U toku izrada Akcionog plana za održivu energiju i klimu, Glavni grad poziva građane da učestvuju

Iz lokalne samouprave naglašavaju da klimatske promjene predstavljaju jedan od najvećih izazova današnjice

1979 pregleda 1 komentar(a)
Podgorica (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Podgorica (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Iz podgoričkog Sekreterijata za planiranje prostora i održivi razvoj saopštili su da je u toku izrada Akcionog plana za održivu energiju i klimu (SECAP).

Iz lokalne samouprave naglašavaju da klimatske promjene predstavljaju jedan od najvećih izazova današnjice i da kao takav zahtjeva uključivanje svih subjekata, na svim nivoima, u aktivnosti koje će doprinijeti njihovom ublažavanju i adaptaciji na efekte koje imaju.

"Posebno važan dokument, čija implementacija može značajno doprinijeti borbi sa klimatskim promjenama, preporučen od strane Evropske komisije, je Akcioni plan za održivu energiju i klimu – SECAP. Izrada navedenog dokumenta za Glavni grad je u toku i realizuje se u okviru projekta EU za energetsku tranziciju - Sporazum gradonačelnika na Zapadnom Balkanu i u Turskoj, uz podršku Njemačkog društva za međunarodnu saradnju – GIZ i Zajednice opština Crne Gore", navodi se u saopštenju.

Jedan od naročito značajnih segmenata izrade SECAP-a je, kako su kazali, ispitivanje javnog mnjenja na temu mjera ublažavanja i prilagođavanja na klimatske promjene, kako bi se sagledala mišljenja i stavovi šire zajednice o ovoj važnoj temi.

Pozvali su sugrađane da popunjavanjem ankete doprinesu kreiranju sveobuhvatnijeg i kvalitetnijeg okvira za uspješan odgovor na jedan od najvećih globalnih izazova današnjice. Link za popunjavanje ankete će biti aktivan do 15. jula.

Bonus video: