"Dječji 13. jul" u Baru: Najmlađi učili o antifašizmu i državnosti Crne Gore

U sklopu manifestacije organizovano pet aktivnosti na pet različitih lokacija.

3432 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Mediabiro
Foto: Mediabiro

Turistička organizacija Bar je povodom 13. jula – Dana državnosti Crne Gore organizovala program prilagođen dječjem uzrastu, zahvaljujući kojem su, kako se navodi, najmlađi imali priliku da se bolje upoznaju sa vrijednostima antifašizma i državnosti Crne Gore.

U sklopu manifestacije "Dječji 13. jul" je organizovano pet aktivnosti na pet različitih lokacija.

“Imali smo ideju da našim najmlađima približimo značaj i ideju antifašizma", rekla je PR menadžerka TO Bar Jovana Nenezić, kako prenosi Mediabiro.

Manifestacija je počela edukativno-pješačkom turom “Šetnjom čuvamo sjećanja”, gdje su djeca imala priliku da obiđu spomen-obilježja u crmničkim selima. Turu su počeli u Gornjim Seocima, a zatim su obišli Godinje i Virpazar.

Dječji 13. jul
foto: Mediabiro

U sklopu edukativne ture, održan je javni čas prilagođen dječjem uzrastu u selu Godinje ispred spomenika posvećenom palim borcima u NOB-u. Kroz tu turu djecu vodila kustoskinja Prirodnjačkog muzeja u Baru Draginja Radonjić.

“Na poziv Turističke organizacije Bar smo se vrlo rado odazvali, ja u moje ime, ali i cijeli Kulturni centar. Cilj je bio da najmlađima na dječiji način predstavimo ono što se dešavalo u našoj prošlosti, konkretno velikog 13. jula koji ima mnogo da ispriča. Djeca su prilikom posjete selima mogla da osjete duh 13. jula, antifašizma, rodoljublja. Kroz turu, koju sam nazvala 'Šetnjom čuvamo sjećanja', smo uspjeli da odradimo dobar posao i doprinesemo značaju 13. jula kod novih generacija,” kazala je Radonjić.

Dječji 13. jul
foto: Mediabiro

Uporedo sa pješačkom turom, u gradu su se održavale i kreativne umjetničke radionice.

Ispred Dvorca kralja Nikole priređen je kulturno-zabavni program, u kojem je učestvovao hor Antivari, pod dirigentskom palicom Mira Kruščića. "Uz podršku mladih glumačkih talenata, ljepotu različitih plesnih stilova pokazali su članovi KUD-a Rumija, mažoretke i više plesnih formacija iz kluba Habanera. Svoje recitatorske talente pokazale su učenice iz vrtića 'Svetionik'. Na završnoj svečanosti, prikazan je i kratkometražni dokumentarni film 'Pali za slobodu', autorski projekat Gorana Pajovića", prenosi Mediabiro.

Dječji 13. jul
foto: Mediabiro

Na kraju programa, na šetalištu ispred dvorca organizovano je takmičenje u igrama "povuci konopac'', skakanje u vrećama, lastiš i druge aktivnosti na poligonu, prilagođene djeci mlađeg uzrasta. Poligon, kao i sav pokretni mobilijar obezbijedila je JPU "Vukosava Ivanović Mašanović''

Manifestacija je organizovana u saradnji sa Kulturnim centrom, a Nenezić se zahvalila i JPU “Vukosava Ivanović – Mašanović”, kao i PPU “Svetionik” na doprinosu u relizaciji događaja.

“Djeca su zaista imala priliku da uživaju, atmosfera je stvarno bila jako lijepa. Izuzetno smo ponosni na ovu manifestaciju koju po prvi put organizujemo, ali nadamo se da će ostati kao tradicija i da će iz godine u godinu biti sve bolja i bolja,” saopštila je PR menadžerka TO Bar.

Bonus video: