Pljevlja: Spomenik Varnavi postaviće na trgu

Opština Pljevlja planira izgradnju u sredini trga koji nosi njegovo ime

8179 pregleda 9 komentar(a)
Tri patrijarha Marnave, Foto: Goran Malidžan
Tri patrijarha Marnave, Foto: Goran Malidžan

Opština Pljevlja izgradiće spomenik patrijarhu Varnavi Rosiću koji je bio na čelu Srpske pravoslavne crkve od 1930. do 1937. godine.

To je “Vijestima” potvrdio predsjednik opštine Pljevlja Dario Vraneš.

Patrijarh Varnava Rosić rođen je u Pljevljima 1880. godine i bio je, kako navode u opštini Pljevlja, jedan od najpoznatijih Pljevljaka u istoriji tog kraja.

Spomenik bi se gradio u sredini trga koji nosi Varnavino ime, odnosno raskrsnici kod Crkve Svete Petke, a nedaleko od njegove rodne kuće.

Vraneš nije precizirao kada će radovi početi, a budžetom za ovu godinu nisu predviđena sredstva za tu namjenu.

“Prvo ćemo krenuti u rješavanje pravnih pitanja u vezi s uklanjanjem privremenih objekata”, rekao je Vraneš.

Rekao je da idejno rješenje podrazumijeva izgradnju statue patrijarha Varnave kako blagosilja grad.

“Nisu još uvijek sve stvari definisane, ali se radi dobrim tempom. Uradićemo sve kako bi bila izuzetno dobra ambijentalna cjelina čitavog trga. Ovo mjesto je zapravo identitetski, kulturološki i duhovni centar grada. Na nepunih 100 metara od ovog mjesta rođen je najslavniji Pljevljak svih vremena - patrijarh srpski Varnava Rosić. Blagodarim Bogu što smo konačno dočekali istorijski trenutak da na pravedan i dostojanstven način ovjekovječimo lik, ime i djelo našeg slavnog patrijarha Varnave”, kazao je Vraneš.

Predlog za gradnju spomenika patrijarhu Varnavi Rosiću ranije je podnosio Ermin Harbić u vrijeme kada je bio odbornik Demokratske partije socijalista kao i Demokratska stranka i Srpski kulturni centar.

Obrazlažući svoj predlog, Harbić je kazao da bi na taj način Opština Pljevlja iskazala počast jednom od najistaknutijih Pljevljaka.

Predlog Harbića tada je naišao na brojne kritike.

Patrijarh Varnava, čije je svetovno ime Petar Rosić, rođen je u Pljevljima 1880. godine i bio je 40. patrijarh SPC od 1930. do 1937. godine. Preminuo je iznenada 1937. godine pod misterioznim okolnostima, u trenutku kada je u Skupštini Jugoslavije izglasavan konkordat između Vatikana i Kraljevine Jugoslavije, kojem se protivio.

Studija koju je nedavno uradio Fakultet tehničkih nauka iz Novog Sada predložio je kao prioritetan izgradnju kružnog toka na raskrsnici Tršove, Tanasija Pejatovića, Mirka Pejatovića, Avalske, Vuka Karadžića i Prvog decembra. Demokrate smatraju da bi spomenik Varnavi trebalo da se radi paralelno s rekonstrukcijom te raskrsnice.

Bonus video: