristrasno”, kazao je.

6,8 hiljada kilometara prešle su direktorica ASK-a Jelena Perović i njena pomoćnica Nina Paović službenim automobilom samo u septembru prošle godine, pred lokalne izbore u više gradova

Milovac je ocijenio da promovisanje ASK u neki oblik “naddržavne” institucije koju niti ko kontroliše, niti kome polaže račune za svoj rad, uz katastrofalno nizak prag tolerancije za konstruktivnu kritiku, još jednom pokazuje da je ta institucija jedna od prepreki za održivu borbu protiv korupcije.

“Nadamo se da će nakon formiranja novog saziva crnogorskog parlamenta biti nastavljen rad na izmjenama Zakona o sprečavanju korupcije i da ćemo konačno dobiti instituciju koja će biti iskreno posvećena borbi protiv korupcije, a čiji menadžment će svojim ponašanjem predstavljati primjer za druge javne funkcionere u državi”, smatra Milovac.

Bonus video: