Vašarište se vratilo u Budvu

Četiri godine od kada je tadašnja vlast promovisala da je vašar sa glavnog gradskog šetališta zauvijek nestao, Budva danas ponovo izgleda kao “Šabac na moru”, kako su je nekada pežorativno nazivali

54370 pregleda 626 reakcija 93 komentar(a)
Tezge ponovo “nikle” na šetalištu, Foto: Vuk Lajović
Tezge ponovo “nikle” na šetalištu, Foto: Vuk Lajović

Nije prošlo ni četiri godine od kada su tadašnji gradski oci promovisali da je vašarište sa glavnog gradskog šetališta od Staroga grada do Zavale zauvijek nestalo, Budva danas kao u stara vremena” ponovo izgleda kao “Šabac na moru”, kako su je nekada pežorativno nazivali.

Sve ono što su Programom privremenih lokacija 2019 -2023, koji je tadašnja vlast iz redova Demokrata i Demokratskog fronta uklonili sa šetališta, ovoga ljeta se na toj promenadi vratilo.

Tako je turiste koji izađu iz Staroga grada prije nekoliko večeri dočekivala mlada djevojka koja je oko vrata imala okačenog pitona, a na stalku pored nje bio je papagaj. Nekoliko ringišpila je na dijelu šetališta kojim gazduje Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom, odnosno na strani promenade ka moru. Oni koji vole da odmjere snagu, na gotovo svakih dvadesetak metara imaju takozvane kruške za boks, a tu su i tezge, štandovi, prodavci kukuruza, voća, plažnog aksesoara...

Na šetalištu i kruške za boks
Na šetalištu i kruške za boksfoto: Vuk Lajović

Upravo su privremene lokacija bile najbolji metod za osvajanje glasova na lokalnim izborima u Budvi decenijama unazad - pa su to očigledno od Demokratske partije socijalista koji su punih usta kritikovali, usvojili u Demokratskom frontu koji upravlja gradom, a što ima sada spočitava opozicija.

Petogodišnji program privremenih lokacija ističe ove godine i gradska vlast iz redova nekadašnjeg Demokratskog fronta, koji još uvijek ima apsolutnu većinu u lokalnom parlamentu, treba da krajem godine donese novi.

Nezadovoljstvo kako grad funkcioniše nedavno su jednočasovnim protestom, blokadom prilaza Starog gradu jasno izrekli stanovnici najstarijeg dijela Budve, kritikujući gradsku upravu za nemar, ali i probleme buke, odvoza smeća, smrada koji se širi gradom, te davanja dozvola za diskoteke uz starogradske bedeme.

Piton i papagaj na šetalištu
Piton i papagaj na šetalištufoto: Vuk Lajović

Sličnog stava su i u opoziciji, koja je još odavno iznijela stav da su nakon sezone, kao jedino rješenje izlaska Budve iz duboke krize, izbori.

Oni koji su najviše politički platili ideju da šetalište bude očišćeno od svakojakih sadržaja bile su te 2019. Demokrate, na čije insistiranje je i usvojen restriktivni Program kojim je tada sa šetališta od Avale do Zavale uklonjeno više od 200 privremenih lokacija, od tezgi i kioska do konzervatora za sladoled.

U razgovoru za “Vijesti”, lider budvanskih Demokrata Krsto Radović ističe da trenutno stanje govori da ne postoji jasna strategija upravljanja gradom.

“Brojimo dane centralnog dijela sezone, period godine kada Budva mora zasijati u punom sjaju i kapacitetu i kada se mora preporučiti turistima u najljepšem svjetlu kao grad u koji se iznova dolazi. Nažalost, slika kojoj svedočimo ne korespondira sa očekivanim. Na svakom koraku nailazimo na komunalni nered i haos. Građani masovno reaguju i iskazuju nezadovoljstvo zbog prljavštine, buke, neprikladnih sadržaja nelegalnih korisnika koji, kao što su kruške za boks itd., ne šalju sliku mediteranskog uređenog grada. Kada smo u periodu vršenja vlasti kao politička grupacija iznijeli jasan stav i izbrisali veliki broj privremenih lokacija naši, tada politički partneri, izrazito su negodovali, i evo gdje smo danas. Nepopularne mjere i odluke se moraju donositi i sprovoditi za dobrobit svih građana, ne vodeći se interesima pojedinaca ili grupe lokalnih moćnika”, istakao je Radović.

Krsto Radović
Krsto Radovićfoto: Vuk Lajović

Prema njegovim riječima, preduslov za ispunjenje očekivanja stanovništva i posjetioca je uređen sistem institucija i jasno utvrđena strategija rukovođenja gradom koja ne postoji.

“Prevashodno, jer prvi čovjek grada ne rukovodi iz kabineta već preko advokata. Hijerarhijski naniže takođe vlada anarhija i zbrka, sekretari sekretarijata su u nejasnom ili v. d. statusu. Građanima je uskraćeno pravo da se obrate predsjedniku opštine kao i mnoga druga prava (potpisivanje svih dokumenata na koje predsjednik mora staviti potpis je otežano, na kraju onemogućeno). Građani su taoci političkih odluka i procjena izvršne vlasti, jer neko ne želi da podnese odgovornost, a kada bi to i uradio, izgleda da nema nikog iz tih redova ko bi je preuzeo”, naglašava Radović.

Kako dodaje “sa potpunom nevjericom prima namjeru lokalnih vlasti da Komunalnom preduzeću koje je pred bankrotom (što je neshvatljivo), a koje ne uspijeva da korektno servisira ni tekuće poslove na upravljanje povjeri gradsku marinu.

“Uvijek kada se jedan sistem urušava i izjeda sam sebe u potpunom posrnuću narodu se nudi jeftina zabava i lake note... hljeba i igara. Pretrpani programom svakakvog sadržaja, bez jasne ideje i koncepta, nametnuti su festivali i njihova realizacija od strane dobro znanih i prepoznatih imena koja već deceniju i više isisavaju sredstva iz budžeta, jer to im je specijalnost...”, navodi on.

Predsjednik budvanskog odbora SDP-a i dugogodišnji sekretar za finansije Petar Odžić ističe da Budva sada više liči na Sutomore iz devedesetih godina.

Odžić
Odžićfoto: Vuk Lajović

“Poslije par godina reda na budvanskom, ali i na petrovačkom šetalištu, izborna obećanja, ali i nemar doveli su do toga da šetališta opet liče na vašarišta. Umjesto elitnog turizma dobili smo brdo privremenih lokacija, što legalnih, što ilegalnih. Do skoro smo bili metropola turizma, zadnjih par se utrkujemo sa Tivtom, a bojim se da ovakvim pristupom sve više ličimo na Sutomore 90-ih. Što skorije je potrebno ući u preispitivanje svih privremenih lokacija, kako bi znali u kom smjeru želimo da se ovaj grad razvija. Poboljšanje komunalnog reda i optimizacija privremenih lokacija u najurbanijem dijelu grada, mora biti prioritet svake lokalne vlasti. Naglašavam da prihodi od privremenih objekata su za lokalnu samoupravu minorni u odnosu na jedini limitirani resurs Budve, a to je prostor”, naglasio je Odžić.

Šef budvanskog DPS-a Milan Tičić istakao je da “maltene svakog dana jedna neprijatnost zamijeni drugu”.

Tičić
Tičićfoto: DPS

“Koliko god namjesnici Mila Božovića u lokalnoj vlasti u Budvi budu insistirali na tome da je stanje redovno, ne možemo prihvatiti da se gradom upravlja iz zatvora. Vidjeli ste po rezultatima nedavno održanih parlamentarnih izbora, da tako misle i građani Budve. Takođe, nije normalno ni da zaposleni u Budvi, od prvog do prvog žive u strahu, da li će sud odobriti Božoviću da im u Spužu potpiše platu. Sve to utiče na funkcionisanje lokalnih usluga. Pri čemu, treba reći da smo prošle godine imali haos na šetalištu jer Komunalna policija nije kažnjavala nelegalne prodavce, da bi Demokratskom frontu obezbijedila glasove za lokalne izbore, a ovog ljeta ponovo izbjegavaju da rade svoj posao, očigledno sa ciljem da sačuvaju ono što je ostalo od biračke podrške”, istakao je Tičić.

Iz Opštine nijesu odgovorili “Vijestima” kako komentarišu optužbe opozicije da se Budva ponovo pretvorila u vašarište.

Bonus video: