Turci mogu da grade kule u Budvi

Ministarstvo odgovorilo “Vijestima” povodom urgencija Opštine Budva da kompanija “Mia Investments” ima zakonski ispravnu prijavu gradnje, čime može odmah nakon sezone da započne građevinski poduhvat

20614 pregleda 54 reakcija 16 komentar(a)
Plac ograđen, priprema već počela, Foto: Vuk Lajović
Plac ograđen, priprema već počela, Foto: Vuk Lajović

Kompanija “Mia Investments”, koja okuplja turske investitore, ima zakonski ispravnu prijavu gradnje, čime može nesmetano odmah nakon sezone da započne ambiciozni građevinski poduhvat - gradnju hotela sa apartmanima za tržište “Mia Budva”, koji se sastoji od dvije kule od po 15 i 16 spratova na parceli ispred hala Jadranskog sajma.

Validnost prijave, koju osporava Opština budva, potvrdilo je za “Vijesti” Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, kojim rukovodi Ana Novaković Đurović.

“U vezi izgradnje objekta i prijave građenja investitora doo ‘Mia Investments’, shodno izvršenim uvidom u evidenciji urbanističko-građevinske inspekcije, obavještavamo Vas da za predmetno građenje investitor doo ‘Mia Investments’ Podgorica posjeduje prijavu građenja, zavedenu pod brojem 071/4-3584/1 od 27. 5. 2020. godine, za izgradnju objekta hotel 5* na lokaciji UP 26.1 u zahvatu DUP-a ‘Budva Centar’ - izmjene i dopune u Opštini Budva. Uz prijavu građenja investitor je dostavio i dokumentaciju propisanu članom 91 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata koja je pregledana u skladu sa zakonom o čemu je sačinjen zapisnik br. 1071-1-BD-394 od 30. 7. 2020. godine”, navodi se u pisanom odgovoru PR službe resornog ministarstva dostavljenog “Vijestima”.

Ministarka Ana Novaković Đurović obećala je da će razmotriti prijavu gradnje, nakon što joj je urgentan dopis uputio Sekretarijat za zaštitu imovine Opštine Budva.

“Cijeneći napore u cilju uspostavljanja vladavine prava i pravne sigurnosti smatramo važnim da vas ovabijestimo da je prilikom razmatranja prijave potrebno posebno obratiti pažnju na to da investitor nema ugovorom regulisane odnose sa Opštinom Budva u vezi plaćanja naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta. Ovo je posebno važno jer bez ugovornog odnosa Opština nema mogućnosti naplate naknade u slučaju da investitor ne izgradi objekat u skladu sa izdatim odobrenjem”, piše u dopisu koji potpisuje sekretar za zaštitu imovine Đorđe Zenović.

Iz kompanije “Mia Investments” su “Vijestima” dostavili doklumente da naknada za komunalno opremanje mješovitog modela hotela nije postojala do avgusta 2020. Tek nakon toga donijet je propis da se ona naplaćuje. Oni su prijavu podnijeli u maju te godine, te nijesu bili u obavezi.

Budvanska kompanija “Mia Investments” ogradila je plac od 8.500 kvadrata na samo 20 metara od Slovenske plaže, na kome u prvoj fazi treba da izgradi jednu kulu. Prethodno je izmirila višemilionski dug novosadskoj firmi “Carinvest RS” u vlasništvu porodice bivšeg gradonačelnika Marka Carevića.

Podgorička kompanija “Safiro beach resort”, vlasnik atraktivne parcele, jedine neizgrađene uz samu Slovensku plažu, isplatila je 4,3 miliona eura kreditnog potraživanja koju je Carevićeva kompanija otkupila od banke.

Turska firma i “Safiro beach resort” su u avgustu 2018. zaključile ugovor o zajedničkoj gradnji kompleksa “Mia Budva”.

Bonus video: