Mustafić: Temeljnim suočavanjem sa prošlošcu do istinskog pomirenja

“Srebrenica i 11. jul 1995. godine najtužnije su mjesto i vrijeme u našoj istoriji. Genocid u kome je stradalo 8.372 ljudi, Bošnjaka, bio je u sumrak 20. vijeka“, naveo je Mustafić.

3505 pregleda 5 komentar(a)
Mustafić, Foto: Luka Zeković
Mustafić, Foto: Luka Zeković

Svako negiranje genocida, njegova relativizacija ili prećutkivanje ostavlja otvorene i nezaliječene rane i zatvara vrata povjerenju i saradnji, poručio je predsjednik Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori Suljo Mustafić.

On je, na obilježavanju Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, u Spomen-parku civilnim žrtvama na Pobrežju, u Podgorici, kazao da se samo temeljnim suočavanjem sa prošlošcu može razmišljati o istinskom pomirenju.

“Srebrenica i 11. jul 1995. godine najtužnije su mjesto i vrijeme u našoj istoriji. Genocid u kome je stradalo 8.372 ljudi, Bošnjaka, bio je u sumrak 20. vijeka“, naveo je Mustafić.

Prema njegovim riječima, tamna stranica istorije čovječanstva ispisana holokaustom nad Jevrejima i genocidima nad drugim narodima, zatvorila se stradanjem Bošnjaka.

Kako je kazao Mustafić, sistematsko ubijanje, protjerivanje i zatiranje tog naroda, tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, završni čin imalo je u Srebrenici.

"Zaštićena zona Ujedinjenih nacija, koju je obezbjeđivao holandski bataljon, predata je u ruke ratnom zločincu Ratku Mladiću i njegovim falangama“, naveo je Mustafić.

Kako je rekao, pred očima Evrope, koja je imala obavezu da štiti Srebrenicu, planski i sistematski, u nekoliko dana, strijeljano je više od osam hiljada ljudi.

Mustafić je dodao da su njihovi posmrtni ostaci zatrpani u masovnim grobnicama, od kojih neke ni nakon 28 godina nijesu pronađene.

On je naveo da se danas u Srebrenici sahranjuju posmrtni ostaci 30 civila, žrtava genocida.

Mustafić je kazao da još dosta njih čeka na svoj smiraj, na dženazu, a njihove majke, supruge, sestre i djeca iščekuju, kako je rekao, makar djelić kosti, česticu svog najmilijeg.

"I kao što u riječi Srebrenica sadrži se i ovaj i svi drugi genocidi i zločini nad Bošnjacima, tako i u sjećanju na nju sebe pronalazi svaki Bošnjak, gdje god stajao i bilo kojom zemljom hodio“, naveo je Mustafić.

On je kazao da zato Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori, u Spomen parku na Pobrežju, godinama unazad obilježava ovaj datum, koji je ujedno i evropski Dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

Mustafić je dodao da i na dženazi u Potočarima Vijeće ima svoje predstavnike.

"Mi ovdje podsjećamo da je Crna Gora, odnosno naša Skupština, usvojila deklaraciju o Srebrenici 2009. i Rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici 2021. godine“, naveo je Mustafić.

Time se, prema njegovim riječima, jasno i nedvosmisleno odredila prema tom događaju, i to služi kao svijetli primjer u regionu.

Kako je kazao Mustafić, obilježavanje ovog dana je obaveza države, a Bošnjačko vijeće, sa svim sugrađanima koji osjećaju važnost ovog čina, godinama već podsjeća na taj događaj.

"Svako negiranje genocida, njegova relativizacija ili prećutkivanje ostavlja otvorene i nezaliječene rane i zatvara vrata povjerenju i saradnji“, poručio je Mustafić.

Isto tako, kako je rekao, svaka generalizacija i pripisivanje kolektivne krivice čitavom narodu predstavlja sunovrat etike i odgovornosti.

Mustafić je naveo da srebrenički genocid, kao i svaki drugi u istoriji, ima svoje naredbodavce, planere i izvršitelje.

On je kazao da je njihova odgovornost individualna i da svaki od njih, imenom i prezimenom - zločinca, mora snositi odgovornost i biti adekvatno kažnjen.

"Naša je ljudska i institucionalna obaveza da na to ukazujemo i podsjećamo, uvijek i na svakom mjestu. Zbog nas samih, zbog generacija koje su rođene u vrijeme i poslije Srebrenice, zbog onih koji tek dolaze i spoznaju svijet oko sebe“, istakao je Mustafić.

U Bošnjačkom vijeću, kako je naveo, smatraju da se poglavlje o genocidu u Srebrenici mora nalaziti u crnogorskim udžbenicima.

"A sa njime i lekcije o deportacijama, Štrpcima, Kaluđerskom lazu, Bukovici i drugim zločinima nad Bošnjacima koji su se desili u Crnoj Gori, ili nad njenim građanima, a koji još čekaju adekvatnu sudsku presudu“, dodao je Mustafić.

On je kazao da vjeruju da je to moguće i da će ustrajati u tome, cijeneći i pravo svih drugih da se sjećaju zločina počinjenih nad pripadnicima njihovih naroda.

"Srebrenica i 11. jul su dovoljni da u njih stane sva bol i sjecanje našeg bošnjačkog naroda“, naveo je Mustafić.

Bonus video: