Akva park u Budvi radi, a ne plaća zakup Opštini

Sekretarijat za zaštitu imovine Opštine Budva zatražio od nadležnih da pod hitno “uđu” u vodenu atrakciju na brdu Topliš, tvrde da im kompanija “Aquaterra solution” duguje milion eura, zbog čega su joj blokirali račune... Iz kompanije nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti”

20142 pregleda 127 reakcija 19 komentar(a)
Vodeni grad na Toplišu (arhiva), Foto: Aquapark Budva
Vodeni grad na Toplišu (arhiva), Foto: Aquapark Budva

Sekretarijat za zaštitu imovine Opštine Budva zatražio je od nadležnih da pod hitno “uđu” u Akva park na brdu Topliš i spriječe, kako tvrde, nelegalan rad kompanije “Aquaterra solution” koja godinama ne plaća zakupninu.

U urgentnom dopisu u koji su “Vijesti” imale uvid, od Komunalne policije i inspekcije Opštine Budva, Uprave lokalnih javnih prihoda, Uprave prihoda i carina, te četiri inspekcijske službe Uprave za inspekcijske poslove, tržišne, turizma, rada i zdravstveno-sanitarne inspekcije, se traži da obave hitan inspekcijski nadzor, jer firma “Aquaterra solution”, kako ističu, pet godina ne plaća zakupninu za opštinsko zemljište iznad Budve, na kojem je izgrađen najveći vodeni grad na ovom dijelu Jadrana.

Naglašavaju da je dug po tom osnovu premašio milion eura.

Iz kompanije nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti”.

Dopis potpisuje sekretar za zaštitu imovine Đorđe Zenović, koji je podsjetio da je Opština blokirala račun firme na ime duga za zakup od 2019. godine u iznosu od 215 hiljada eura, ali i da je tužila kompaniju za neplaćene zakupnine za 2020, 2021. i 2022. u iznosu od 750 hiljada eura.

Dopis je uslijedio nakon što je kompanija, iako ni ove godine nije zaključila aneks ugovora za zakup opštinske zemlje, niti izmirila dugovanja, otvorila Akva park, koga danima reklamira.

“Na osnovu Zakona o inspekcijskom nadzoru u ime Opštine Budva podnosim incijativu za pokretanje inspekcijskog nadzora iz okvira nadležnosti svake od pobrojanih inspekcija na zemljištu na kome se nalazi Akva park, na brdu Topliš. Ugovorom o davanju u dugoročni zakup nepokretnosti 41.889 kvadrata radi izgradnje akva parka koji je 24. decembra 2014. godine zaključen između Opštine Budva (zakupodavac) i preduzeća ‘Aquaterra solution’ (zakupac), ugovorne strane su saglasno konstatovale da zakupnina iznosi 240.000 eura godišnje. Stavom drugog istog člana ugovora zakupac se obavezao da zakupninu plaća godišnje, najkasnije do kraja prvog kvartala tekuće godine, na glavni račun trezora Opštine Budva”, piše u dopisu Zenović.

On dodaje da je ugovorom precizirano da je zakupac u obavezi da svake godine zaključi aneks ugovora o zakupu sa Opštinom i da po tom osnovu isplati zakupninu.

“Međutim, od 2020. godine ‘Aquaterra solution’ niti zaključuje anekse sa Opštinom Budva, niti izmiruje obaveze po osnovu ugovora, ali za sve to vrijeme privređuje na opštinskom zemljištu i po tom osnovu pretpostavljamo da posjeduje dokumentacije po osnovu koje uplaćuje poreze i druge dažbine ka državi, uprkos tome što nema regulisan imovinski pravni odnos sa Opštinom Budva”, ističe Zenović.

Zenović
Zenovićfoto: Privatna arhiva

On podsjeća da je Opština tužila “Aquaterra solution” za razliku u odnosu na neuplaćeni iznos po osnovu aneksa ugovora za 2019. i da je pravosnažnom i izvršnom presudom u obavezi da Opštini izmiri dug u iznosu od 215 hiljada eura.

“Zbog toga je Opština preko javnog izvršitelja pokrenula postupak namirenja i tom preduzeću su blokirani svi računi u državi, te je nejasno kako je za sve ovo vrijeme preduzeće koje jedino ima po osnovnom ugovoru mogućnost da privređuje na lokaciji akva parka nesmetano funkcioniše i eventulano izmiruje poreze i druge dažbini ka državi, a da su joj u isto vrijeme svi računi u blokadi”, upozorio je Zenović.

Napominje da je Opština podnijela još jednu tužbu kojom traži naknadu za zauzeto zemljište za 2020, 2021. i 2022. godinu u iznosu od oko 750 hiljada eura, a za koje nijesu zaključili anekse ugovora.

“Izražavamo sumnju da je to jedino moguće ukoliko to preduzeće posluje pod nekom drugom firmom, što je apsolutno nezakonito i povlači sa sobom i krivičnu odgovornost. U tom smislu vas pozivamo da u što hitnijem roku sprovedete inspekcijski nadzor iz domena svoje nadležnosti i da nas bez odlaganja o tome obavijestite, kako bismo preduzeli sve radnje iz okvira prava koje Opština crpi kao zakupovdavac, a koja je ovakvim radnjama zakupca značajno oštećena. Posebno iz razloga jer se na društvenim mrežama upravo reklami Akva park na brdu Topliš, što znači da su ponovo bez zakonskog osnova započeli da privređuju i potencijalno prevarnim radnjama štete i Opštini Budva i državi prema kojoj su obveznici”.

Zenović navodi i da nije manje važno što “djelatnost koju obavljaju u okviru jednog akva parka iziskuje dodatnu pažnju i posebne uslove u smislu bezbjednosti korisnika i zaposlenih, kao i njihovog zdravlja”.

“Te je to razlog više da bez odlaganja pristupite vršenju nadzora i konstatovanju svih propusta, kako bi se izbjegla mogućnost bilo kakvih posljedica zbog kojih bi eventualno odgovornost mogla biti uperena ka Opštini Budva u čijem je vlasništvu zemljište na kome se nezakonito obavlja djelatnost. To je razlog više da vam uputim upozorenje da sa sebe skinemo bilo kakvu odgovornost u slučaju i najmanjeg incidenta koji bi se mogao dogoditi na toj lokaciji, a to je i naša dužnost”.

Kiprani počeli, Rusi završili

Projekat izgradnje akva parka promovisan je 2006. kada je tadašnji ministar Predrag Nenezić (DPS) položio kamen temeljac. Cijeli projekat pada u vodu jer kiparska kompanija “Numerico trade limited” ne uspijeva da realizuje ideju, ostavljajući milionske dugove Opštini.

Slučaj u januaru 2011. preuzima tužilaštvo, kada u Opštinu Budva ulaze inspektori i plijene kompletnu dokumentaciju, ali i odnose i kompjutere. Iako je tada bilo govora o jednoj od najvećih korupcionaških afera, jer su dugovi kiparske kompanije pali na “leđa” poreskih obveznika metropole turizma, nikada nije podignuta optužnica.

Opština Budva, u vrijeme DPS vlasti, uspijeva da krajem 2014. animira “Aquaterra solution” koja dostavlja na tenderu najpovoljniju ponudu. Firma iza koje je stajao ruski kapital dobija na trodecenijski zakup 41.889 kvadrata opštinske zemlje na Toplišu i pristaje da za dva miliona eura otkupi i opremu španskog proizvođača “Action waterscapes S.L.”, koju je ranije nabavila kiparska kompanija, a koja je godinama bila lagerovana u barskoj luci.

“Aquaterra solution” uspijeva da ispoštuje sve ugovorene obaveze i za dvije godine izgradi veliki vodeni grad, čije je svečano otvaranje bilo u junu 2016. godine, kada je vrpcu presjekao tadašnji gradonačelnik Budve Srđa Popović (DPS). Na više od četiri hektara izgrađene su 53 vodene atrakcije, a proteklih godina u akva parku je radilo 140 radnika tokom sezone, uz svakodnevno više hiljada posjetilaca.

Bonus video: