Milena Milatović: Smanjiti ekonomsko potiskivanje žena, iskorijeniti svaki vid nasilja

"Nikada ne smijemo prestati da radimo na podsticanju još veće zastupljenosti žena u politici, biznisu, nauci", kazala je prva dama na prijemu povodom Dana državnosti

26116 pregleda 142 reakcija 46 komentar(a)
Milena Milatović, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Milena Milatović, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Prva dama Milena Milatović poručila je da je neophodno boriti se za smanjenje ekonomskog potiskivanja žena, kao i za dodatno veće uključivanje žena na svim nivoima odlučivanja, te da se mora učiniti sve da se iskorijeni svaki vid nasilja.

Ona je na večerašnjem prijemu na Cetinju, povodom 13. jula - Dana državnosti, rekla da želi dati omaž svim ženama čija su postignuća i žrtve ugrađeni u temelje Crne Gore.

"Danas, takođe želim i da budem glas svih žena koje svojim radom, onim što ga vidimo i onim što ga ne vidimo, značajno doprinose stvaranju nove Crne Gore: pravedne, ravnopravne i jednakih šansi", dodala je.

Žene Crne Gore su, kako je istakla, svojom nepokolebljivom hrabrošću i snagom dale nemjerljiv doprinos u borbi za slobodu, i zajedno sa muškarcima učestvovale u obnovi zemlje poslije rata. Time su, kako je kazala, trasirale put u konstituisanju novog društvenog poretka koji je doveo do sve većeg učešća žena u političkom i javnom životu u Crnoj Gori.

"O tome najbolje svjedoči prisustvo žena na večerašnjem prijemu, među kojima se nalaze i predsjednica parlamenta, ministarke, poslanice, sutkinje, uspješne preduzetnice, umjetnice, sportistkinje… Danas žene imaju karijere kakve ranije generacije nijesu mogle ni zamisliti dok su istovremeno uspješne i u tradicionalnim ulogama koje imaju kao majke, kćerke, sestre i supruge", navela je Milatović.

prijem 13. jul, Milena Milatović
foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Iako, kako je rekla, statistički podaci ukazuju da je položaj žena danas u mnogim aspektima bolji nego ikada ranije, "svi dobro znamo da imamo još puno posla".

"Kako bismo postavili zdravije temelje našeg društva, moramo se boriti za smanjenje ekonomskog potiskivanja žena, kao i za dodatno veće uključivanje žena na svim nivoima odlučivanja. Nikada ne smijemo prestati da radimo na podsticanju još veće zastupljenosti žena u politici, biznisu, nauci. I najvažnije: moramo zajedničkim snagama učiniti sve što možemo da iskorijenimo svaki vid nasilja, uključujući i rodno-zasnovano, koje, nažalost, u nekim slučajevima ima tragičan ishod", naglasila je ona.

Kao sve društvene promjene, dodaje, "i ova je spora i teška", te zahtijeva odlučnost i istrajnost, kako žena, tako i muškaraca. "Međutim, to je jedini ispravan put i naša je obaveza da ga slijedimo", poručila je ona.

"Moj suprug i ja vjerujemo da obrazovanje može najefikasnije ubrzati ovaj proces i zato je važnost obrazovanja u fokusu našeg zajedničkog javnog angažmana. Uostalom, upravo nas je obrazovanje dovelo do ovog mjesta sa kojeg vam se večeras i obraćamo.

"Našim primjerom potvrđujemo da predan rad, sistematično učenje i sposobnost kritičkog razmišljanja može svakoga kvalifikovati ne samo da dobije posao koji želi, već i da postane predsjednik države. Nadamo se da će jednoga dana takav put imati i prva predsjednica Crne Gore.

"Obrazovane, samosvjesne, osnažene - savremene žene svoj društveni status zasnivaju na znanju i vještinama, svjesne da je jedini istinski uspjeh onaj koji je u cjelosti samo njihov", kazala je Milena Milatović.

Poručila je svima koji, kako je kazala, svojim profesionalnim ili ličnim angažmanom žele da učine društvo ravnopravnijim i pravednijim – da će u predsjedniku i njoj kao prvoj dami uvijek naći bezrezervnu podršku.

"'Hrabrost koja se bori bolja je od slabosti koja traje' kazao je Hegel. Ja vam s ovog ponosnog mjesta poručujem da budemo hrabre. Hrabre kao žene koje su 13. jula utkale svoje živote u biće slobodne Crne Gore. Njegujmo ljubav prema sebi, prema drugima i prema istini. Promjena počinje od nas samih. Uostalom, to dugujemo budućim generacijama, te svojim primjerom moramo pokazati djevojčicama i dječacima koji dolaze kako izgleda ravnopravnost. Jedino na ovaj način ćemo Crnu Goru učiniti boljim, pravednijim i ljepšim mjestom za život.

"U čast naših pretkinja i za budućnost naših nasljednica, Trinaesti jul proslavljamo sve bliži tom cilju. U to ime, želim nam srećan praznik. Živjela Crna Gora i živjele žene Crne Gore", zaključila je ona.

Bonus video: