Brod "Kotor" prvi put uplovio u matičnu luku

Na plovidbi od Bijele do Kotora ovaj bulkcarrier id 35.000 tona, zvukom svoje brodske sirene, pozdravljao je svoj dom - Boku Kotorsku i svoju matičnu luku u koju je "Kotor" danas stigao prvi put od 2012. kada je sagrađen u brodogradilištu u Šangaju u Kini

15804 pregleda 209 reakcija 22 komentar(a)
Pogled sa komandnog mosta dok "Kotor" ulazi u tjesnac Verige, Foto: Vladimir Jokić
Pogled sa komandnog mosta dok "Kotor" ulazi u tjesnac Verige, Foto: Vladimir Jokić

Nakon što mu je danas u brodogradilištu Adriatic42 u Bijeloj montirano novo lijevo sidro sa sidrenim lancem, brod za prevoz rasutih tereta "Kotor" kompanije Crnogorska plovidba iz Kotora, oko 16 časova, prvi put je uplovio u svoju matičnu luku.

Na plovidbi od Bijele do Kotora ovaj bulkcarrier id 35.000 tona, zvukom svoje brodske sirene, pozdravljao je svoj dom - Boku Kotorsku i svoju matičnu luku u koju je "Kotor" danas stigao prvi put od 2012. kada je sagrađen u brodogradilištu u Šangaju u Kini.

Po tradiciji, "Kotor" koji je prvi domaći trgovački brod koji dolazi u Kotor još od oktobra 1996. kada je ovdje sličan doček priređen Jugooceanijinom bulkcarrieru "Pelinovo", pozdravljala su manja plovila i zalivu, a sa obale mještani mahanjem bijelim lenculima i šugamanima sa prozora svojih kuća.

Vatrogasci Službe zaštite i spašavanja Kotor i Dobrovoljnog vatrogasnog društva "Bogoljub Brezić" iz Perasta, vodenim topovima i oglašavanjem sirena svojih vozila, pozdravili su sa Turskog i rta Gospa od Anđela kada je brod prolazio najužim dijelom tjesnaca Verige.

Po dolasku u akvatorijum kotorske luke, brod "Kotor" posjetila je delegacija menadžmenta kompanije Crnogorska plovidba, resornog Ministarstva kapitalnih investicija i Opštine Kotor predviđena gradonačelnikom Vladimirom Jokićem.

Peđa Nikaljević, Vladimir Jokić
foto: Opština Kotor

Izražavajući veliko zadovoljstvo prvim dolaskom u matičnu luku broda koji je prvjenac u floti Crnogorske kompanije, Jokić je zapovjedniku "Kotora" kapetanu Peđi Nikaljeviću uručio prigodan poklon - umjetničku sliku sa motivom grada čije ime brod nosi.

Bonus video: