U Podgorici otvoren Studentski park površine 25 hiljada kvadrata oko tehničkih fakulteta

Univerzitet Crne Gore pokrenuo je 2021. godine akciju ozelenjavanja kampusa na prostoru oko tehničkih fakulteta i studentskih domova, ukupne površine 25 hiljada kvadrata

15296 pregleda 11 komentar(a)
Studentski park, Foto: PR Centar
Studentski park, Foto: PR Centar

Studentski park, koji se nalazi na prostoru oko tehničkih fakulteta i studentskih domova u Podgorici, ukupne površine 25 hiljada kvadrata, sa zelenom površinom projektovanom u skladu sa standardima i izgledom parkova modernih svjetskih kampusa, svečano je otvoren danas, prenosi PR centar.

Rektor Univerziteta Crne Gore (UCG) Vladimir Božović kazao je da se, razmišljajući o ovom događaju, „zaglavio u misli kako otvoriti otvoreni park“.

„To zvuči pomalo kao dječija pitalica, skoro pa da je možemo smjestiti na početku čuvenog romana pisca Antoana de Sent Egziperija. U suštini, sve vrijednosti koje su prožete u toj knjizi, na neki način su vidljive i na ovom mjestu. To jeste priča o nesebičnosti, požrtvovanju, zagledavanju u nešto više u odnosu na naše male živote“, naveo je Božović.

Kazao je da skulpltura cvijeta, koja se nalazi u parku, predstavlja fragmet i izraz trajanja, visoke kulture na ovim prostorima, ali i fragment Oktoiha.

„Mislim da je ovo idealan dan za ovu vrstu događaja, jer se baš danas osjeća koliko su ove površine važne za ovaj grad i koliko je ovaj dan dobar da ukažemo na važnost činjenice što imamo ovako divan prostor, zahvaljujući našim prijateljima“, rekao je Božović.

Univerzitet Crne Gore pokrenuo je 2021. godine akciju ozelenjavanja kampusa na prostoru oko tehničkih fakulteta i studentskih domova, ukupne površine 25 hiljada kvadrata, prenosi PR centar.

Nekada šljunkovita ravnica, bez sadržaja, danas je oplemenjeni prostor, nova pluća grada, u čijim blagodetima, osim studenata, mogu uživati i građani Podgorice i njeni gosti.

Zelena površina oplemenjena je sa 15 različitih vrsta sadnica prilagođenih našem podneblju, a posađeno je preko 1.100 sadnica platana, lipa, košćela, judinog drveća, maslina, borova pinjola i žive ograde od fotinije.

Kako bi se poboljšali uslovi za boravak, odmor i rekreaciju studenata i građana postavljen je moderan parkovski mobilijar - 51 klupa i 25 korpi za otpatke, a ugrađena je i nova rasvjeta i sistem za navodnjavanje.

Dio parka je i vajarski rad - Ligatura, koji je Univerzitetu Crne Gore ustupila Nacionalna bibolioteka Crne Gore "Đurđe Crnojević", uz saglasnost autora djela, vajara i redovnog profesora Fakulteta likovnih umjetnosti UCG u penziji Milivoja – Miška Babovića.

Iz Univerziteta podsjećaju da su do sad izgradili tri veoma lijepa parka sa svim pratećim sadržajima, u okviru centralnog univerzitetskog kampusa: studentski park kod zgrade tehničkih fakulteta, dovršili park ispred zgrade Rektorata, te park kod Studentskog doma, uz fontanu kod Biotehničkog fakulteta koja je stavljena u funkciju. Njihova ukupna površina je preko 30 hiljada kvadrata.

U ovoj misiji, Univerzitet je imao pomoć Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Glavnog grada i kompanija: CRBS, Eurozox, Novi Volvox, Sin Commerce LD gradnja, Indel, CEDIS, Javnog preduzeća Vodovod i kanalizacije Podgorica, Institututa Konfucije, preduzeća Lutrex, Stadion, Sport Vision, kompanije Strabag i Ramel, te Hipotekarne, Crnogorske komercijalne i Erste banke.

Bonus video: