Bar: Promovisana knjiga “Pregled zdravstvene djelatnosti u Baru”

Zasluženo mjesto su dobili i narodni travari i vidari, te prvi put i časne sestre Svetog Križa koje su zbog nedostatka nižeg i srednjeg medicinskog kadra više od pola vijeka radile u barskoj bolnici, što je bila neobičajeno u socijalističkoj Jugoslaviji
229 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.09.2017. 06:46h

U Dvorcu kralja Nikole pred brojnim zvanicama iz javnog života cijele države promovisanaJE knjiga “Pregled zdravstvene djelatnosti u Baru” u izdanju Matice crnogorske. Autor, ugledni barski ljekar dr Anto Martinović (72) na 876 strana sakupio je i hronološki predstavio istoriju zdravstva i biografije svih ljekara i medicinskog osoblja u ovom gradu do 1960. Ovo kapitalno djelo sadrži 405 bibliotečkih jedinica, 800 fusnota i fotografije od kojih su neke prvi put dostupne javnosti.

Zasluženo mjesto su dobili i narodni travari i vidari, te prvi put i časne sestre Svetog Križa koje su zbog nedostatka nižeg i srednjeg medicinskog kadra više od pola vijeka radile u barskoj bolnici, što je bila neobičajeno u socijalističkoj Jugoslaviji.

"U domaćim okvirima ovo je ozbiljno istrraživačko pregnuće i pravi poduhvat vrijedan poštovanja. Autor je ovom knjigom podigao spomenik vrijednim zdravstvenim pregaocima. Ako medicina spasava ljude od bolesti, istorija ih spasava od zaborava, a ovim djelom, vraćeni su i naši, i dugovi onih prije nas", ocijenio je recenzent prof. dr Živko Andrijašević.

Gradonačelnik i dugogodišnji direktor barske bolnice dr Zoran Srzentić zahvalio je autoru za višeslojnu studiju “ne samo o zdravstvu, već i ovoj sredini uopšte”, dodajući da je fascinantna količina prikupljene građe”visoka referenca za svaki naučni rad” . Moderatorka Vesna Marković pročitala je pismo dr Vere Medigović Pavićević, ćerke legendarne doktorke Ljubice Ibike Medigović koja u knjizi ima posebno mjesto.

"Iako ljekar po vokaciji, Martinović je uspio da za pet godina istraživačkog rada napiše vrijedno istoriografsko djelo, demonstrirajući respektabilno znanje i lokalne i nacionalne istorije i objašnjavajući zdravstvene prilike opštim društvenim kretanjima i procesima. Studija se zato može zvati i monografijom koja dokazuje da se i u skromnim uslovima, profesionalnim i ljudskim pristupom mogu postići značajni rezultati i zavrijediti opšti društveni ugled, što treba da bude putokaz današnjoj generaciji zdravstvenih radnika", ocijenio je urednik izdanja mr sci Ivan Jovović, predsjednik Matice crnogorske – ogranak Bar.

Diplomac beogradskog Medicinskog fakulteta 1971, dr Martinović je odmah počeo da radi u Medicinskom centru u Baru, a poslije završene specijalizacije, bio je šef ORL službe bolnice sve do 1993. kada otvara privatnu ambulantu. Završio je i postdiplomski tečaj iz sportske medicine 1982, a za stručni rad 1991. dodijeljeno mu je zvanje primarijusa.

"Nažalost, rezultati naših prethodnika nemaju mjesta ni u fakultativnoj nastavi, a njima se moramo dičiti jer su imali neuništivi moralni kod i bili pravi uzori koji su bez obzira na teške uslove sve zadatke izvršavali na human način, čuvajući dostojanstvo profesije-rekao je pored ostalog dr Martinović.

Galerija

Bonus video: