Centar PG nije što je nekad bio: U Hercegovačkoj prazni poslovni prostori

Hercegovačka ulica, nekada poznata po „paprenim” cijenama za izdavanje poslovnih prostora, sada je potpuno u zapećku
508 pregleda 0 komentar(a)
Hercegovačka, Foto: Zoran Đurić
Hercegovačka, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 02.09.2017. 10:57h

U Hercegovačkoj ulici trenutno izdaju nekoliko poslovnih prostora, koji su prazni, čime se nastavio trend manjka interesovanja za taj dio grada.

Kako su „Vijestima” objasnili iz nekoliko agencija za nekretnine, Hercegovačka ulica, nekada poznata po „paprenim” cijenama za izdavanje poslovnih prostora, sada je potpuno u zapećku, a vlasnici su prinuđeni da sada rentiraju po i za 70 odsto manjim cijenama nego ranije.

“Nijesmo godinama imali interesovanje nekoga da mu izdamo poslovni prostor u Hercegovačkoj ulici. Nekada je zakup poslovnog prostora bio u zavisnosti od kvadrature i par hiljada eura, sada nema uopšte interesovanja”, kazala je Mira Radović iz „Iva nekretnina”.

Ona je istakla da su sada kirije za poslovne prostore u Hercegovačkoj do hiljadu eura, a da je pad potražnje počeo sa izgradnjom “Delta sitija” i nastavio se izgradnjom okolnih zgrada i takozvanog Siti kvarta.

“Hercegovačka ulica je trenutno pusta, previše je slobodnih prostora, a cijene variraju od četiri do deset metara po kvadratu. Takozvani stari centar grada, a najviše Hercegovačka se gasi”, naveli su „Vijestima” iz agencije „Millennium”.

Istakli su da se poslovni prostor od 70 metara kvadratnih u Hercegovačkoj ulici može naći za 800 eura, ali i 75 kvadrata za 300.

“Podgoričko tržište je specifično i uvijek prati trendove. Sada je trenutno najatraktivnija lokacija Delta siti, kvart u blizini”, istakli su iz „Millenniuma”.

Kako je “Vijestima” kazao jedan od vlasnika poslovnog prostora u Hercegovačkoj, ranije je 80 kvadrata izdavao za 2.000 eura, a danas je prinuđen da ga rentira za 600 eura.

“Svjestan sam da to diktira lokacija i da u Podgorici tako funkcioniše tržište, jedva sam našao zakupca za 600 eura”, istakao je on.

Radović je kazala „Vijestima” da su skoro izdali poslovni prostor u Siti kvartu za hiljadu eura, ali da cijene variraju od kvadrature, lokacije, kao i da ponuda ne može da isprati tržište.

“Što se tiče Hercegovačke, tamo su cijene pale i za 70 odsto. Jedino što se možda izdaje u tom dijelu grada su kancelarije, ali za to mogu i stanovi u prizemlju, tako da poslovni prostori baš nemaju prođu”, kazala je Radović.

Ona je rekla da je i kada je izdavanje stanova, situacija ista kao i kod poslovnih prostora.

Iz agencije „Millennium” su objasnili da se cijena izdavanja poslovnih prostora kod „Delta sitija” kreće od 12 do 15 eura po kvadratu.

“Ako je prostor veće kvadrature, cijena je od deset do 12 eura po metru kvadratnom. Sve više preduzetnika svoj biznis seli u Siti kvart, odnosno kupuju ili uzimaju u zakup prostore u tom dijelu grada”, istakli su iz agencije “Millennium”. Kako kažu, stari centar grada, sa Hercegovačkom, Ulicom slobode i drugim lokacijama je skromniji, ali pojedini vlasnici i dalje drže visoku cijenu za prostore koji su atraktivni.

Ulica slobode još je u trendu

Iz agencija tvrde da jedina lokacija u nekadašnjem centru, koja još uvijek prati trendove je Ulica slobode.

“U Ulici slobode su se zadržale visoke cijene ili pariraju onim u Siti kvartu, ali ima i pozicija koje su mnogo skuplje od 15 do 20 eura po metru kvadratnom”, kazali su iz agencije „Millennium”.

Naveli su da se u Ulici slobode 100 kvadrata poslovnog prostora može zakupiti za 1.500 eura.

Kako su „Vijesti” ranije pisale, od poslovnog prostora u Ulici slobode od 223 metra kvadratna, Glavni grad je prije nekoliko godina, odnosno 2012. prihodovao skoro 10.000 eura mjesečno.

Međutim, zbog nemogućnosti da izdaju poslovne prostore i krize, iz Glavnog grada su kasnije bili primorani da koriguju, odnosno smanje zakupninu za poslovne prostore u Ulici slobode.

Bonus video: