Delegacija DNP-a položila vijence na spomen-obilježje Partizanu borcu na Gorici

"Naše tadašnje pokoljenje nije uzmaklo pred daleko nadmoćnijim fašističkim Silama osovine, što predstavlja primjer narodnog viteštva, kojem će se učiti novi naraštaji"

2842 pregleda 7 komentar(a)
Foto: DNP
Foto: DNP

Funkcioneri Demokratske narodne partije (DNP) Vladimir Bulatović, Jovana Todorović, Zoran Lakušić, Vlajko Nikolić i Radovan Mihailović, položili su vijence na spomen-obilježje Partizanu borcu na Gorici u znak obilježavanja Trinaestojulskog ustanka.

"DNP je partija, koja u svom programu baštini izvornu ideju slobode i antifašizma, zbog čega Trinaesti jul doživljavamo kao jedan od najsvjetlijih datuma u istoriji Crne Gore. Tada je naš narod među prvima na Balkanu, ali i u Evropi, ponosito zbacio okove ropstva uz glasno istorijsko 'ne'. Naše tadašnje pokoljenje nije uzmaklo pred daleko nadmoćnijim fašističkim Silama osovine, što predstavlja primjer narodnog viteštva, kojem će se učiti novi naraštaji. Ili, što bi naš veliki Njegoš rekao u 'Gorskom vijencu': 'Pokoljenje za pjesnu stvoreno, / vile će se grabit u vjekove / da vam v'jence dostojne sapletu; / vaš će primjer učiti pjevača / kako treba s besmrtnošću zborit'", naodi se u saopštenju DNP-a.

Iz te partije navoce i da ideja antifašizma ostaje kao slobodarska vertikala cijelog miroljubivog čovječanstva.

"Uz obavezu svih pokoljenja da je baštine u svom istorijskom sjećanju... Svi treba iznova da osvjetljavamo stranice naše slavne istorije nemirenja sa ropstvom, kako zbog onih koji su nam ostavili ovu zemlju u amanet, tako i zbog prenošenja primjera junaštva naših predaka generacijama koje dolaze", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: