IJZCG: Dobra dinamika HPV vakcinacije, utvrditi zašto su negdje rezultati slabiji

Do sada vakcinisano 5.000 djevojčica/djevojaka protiv HPV infekcija i njihovih posljedica. "Potrebno je da se istaknu i stimulišu timovi koji su postigli odlične rezultate, kako bi naporan rad i dobri rezultati bili prepoznati, priznati i nastavljeni", kazali su iz Instituta.

2881 pregleda 0 komentar(a)
Foto: IJZCG
Foto: IJZCG

Dosadašnji tok HPV vakcinacije u Crnoj Gori protiče dobrom dinamikom i zaključno sa 12. julom je vakcinisano 5.000 djevojčica/djevojaka protiv HPV infekcija i njihovih posljedica, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

Ukazali su, ipak, da je potrebno utvrditi zašto su slabiji rezultati kod dijela timova izabranih doktora za djecu.

"S obzirom da sva istraživanja i iskustva iz svijeta pokazuju da je snaga preporuke izabranog doktora za djecu ključna u donošenju odluke o vakcinaciji, menadžmenti domova zdravlja moraju raditi na tome da se otkriju razlozi slabijih rezultata kod dijela timova izabranih doktora za djecu, te da se motivišu da se ti rezultati poprave. Sa druge strane, potrebno je da se istaknu i stimulišu timovi koji su postigli odlične rezultate, kako bi naporan rad i dobri rezultati bili prepoznati, priznati i nastavljeni", navode iz Instituta.

Ističu da je neophodno u kontinuitetu podizati svijest o značaju te preventivne mjere u borbi protiv raka grlića materice i drugih kancera povezanih sa HPV infekcijama.

Podsjećaju da su trenutno primarna ciljna grupa djevojčice uzrasta devet do 14 godina, rekavši da je među svim vakcinisanima upravo oko 95 odsto djevojčica iz te uzrasne grupe.

"U prvoj grupi sa kojom smo započeli vakcinaciju, a to su djevojčice uzrasta devet godina (rođene 2013. godine), trenutni obuhvat vakcinacijom je 30,2 odsto, što je za prvu godinu dobar rezultat, posebno imajući u vidu da je HPV vakcina jedina vakcina u redovnom kalendaru u Crnoj Gori, koja za sada, nije obavezna", navode iz IJZCG-a.

U navedenoj ciljnoj grupi, kako su kazali, najbolje rezultate su postigle opštine: Berane (52,8 odsto), Cetinje (46,5), Ulcinj (36,6), Rožaje (35,7), Herceg Novi (35), Budva (34,3), Podgorica (33,3) i Danilovgrad (33). Najmanji obuhvat kada su u pitanju opštine koje imaju svoj dom zdravlja zabilježen je u opštinama: Bar (13 odsto), Andrijevica (13,3) i Pljevlja (20). Nizak odziv je registrovan u opštinama Žabljak (nadležnost DZ Pljevlja), Šavnik i Plužine (nadležnost DZ Nikšić), kao i u opštini Petnjica (nadležnost DZ Berane).

Kampanja - pozivanje SMS porukama

Institut je, podsjećaju, tokom tri vikenda - jedan u maju i dva u junu, u saradnji sa domovima zdravlja i uz podršku Ministarstva zdravlja organizovao vanrednu vakcinaciju podržanu slanjem SMS poruka roditeljima djevojčica koji su imali validan broj mobilnog telefona u elektronskom sistemu. Ta akcija je, prema podacima IJZCG-a, dovela do vakcinacije više od 1.200 djevojčica za samo tri vikenda.

"Nažalost, u elektronskom kartonu svake pete djevojčice uzrasta 9-14 godina ne postoji validan broj telefona roditelja, tako da roditelji ove djece nisu ni obaviješeni o mogućnosti vanredne vakcinacije. Takođe, dešavalo se u pojediničanim slučajevima da je unešen pogrešan broj, pa su poruke dobijali roditelji koji nemaju kćerke za koje je predviđena vakcinacija. Do ove greške je dolazilo ako je u Domu zdravlja unešen pogrešan broj ili je broj telefona u međuvremenu promijenjen. Trudićemo se da smanjimo broj sličnih grešaka, ali ih ne možemo u potpunosti izbjeći i ovim putem se izvinjavamo onima koji su dobili ili će u narednom periodu dobijati poruke, a nemaju djecu predviđenu za HPV vakcinaciju", navode iz Instituta.

Kazali su da će se kampanja pozivanja ovim putem nastaviti početkom školske godine 2023/24, te da će se truditi i da SMS poruke postavnu redovan sistem podsjećanja roditelja za vakcinaciju djece.

"Pozivamo roditelje da povedu djecu kod svojih izabranih pedijatara i da ih vakcinišu, jer to mogu učiniti i tokom jula i avgusta", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: