Bulatović: Ne dozvolimo da nam se, posle 80 godina, unučad i praunučad igraju 'partizana i četnika' i dijele

"Naučimo ih na antifašizam kao svjetsku tekovinu, koju nikad i niko ne može osporiti. Naučimo ih da vole, da im mržnja ne bi zaklanjala vidike…", poručio je Darko Bulatović, predsjednik UBOR-a i antifašista Kolašina

6825 pregleda 65 reakcija 7 komentar(a)
Foto: Dragana Šćepanović
Foto: Dragana Šćepanović

Da se više nikad ne dogodi da zapuca brat, na brata, komšija na komšiju, da mržnja zakloni vidike, da niko antifažizam, kao svjetku tekovinu, ne ospori… To su neke od poruka, koje su danas poslate sa kolašinskog Spomen groblja na Brezi, sa svečanosti, upriličene, povodom 13. jula, Dana državnosti.

Vijence na Spomen groblje položili su delagacija UBNOR-a i antifašista, Opštine Kolašin i Vojske Crne Gore.

"Sa ovoga mjesta pošaljimo poruke mira i sjećanja, na junake i patriote, koji se nalaze pored nas. Pošaljimo i poruke upozorenja mladim da im se više ne dogodi da zapucaju brat na brata, komšija na komšiju, da im se ne dogode Breza, Lubnica, Bare Kraljske, “pasje groblje”... Učinimo korak dalje, poklonimo se svim nevinim žrtvavama, stradalim u Drugom svjetskom ratu. Mi, koji smo djeca onih koji su učesnici Drugog svjetskog rata, a kojih je sve manje, dužni smo da upozorimo i ne dozvolimo da nam se, posle 80 godina, unučad i praunučad igraju 'partizana i četnika' i dijele po tom osnovu. Naučimo ih na antifašizam kao svjetsku tekovinu, koju nikad i niko ne može osporiti. Naučimo ih da vole, da im mržnja ne bi zaklanjala vidike…”, poručio je Darko Bulatović, predsjednik UBOR-a i antifašista Kolašina.

Darko Bulatović
Darko Bulatovićfoto: Dragana Šćepanović

On je podsjetio da suna Spomen groblju na Brezi sprovedene konzervatorske mjere, na, kako je kazao, ogroman trud koji je u taj projekta uložio dugogodišnji predsjednik UBNOR-a pokojni Gojko Vlahović. Bulatović je zahavlio i Ministarstvu kulture, Opštini i izvođačima radova, koji su omogućili sanaciju tog spomen kompleksa.

svečanost Spomen groblja na Brezi
foto: Dragana Šćepanović

“Kulturno nasljeđe je ocijenjeno kao važan potencijal Kolašin, koji je shodno svojoj bogatoj istoriji sačuvao i izuzetno vrijedne spomenike materijalne kulture, kao što je i svakako Partizansko groblje… Realizacija projekta obnove i konzervatorske mjere doprinijeće unapređenju stanja kulturnih dobara, širenju znanja o vrijednostima i značaju kulturne baštine, razumijevanju istorijskog značaja spomenika kulture u učvršćivanju nacionalnog identiteta budućih generacija. Takođe, to je doprinos uspostavljanju blagovremene saradnje između nadležnih institucija i vlasnika, kao i obezbjeđivanju uslova da ista, shodno svojoj namjeni, služe kulturnoj, naučnoj i edukativnoj potrebi pojedinaca i društva”, rekao je potpredsjednik Opštine Miodrag Bulatović.

Miodrag Bulatović
Miodrag Bulatovićfoto: Dragana Šćepanović

On je najavio da će Opština, i budućem period, nastaviti aktivnosti očuvanja kulturno istorijskog nasleđa.Tradicionalno, svečanost na Bezi uveličalo je KUD Mojat Mašković, a program je vodio Nikola Lića Šćepanović.

Bonus video: