Ljepote Pive po simboličnoj cijeni

Ulaznica za Park prirode "Piva" je ove kao i prethodnih godina jedan euro uprkos, kako kaže direktor opštinskog preuzeća Nikola Cicmil, visokoj inflaciji koja je zadesila Crnu Goru

25722 pregleda 284 reakcija 9 komentar(a)
Veliko Stabansko jezero, Foto: Park prirode Piva
Veliko Stabansko jezero, Foto: Park prirode Piva

Park prirode (PP) “Piva” prošle godine je posjetila 21 hiljada ljudi, a dugoročni cilj opštinskog preduzeća je da se obezbijedi održivi razvoj cijelog i zaštićenog područja opštine Plužine, sa akcentom na očuvanje životne sredine.

To je “Vijestima” kazao direktor PP “Piva” Nikola Cicmil, koji je istakao da su prošle godine od naknada za korišćenje dobara zaštićenog područja zaradili više od 70 hiljada eura.

On je naglasio da su prethodne sezone bile prilično neizvjesne i teške za turizam zbog svjetskih dešavanja, ali i da očekuje da ova bude znatno bolja.

“Vlada je nedavno dala saglasnost na Odluku o visini i načinu plaćanja naknada za korišćenje dobara PP ‘Piva’, pa je povećana cijena noćenja u ugostiteljskom objektu u Crkvičkom Polju, sa sedam na deset eura. Taj objekat je u prethodnoj godini renoviran i sada raspolaže sa devet moderno opremljenih soba, restoranom, salom za sastanke i drugim pratećim sadržajem”, naglasio je Cicmil i dodao da je cijena od deset eura promotivna za ovu sezonu.

Cicmil je istakao da su povećane i neke naknade, te da je riječ o minimalnom uvećanju.

“Cijena ulaznica u PP ‘Piva’ je ove kao i prethodnih godina jedan euro, uprkos visokoj inflaciji koja je zadesila Crnu Goru i uopšte globalnu ekonomiju”, kazao je on i naglasio da je realna vrijednost tog iznosa danas mnogo manja.

Od naknada zaradili prošle godine 70 hiljada eura: Cicmil
Od naknada zaradili prošle godine 70 hiljada eura: Cicmilfoto: Park Prirode Piva

Do pojave koronavirusa, kako je kazao Cicmil, većina gostiju im je dolazila iz inostranstva, dok je posljednjih godina sve više domaćih posjetilaca. On je naglasio da i dalje najveći broj turista dolazi iz zapadne Evrope, Rusije, Ukrajine, Izraela i zemalja regiona.

Cicmil je kazao da se tržište turizma izmijenilo u posljednjih deset godina te da danas turisti sve više žele boravak u prirodi i različite aktivnosti i da vide kako drugi ljudi žive. Naglašava da je najbolji način za to boravak u etno i eko selima i seoskim domaćinstvima, što posjetioce i privlači u PP “Piva”.

Najveća zainteresovanost je, dodaje Cicmil, svakako za rafting na rijeci Tari, dok se turisti odlučuju i “za pješačke ture obilježenim stazama, vožnju bicikala, dok oni sa slabijom kondicijom biraju vožnju četvorotočkaša, jahanje konja, džip ture i slično”.

Cicmil je naglasio i da im se budžet iz godine u godinu mijenja zavisno od broja posjeta i drugih faktora, ali da sa novcem kojim raspolažu servisiraju obaveze, unapređuju turističku infrastrukturu i signalizaciju i vrše promociju i vode računa o stanju biodiverziteta na zaštićenom području.

“Trenutno PP ‘Piva’ ima 11 zaposlenih, od toga je dvoje angažovano sezonski”, dodao je on.

Osim ruralnog turizma, brojne mogućnosti pruža i 42 kilometra dugo Pivsko jezero, tvrdi Cicmil. Naglašava da je osim pecanja, pogodno i za kupanje u ljetnjim mjesecima, krstarenje brodićima i vožnju kajaka.

Pivsko jezero
Pivsko jezerofoto: Svetlana Mandić

Dodaje da turiste zanimaju i druga jezera, odnosno laka pješačka tura do Velikog i Malog Stabanjskog jezera, uz obilazak vodopada na Vrbnici.

Za one sa boljom kondicijom, Cicmil ističe uspon na Bioč, Maglić i Volujak, uz obilazak i kampovanje na Trnovačkom jezeru.

“Manastiri Piva i Zagrađe, Hram u Plužinama, ostaci srednjovjekovne crkve Sćepanice predstavljaju nezaobilazne lokacije za vjerski turizam. Kula Lazara Sočice otvoriće se narednih dana i omogućiće turistima da se bolje upoznaju sa istorijom Pive, a u njoj će se nalaziti i dvije muzejske postave, istorijska i prirodnjačka”, kazao je on.

Cicmil je naveo i da će nakon ljetnje sezone i analize i planirati cjenovnu politiku za PP “Piva”, uz faktore kao što su elastičnost tražnje, cijene u susjednim zaštićenim područjima i stopa inflacije. Kako je kazao, ovo je veoma osjetljivo pitanje i zahtijeva detaljnu analizu jer je ponuda “neelastična na kratak rok”, a tražnja za uslugama “prilično elastična” pa mala promjena cijene može da dovede do značajnih promjena u prihodu.

“Ono što je sigurno jeste da posjetioci parka mnogo više dožive i dobiju tokom boravka i tome pripisuju znatno veću vrijednost nego što plate”, zaključio je on.

Za djecu i Plužinjane ulaz besplatan

Za djecu do 15 godina, one koji imaju boravište u Plužinama ili imovinu na teritoriji PP “Piva”, ulazak u park je besplatan.

Kako piše u Odluci donesenoj na sjednici Vlade, ostale zainteresovane će ulaznice koštati jedan euro, kampovanje pet, dok za iznajmljivanje bicikla za sat treba odvojiti tri, a dan 14 eura.

Oni koji vole aktivnosti na vodi, za kajak dnevno moraju izdvojiti 14, a po satu dva eura, dok će rafting ljubitelje koštati 60 eura po osobi. Dnevna naknada za sportske ribolovce za ribolov u dozvoljenim zonama rijeka Pive i Tare je sedam, a godišnja dozvola 45 eura. Pecanje na Trnovačkom i Stabanjskim jezerima dnevno ćete platiti 15, a na Pivskom sedam eura.

Ko posjeduje kajak na Pivskom jezeru ga može voziti za dva eura dnevno, dok će upotreba motornog čamca kroz park koštati pet dnevno ili sto eura godišnje.

Za komercijalno sakupljanje i branje dozvoljenog bilja i plodova dnevna dozvola je pet, a godišnja 50 eura.

Bonus video: