Crveni krst Cetinje unaprijedio aktivnosti namijenjene starijim osobama i OSI

Više od 100 starijih osoba i osoba sa invaliditetom bilo je uključeno u brojne aktivnosti koje su podrazumijevale druženje, volontiranje i sticanje novih znanja i vještina“, kaže se u saopštenju Crvenog krsta Cetinje

2295 pregleda 0 komentar(a)
Crveni krst Cetinje, Foto: Crveni krst Cetinje
Crveni krst Cetinje, Foto: Crveni krst Cetinje

Crveni krst Cetinje je tokom prethodnih osam mjeseci značajno unaprijedio aktivnosti namijenjene starijim i osobama sa invaliditetom u Prijestonici, saopšteno je iz te organizacije.

Iz Crvenog krsta Cetinje su kazali da su to unaprijedili sprovodeći projekat sprovodeći projekat "Uključenost ranjivih kategorija u društveni život kao polazna tačka ostvarivanja njihovih prava i potencijala".

Više od 100 starijih osoba i osoba sa invaliditetom bilo je uključeno u brojne aktivnosti koje su podrazumijevale druženje, volontiranje i sticanje novih znanja i vještina“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je, osim uticaja na kvalitet života pojedinaca, projekat doprinio i vidljivosti ciljne grupe, podstičući sve lokalne subjekte, koji se bave socijalnim politikama, na traženje dugotrajnog i održivog sistemskog odgovora na potrebe, očekivanja i izazove sa kojima se suočavaju starije i osobe sa invaliditetom.

Iz Crvenog krsta Cetinje su naveli da je, kao rezultat ostvarene interakcije i iskustva u radu sa ranjivim kategorijama proteklih mjeseci, nastala i brošura "Položaj odraslih lica s invaliditetom i starijih u Crnoj Gori", autorke Jelene Šofranac.

U brošuri su, kako se dodaje, posebno naglašene preporuke za unapređenje sistema socijalne zaštite za pomenute kategorije lica.

Sekretar Crvenog krsta Cetinje Božidar Drecun istakao je da će cetinjski Crveni krst nastaviti da razvija usluge i servise namjenjene ranjivim društvenim kategorijama, jer izgradnja društva po mjeri svih životnih dobi i različitosti, mora otpočeti upravo onamo gdje je i najlakše identifikovati njihove probleme i potrebe – na lokalnom nivou.

U saopštenju se navodi da je projekat podržan od Centra za građansko obrazovanje, u okviru programa "OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE", koji finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave.

Bonus video: