EUROMIL: Ministar ne može mimo Vojske

Evropska organizacija vojnih udruženja i sindikata optužila je Boškovića da nije voljan da diskutuje o prekidu ugovora za trideset vojnika
218 pregleda 0 komentar(a)
Vojska Crne Gore, VCG, Foto: Boris Pejović
Vojska Crne Gore, VCG, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 02.09.2017. 19:40h

Evropska organizacija vojnih udruženja i sindikata ( EUROMIL) pozvala je crnogorske vlasti da ne vraćaju na evidenciju nezaposlenih vojnike kojima nije produžen staž u Vojsci CG i poručila da ministar odbrane ne može donositi odluke bez konsultacija sa Vojskom.

Ta organizacija, koja okuplja 33 vojna udruženja i sindikata iz 22 države, u pismu je navela da okončanje vojne službe mora da bude zasnovano na uvjerljivim elementima, kao što su sposobnost za službu, obučenost, vještine...

Skupština je nedavno usvojila Zakon o vojsci, nakon čega Ministartsvo nije produžilo jednogodišnje ugovore za 23 vojnika.

„Zakonodavstvo ne može predvidjeti da se izbor ljudskih resursa donosi jedino odlukom ministra odbrane bez prethodne konsultacije sa vojnom hijerarhijom, zasnovanom na odgovarajućoj motivaciji. Svaka odluka mora biti motivisana“, navodi se u pismu.

Sindikat Odbrane i Vojske Crne Gore (SOVCG) najavio je ranije da će 9. septembra na Trgu nezavisnosti organizovati protest i marš pod sloganom "Za istinu, pravdu i dostojanstvo". Saopšteno je da je povod za okupljanje nezadovoljstvo nezakonitim prestankom profesionalne službe u Vojsci većem broju vojnika po ugovoru.

Iz EUROMIL-a je saopšteno da je sloboda mirnog okupljanja i udruživanja u kombinaciji sa dobro definisanim nacionalnim i socijalnim dijalogom osnova uspjeha dobrog odnosa između političkih i vojnih vlasti i predstavnika vojnog osoblja. U pismu su naveli da su nakon informacije da 30 vojnika odlukom ministra mora da napusti oružane snage, poslali upit crnogorskim vlastima.

EUROMIL je saopptio da je dobio odgovor od predsjednika Filipa Vujanovića, koji im je proslijedio i pismo ministra odbrane Predraga Boškovića: „Nažalost, zaključili smo da ministar odbrane nije voljan da diskutuje o prekidu ugovora o službi u vojsci za 30 vojnika sa predstavnicima SOVCG-a niti sa predstavnicima EUROMIL-a“.

Ministarstvo je saopštilo da traži najbolje kadrove za VCG.

Bonus video: