CGO objavio priručnik: Digitalni aktivizam protiv govora mržnje

Objavljen priručnik u borbi protiv e-homofobije/bifobije/transfobije, mržnje i nasilja

1780 pregleda 0 komentar(a)
Foto: CGO
Foto: CGO

Centar za građansko obrazovanje (CGO) objavio je publikaciju "Digitalni aktivizam protiv govora mržnje - priručnik u borbi protiv e-homofobije/bifobije/transfobije, mržnje i nasilja".

Publikacija, kako su kazali, pruža smjernice o načinima borbe protiv govora mržnje motivisanog stvarnom ili pretpostavljenom seksualnom orijentacijom, naročito u onlajn prostoru u kojem, ističu u toj NVO, postoji trend rasta tih radnji.

Željka Ćetković, koordinatorka programa Aktivno građanstvo u CGO-u, ukazuje da su mladi izrazito izloženi govoru mržnje u onlajn prostoru, ali da su i njegovi počinitelji.

"Istraživanja ukazuju da oni u slobodno vrijeme masovno koriste Internet, posebno društvene mreže, za informisanje i socijalizaciju, a najmanje se bave volonterizmom i društvenim aktivizmom. Ovaj priručnik pokušava napraviti most između tih sklonosti mladih, dajući smjernice za korišćenje internet platformi kako bi prepoznali i borili se protiv govora mržnje u tim prostorima, a samim tim bili i bezbjedniji u njima i druge štitili", saopštila je ona.

U priručniku piše da se nasilje u onlajn prostoru manifestuje na razne načine: „Vrijeđanje, omalovažavanje, prijetnje, širenje govora mržnje, kao i pozivi na nasilje - neke su od pojava koje u virtuelnom svijetu mogu biti upućene svima,“ navodi se.

Ističe se i da su LGBTIQ+ osobe u Crnoj Gori, kao jedna od najmarginalizovanijih grupa, često mete govora mržnje, nasilja i diskriminacije. "Online prostor je dodatno proširio takvo štetno ponašanje, pružajući nove dimenzije ljudima da pišu i dijele bilo koji sadržaj, a što prati i kod pojedinih 'hrabrost' da diskriminišu i napadaju osobe ili grupe lica koje su drugačije, pogotovo po pitanju seksualne orijentacije i rodnog identiteta. Ekspanzija društvenih mreža i online platformi donijela je i porast govora mržnje, nasilja i cyberbullying-a dajući vjetar u leđa nasilnicima, ali istovremeno omogućavajući i čuvanje dokaza o ovim nedjelima za procesuiranje nadležnim organima“, pojašnjava se u priručniku.

Ćetković je kazala da LGBTIQ+ osobe nemaju dovoljno povjerenja u institucije da prijave slučajeve onlajn nasilja, bojeći se da će njihov identitet biti otkriven ako nisu javno autovani, da će "biti dodatno viktimizovani", da će njihovi prijatelji i porodica biti izloženi nasilju zbog njih i da sankcije nisu dovoljno odvraćajuće za počinitelje. "Posljedice govora mržnje, nasilja i cyberbullying-a prema LGBTIQ+ osobama mogu biti emocionalne, mentalne i fizičke, i to od stresa, osjećaja izolacije, preko samopovređivanja, suicidalnosti do fizičkih povreda raznog stepena", napominje.

U priručniku se upozorava da objavljivanje fotografija/komentara koje promovišu nasilje i diskriminaciju može imati ozbiljne negativne posljedice, uključujući zabranu pristupa društvenim mrežama, ali i probleme pred nadležnim organima. Stoga je, dodaje se, važno biti svjestan posljedica i pažljivo ih razmotriti prije objavljivanja sadržaja na mreži, jer će one nositi neki vid odgovornosti.

"Kao vid zaštite od govora mržnje u online prostoru, nasilja i cyberbullying-a, ali i borbe protiv njih, preporučuje se niz opcija - raskid prijateljstva (unfriend), otpraćivanje (unfollow), blokiranje (block), ograničenje (restrict), utišavanje (mute), sakrivanje komentara (hide), brisanje objava i komentara (delete), zabrana komentarisanja na određenim postovima i prijavljivanje (report). Mimo ovih virtuelnih alatki i prijavljivanja platformama na kojima se govor mržnje desio, te slučajeve treba prijavljivati i Upravi policije kako bi bili dalje procesuirani", navodi Ćetković.

Pri prijavi nasilja, ističe se u priručniku, važno je prikupiti dokaze ili svjedoke kako bi se mogao izgraditi čvrst slučaj protiv nasilnika.

"Digitalne tehnologije ostavljaju digitalni trag koji se može koristiti kao dokaz počinjenog djela i lakše se time može prijaviti. Ono što je najvažnije jeste ne prećutati govor mržnje, pogotovo na internetu, ne nastaviti skrolovanje kad vidimo homofobične sadržaje ili cyberbullying, ne zažmuriti na diskriminaciju i nasilje, već reagovati protiv počinitelja i dati podršku žrtvi“, zaključuje se u priručniku.

"Digitalni aktivizam protiv govora mržnje - priručnik u borbi protiv e-homofobije/bifobije/transfobije, mržnje i nasilja" nastao je u okviru projekta „Zajedno protiv predrasuda!“ koji CGO sprovodi uz finansijsku podršku Ministarstva ljudskih i manjinskih prava.

"Cilj projekta je unaprjeđenje stepena prihvatanja LGBTIQ+ osoba od strane građanki i građana Crne Gore kako bi se poboljšao i položaj LGBTIQ+ osoba u crnogorskom društvu, a posljedično i uvećao broj autovanih LGBTIQ+ osoba koje slobodno žive svoj identitet", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: